Τι συμβαίνει με τον Σταν Γκρίνμπεργκ; Μαρινάκης: Η σύμβασή του λήγει στα τέλη Ιουνίου

 Τι συμβαίνει με τον Σταν Γκρίνμπεργκ; Μαρινάκης: Η σύμβασή του λήγει στα τέλη Ιουνίου

Όπως φαίνεται ο αμερικανός σύμβουλος επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Σταν Γκρίνμπεργκ ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, θα σταματήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο αμερικανός επικοινωνιολόγος δεν έπιασε το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι πληροφορίες λένε ότι την Κυριακή έδινε στη ΝΔ 32,8%. Πάντα αξιολογούσε την ακρίβεια ως την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης. Φαίνεται όμως ότι υποτίμησε όπως και πολλοί άλλοι, τα Τέμπη και την ρύθμιση για το γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών που πριμοδότησε την Ελληνική Λύση, τη Νίκη, το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου κλπ.

Την αποχώρηση του συμβούλου επικοινωνίας του πρωθυπουργού, στα τέλη του μήνα προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ερωτηθείς για τον κ. Γκρίνμπεργκ, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι έχει σύμβαση με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία λήγει στο τέλος Ιουνίου. «Κόβει τιμολόγια και πληρώνεται από τη Νέα Δημοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου στον σύμβουλο του πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου, «σε ό,τι αφορά τον κ. Γκρίνμπεργκ και τον τρόπο με τον οποίο αμείβεται, τα όσα είπε ο κ. Μαρινάκης προκαλούν πολλά ερωτήματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να δώσει πλήρεις και αναλυτικές εξηγήσεις τόσο για το ύψος της αμοιβής όσο και για το είδος της σύμβασης που έχει συνάψει με τον κ. Γκρίνμπεργκ. Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει άμεσα όχι μόνο τα τιμολόγια, για τα οποία έκανε λόγο ο κ. Μαρινάκης, αλλά και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούν την επαγγελματική σχέση του συγκεκριμένου σύμβουλου επικοινωνίας με το κόμμα και την κυβέρνησή του. Όλα στο φως εδώ και τώρα».

Ποιος είναι Γκρίνμπεργκ

Ο Στάνλεϋ Γκρίνμπεργκ, είναι ένας από τους σύγχρονους “γκουρού” της ανάλυσης των ποιοτικών στοιχείων των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, των focus groups και της πολιτικής επικοινωνίας ευρύτερα. Ο ενταγμένος στο «Ηall of Fame» των δημοσκόπων και στη λίστα με τους best selling συγγραφείς των New York Times, έχει ιδρύσει το «Σώμα Δημοκρατίας (Democracy Corps), έναν από τους κορυφαίους οργανισμούς παγκοσμίως γύρω από παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στρατηγικής, μαζί με τον επίσης «γκουρού», τον Τζέιμς Κάρβιλ, γνωστό και για την περίφημη έκφραση «it’s the economy, stupid!» (είναι η οικονομία ηλίθιε!), που λέγεται ότι οδήγησε τον Μπιλ Κλίντον στο Λευκό Οίκο.

Πριν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γκρίνμπεργκ είχε διατελέσει βασικός σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, του Τόνυ Μπλαίρ, του Νέλσον Μαντέλα, του Ισαάκ Χέρζοκ, του Βάτσλαβ Χάβελ και δεκάδων άλλων ηγετών ανά τον κόσμο. Και σε άλλους τόσους διευθύνοντες συμβούλους πολυεθνικών κολοσσών, όπως η BP, η Boeing, η General Motors, η Microsoft.

Στην Ελλάδα, ο Σταν Γκρίνμπεργκ είχε διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο δίπλα στη Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Και μέσω αυτής λέγεται ότι τον γνώρισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έχει ταυτιστεί και με την «αρνητική προεκλογική εκστρατεία» (negative campaigning), που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του, όπως αναφέρεται ακόμα και στο επίσημο βιογραφικό του.

Ο Γκρίνμπεργκ φέρεται να «επέβαλε» τις εικόνες του προέδρου της ΝΔ ανάμεσα και στο ίδιο σχεδόν επίπεδο με τους ψηφοφόρους, την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, του κεντρώου και φιλελεύθερου προγράμματος.

Και από την άλλη, την επιδίωξη για συνεχή βελτίωση της απήχησης σε προνομιακά ακροατήρια, βάσει του «καρδιογραφήματος», όπως αποκαλείται η προηγούμενη ανάλυση των ποιοτικών ευρημάτων των μυστικών δημοσκοπήσεων, για focus groups, όπως οι κεντρώοι, οι νέοι και η μεσαία τάξη.

Μια επιτυχημένη «συνταγή» στις ΗΠΑ από την εποχή του Κλίντον και νωρίτερα, που όμως έφερε έμπρακτο αποτέλεσμα και το 2019 αλλά και το 2023.

Ο Στ. Γκρίνμπεργκ, χαρακτηρίζεται μεθοδικός, κυνικός για κάποιους, λεπτολόγος, απόφοιτος του Harvard και επί χρόνια καθηγητής του Yale, ενώ το περιοδικό Esquire, χαρακτήρισε ως έναν από τους «σημαντικότερους ανθρώπους του 21ου αιώνα». Ο αναλυτής δεν αφήνει τίποτε στην τύχη του, αλλά και κανένα περιθώριο στον συνομιλητή- πελάτη του να αμφισβητήσει τις προτάσεις του και φυσικά την παχυλή αμοιβή του.

  • Λέγεται ότι βρίκεται πίσω από την επιλογή Μητσοτάκη και σε νεανικές ή και σε life style εκπομπές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, καθώς αυτού του τύπου οι παρουσίες αποτελούν κορωνίδες της προσέγγισης ειδικών εκλογικών ακροατηρίων (focus groups) επί των οποίων έχτισε την παγκόσμια φήμη του ο Αμερικανός.

Οι «κακές γλώσσες» αποδίδουν στον «mister number» ακόμα και τις φωτογραφίες των υπουργών με κατεβασμένα τα κεφάλια στο υπουργικό συμβούλιο μετά από τα Τέμπη.

Η πολυεπίπεδη σκέψη διαμορφώθηκε από τις εικόνες στις συνοικίες των μαύρων της Ουάσιγκτον όπου μεγάλωσε, τον «μακαρθισμό», τις φιλειρηνικές πορείες κατά του πολέμου του Βιετνάμ, την προσπάθεια του παππού του να φέρει από τη Ρωσία εβραίους συγγενείς τους ώστε να γλιτώσουν από τους ναζί, ακόμα και από τις ιδέες του Ιταλού μαρξιστή Γκράμσι, ο «πανούργος» σχετικά κοντός σγουρομάλλης, για τον οποίο ένας άλλος διάσημος δημοσκόπος, ο Φρανκ Λούντς, είχε πει ότι «ο Σταν Γκρίνμπεργκ με φοβίζει!

Παλιότερα «ανάγκασε» τον Τζορτζ Στεφανόπουλος να καταλήξει στο αφοριστικό «κανένας σχεδιαστής εκλογικών αναμετρήσεων δεν έχει κάνει περισσότερα ώστε να θέσει τα θεμέλια για τη σύγχρονη προοδευτική πολιτική, σε όλο τον κόσμο».

Σχετικά Άρθρα