Δύσκολη ΚΟ στον ΣΥΡΙΖΑ- Φουντώνουν οι παρασκηνιακές κινήσεις μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

 Δύσκολη ΚΟ στον ΣΥΡΙΖΑ- Φουντώνουν οι παρασκηνιακές κινήσεις μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Όλα τα βλέμματα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι στραμμένα στον Αλέξη Τσίπρα για το αν θα παρέμβει στις εξελίξεις στο μέτωπο της κεντροαριστεράς στο πλαίσιο της σημαντικής διεθνούς διάσκεψης που διοργανώνει την Δευτέρα και την Τρίτη (17-18/6)  το Ινστιτούτο “Αλέξης Τσίπρας” (ΙΑΤ) για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στο Ωδείο Αθηνών.

Το γεγονός ότι σχεδόν ταυτόχρονα με τη διεθνή διάσκεψη του ΙΑΤ και ο Στέφανος Κασσελάκης διέρρευσε τη πρόθεση του το επόμενο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει ίδρυμα με την ονομασία “Center for European Progress” με γραφεία σε Αθήνα και Νέα Υόρκη με στόχο την ενεργοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων  κατά της ακροδεξιάς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχει προκαλέσει εντυπώσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μετά και τη επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ χθες  στους προέδρους του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Walter Baier, του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Stefan Lövfen και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Thomas Waitz και Mélanie Vogel, του οποίους καλεί  σε διάλογο και κοινή δράση, με στόχο την απόκρουση του ακροδεξιού κινδύνου και την προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας επτά κοινών στόχων στο νέο ευρωκοινοβούλιο.

  • Στο ίδιο μήκος κύματος ακολούθησε και η κοινή δήλωση Τσίπρα-Ζάεφ ενόψει της διεθνούς διάσκεψης, όπου ο Στράτος Φαναράς εκ μέρους της Metron Analysis θα παρουσιάσει έρευνα για την ακροδεξιά, καλώντας σε μέτωπο προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων κατά του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της εθνικής περιχαράκωσης.

Στο εύλογο ερώτημα που θέσαμε σε στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον αν υπάρχει σε εξέλιξη ένας “ανταγωνισμός” Κασσελάκη Τσίπρα με αφορμή και τις μετεκλογικές εξελίξεις τον ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα στη κεντροαριστερά μας είπαν  ότι “δεν υπάρχει αντιμαχία, ούτε πολυμαχία” με τη έννοια ότι  υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και εν πάση περιπτώσει η διεθνής διάσκεψη του ΙΑΤ έρχεται να συμβάλει στον προβληματισμό που αναπτύσσεται πανευρωπαϊκά για το μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις.

  • Στο μεταξύ αναβρασμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις ευρωεκλογές και σήμερα στις 5.30 το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης θα μιλήσει στη συνεδρίαση της ΚΟ, όπου αναμένεται να  ανοίξει τα χαρτιά του για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο το επικείμενο Καταστατικό Συνέδριο που έχει παραγγείλει για τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στη συνεδρίαση θα καταγραφούν και οι πρώτες παρατηρήσεις και αντιπαραθέσεις ενδεχομένως για το εκλογικό αποτέλεσμα και ενώ οι πρωτοβουλίες στο εσωτερικό του κόμματος  υπέρ του διαλόγου και της ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς πολλαπλασιάζονται, καθώς μετά την πρόταση Τεμπονέρα – Κοτσακά, για κοινό συντονιστικό Όργανο που θα οργανώσει τον διάλογο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ –Νέας Αριστεράς και άλλων δυνάμεων, εκδηλώθηκε μία ακόμη πρωτοβουλία με τον  Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Γιάννη Ραγκούση να  ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή που θα συγκληθεί στο τέλος του μήνα για εσωκομματικό δημοψήφισμα μελών και φίλων με το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει ενεργό συμμετοχή στις διεργασίες με στόχο την δημιουργία ενός κοινού φορέα με το ΠΑΣΟΚ με στόχο τη κυβερνώσα κεντροαριστερά.

  • Στο μεταξύ σε συνέντευξή του (Παραπολιτικά)  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που θα εκφράσει την κεντροαριστερά, με προσκλητήριο στους προοδευτικούς πολίτες και χωρίς συνεργασίες στην κορυφή. “Προσκαλώ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούμε σε προτάσεις νόμου για τις οποίες συμφωνούμε είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι πρόκειται για δημόσια πρόσκληση “και στις δύο ομάδες να συνεργαστούν σε προτάσεις νόμου εφόσον το επιθυμούν”.

Κράτησε ωστόσο αποστάσεις από το Νίκο Ανδρουλάκη στον οποίο δεν αναφέρεται ονομαστικά, λέγοντας “νομίζω ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πώς να επικοινωνήσει με το γραφείο μου” και πρόσθεσε “«δεν τείνω χείρα φιλίας στο ΠΑΣΟΚ γενικά”.

Μάλιστα ξεκαθαρισε “Όποια φωνή επιθυμεί Νέα Αριστερά με ΣΥΡΙΖΑ, δεν συμπεριλαμβάνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ” και ότι “Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν κάποιος δεν εκφράζεται απ’ αυτό που χτίζουμε,  είναι δικαίωμά του να επιλέξει άλλη πορεία. Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να ανανεώνουμε τον χώρο μας”

“Ήμουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον, είμαι και θα παραμείνω ενδεχομένως και μετά από αυτόν στο αξιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό διαμορφώθηκε με διαδοχικές αποφάσεις συνεδρίων υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, δίνουμε τη μάχη και των αξιών και των ιδεών μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε” ανταπάντησε ο Διονύσης Τεμπονέρας (Nαυτεμπορική TV).

Σχετικά Άρθρα