Πύλος: Επιζώντες από το ναυάγιο ζητούν δικαίωση – Κινούνται νομικά

 Πύλος: Επιζώντες από το ναυάγιο ζητούν δικαίωση – Κινούνται νομικά

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι. Μέχρι σήμερα οι επιζώντες αναμένουν μάταια τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Κατά τη δικηγόρο Ελένη Σπαθανά η Ελληνική Ακτοφυλακή είναι συνυπεύθυνη που σκοτώθηκαν πιθανώς περισσότεροι από 600 άνθρωποι», γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ της η Frankfurter Rundschau. «53 επιζώντες έχουν κινηθεί νομικά εναντίον των υπευθύνων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Σπαθανά, η οποία προσέθεσε πως “προετοιμάζουμε μήνυση και κατά της Frontex”.

[…] Οι έρευνες των ανθρωπιστικών οργανώσεων καταδεικνύουν πως η Ελληνική Ακτοφυλακή γνώριζε για πάνω από 15 ώρες το πόσο επικίνδυνες ήταν οι συνθήκες στο υπερφορτωμένο πλοίο, δίχως να βοηθήσει. Η Frontex μάλιστα φωτογράφισε το σκάφος από ένα ελικόπτερο και προώθησε τις πληροφορίες στις ελληνικές αρχές, χωρίς όμως να βοηθήσει ούτε αυτή τους ανθρώπους. Η επιχείρηση διάσωσης της Ελληνικής Ακτοφυλακής ξεκίνησε μονάχα όταν το πλοίο είχε ήδη αρχίσει να βυθίζεται».

Οι επιζώντες υποστηρίζουν πως «εδώ και έναν χρόνο δεν έχει υπάρξει “καμία πρόοδος” στις νομικές διαδικασίες. Η δικηγόρος Σπαθανά φοβάται πως η δίκη θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο ακόμη και από την αντίστοιχη διαδικασία για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, εκεί όπου το 2014 έχασαν τη ζωή τους τρεις γυναίκες και οκτώ παιδιά. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να λογοδοτήσει η Ελλάδα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Με πρωτοβουλία της οργάνωσης Pro Asyl και κάποιων επιζώντων πρόκειται να διεξαχθεί την Παρασκευή (14 Ιουνίου) στο Βερολίνο μία εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του ναυαγίου της Πύλου.

Σχετικά Άρθρα