ΠΑΣΟΚ: Σύγκρουση μέχρι… νέο αρχηγό- Ποιοι θέλουν, πώς αντιδρά ο Ανδρουλάκης
Στο επικείμενο Πολιτικό Συμβούλιο, του ΠΑΣΟΚ πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά το αίτημα πολλών στελεχών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρητικά διατηρεί την πλειοψηφία, εντούτοις το ρεύμα που έχει διαμορφωθεί εναντίον του από κορυφαία στελέχη είναι πιθανό να οδηγήσει ορισμένους σε αλλαγή στάσης. Την τελική, πάντως, απόφαση θα λάβει η κεντρική Επιτροπή, που θα ακολουθήσει το Πολιτικό Συμβούλιο, προς τα μέσα ή τέλη Ιουλίου.
Οι διαφωνούντες ουσιαστικά ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών, με δεδομένο ότι η προσφυγή στα βάση για την εκλογή αρχηγού είναι προγραμματισμένη (με βάση το καταστατικό για τον Οκτώβριο του 2025). Η ηγεσία επιμένει ότι το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές και προκαθορισμένο, επιχειρώντας έτσι να κερδίσει χρόνο και τονίζει ότι θα πρέπει να προηγηθεί μια συζήτηση στο εσωτερικό για τις αιτίες του αποτελέσματος και ακολούθως να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
Το πρόβλημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι πως εναντίον του μετέχουν προβεβλημένα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως για παράδειγμα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν διατηρεί την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οπότε εκ των πραγμάτων έχει χάσει τον «έλεγχό» της.
Στόχος όσων αμφισβητούν πλέον τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι η διενέργεια ενός εκτάκτου συνεδρίου, περισσότερο ως πίεση προς τον ίδιο. Το Καταστατικό προβλέπει, μεταξύ άλλων ότι ανάμεσα στα Τακτικά Συνέδρια μπορεί να συγκληθεί Έκτακτο ή Διαρκές Συνέδριο. Η σύγκληση γίνεται είτε με απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έπειτα από αίτημα του 1/3 των μελών της ή αίτημα της πλειοψηφίας των Νομαρχιακών Επιτροπών ή αίτημα του 20% των μελών του φορέα, είτε
εφόσον το ζητήσει το 40% των μελών του φορέα, είτε με απόφαση προέδρου».
Μανώλης Χριστοδουλάκης, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος, Μιλένα Αποστολάκη και Χάρης Δούκας (ο οποίος ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως) φαντάζουν αυτή τη στιγμή ως οι επικρατέστεροι διάδοχοι προκειμένου να διεκδικήσουν (εφόσον το θελήσουν) τα ηνία. Ο πρώτος, μάλιστα, διατηρεί επαφές με το «παπανδρεικό» μπλόκ, το οποίο τη δεδομένη στιγμή μέσω του Νίκου Παπανδρέου επιθυμεί την αλλαγή ηγεσίας.