Το πολύμορφο τοπίο της διαμονής στην Τήνο

 Το πολύμορφο τοπίο της διαμονής στην Τήνο

Κάποτε ήταν τα δωμάτια για τους προσκυνητές. Μετά τα ξενοδοχεία μέσα στην πόλη με την αισθητική των 90’s. Αργότερα, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα σπίτια στις κοντινές παραλίες της πόλης, όπως ο Άγιος Φωκάς, τα Κιόνια και κυρίως η μεγάλη ακτή που ξεκινάει από τον Άγιο Σώστη και καταλήγει στην Αγία Κυριακή -το πιο αναπτυγμένο τότε τουριστικό σημείο στο νησί. 

Tο εμβληματικό Tinos Beach, το μόνο μεγάλο και πολυτελές ξενοδοχείο της Τήνου με 180 δωμάτια, σταδιακά έχασε τη λάμψη του. Έχει αγοραστεί από την Attica Blue Hospitality και σήμερα είναι «σκελετός» περιμένοντας να ανακατασκευαστεί για να γίνει πάλι μονάδα πολυτελείας.

Κάνοντας άλματα μπροστά, τα τελευταία χρόνια -που έγινε και της μόδας-, η Τήνος απέκτησε όλο το φάσμα των επιλογών διαμονής και οι επενδυτές δεν φείδονται χρημάτων όπως και οι εργολάβοι που κτίζουν κατοικίες προς πώληση, φυσικά. Προφανώς γιατί όλοι τους διαβλέπουν ότι το νησί θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του. Ως λάτρης της Τήνου εδώ και 25 χρόνια, θέλω κι εγώ, όπως οι ομάδες και οι σύλλογοι για την προστασία της φυσικής ομορφιάς της που δημιουργούνται ο ένας μετά τον άλλο, η ανάπτυξη να είναι ήπια. Με σεβασμό στους λαογραφικούς θησαυρούς που υπάρχουν στην ύπαιθρό της την οποία διατρέχει ένα μεγάλο και θαυμαστό δίκτυο παλιών αγροτικών δρόμων και ξερολιθιών, όπως και στην αρχιτεκτονική των χωριών και την ομορφιά των παραλιών της.Unmute

Ταξιδεύοντας τον Μάιο του 2024 στο νησί, έψαξα να βρω ανθρώπους που τα σεβάστηκαν όλα αυτά φτιάχνοντας τις μικρές μονάδες τους, εξελίσσοντας υπάρχουσες, αναστηλώνοντας παραδοσιακά κτίσματα σε χωριά, φτιάχνοντας eco friendly σπιτάκια αλλά κι εκείνους που δημιούργησαν μικρά πολυτελή ξενοδοχεία με σουίτες ή διαχειρίζονται βίλες. Φυσικά, το πρώτο πολυτελές resort της Τήνου που μόλις εγκαινιάστηκε δεν μπορούσε να λείπει από την καταγραφή.

Το τι θα διαλέξετε όταν κάνετε διακοπές στο νησί, εξαρτάται από το είδος ταξιδιώτη που θεωρείτε τον εαυτό σας. Πάντως η Τήνος προσφέρει πλέον τα πάντα.

Odera, Tinos

Το resort που αλλάζει τα δεδομένα της φιλοξενίας στην Τήνο

Odera Tinos: το πολυσυζητημένο resort κοντά στην παραλία Βουρνή έκανε ντεμπούτο στις 21 Μαΐου 2024. Το Odera αποτελεί το τελευταίο εγχείρημα του ελληνικού ιδιωτικού equity fund Tethys, σε συνεργασία με την TConstructions. Λειτουργεί από την Tresor Hospitality, ως μέρος των επιλεγμένων ξενοδοχείων της Autograph Collection Hotels και φέρει την υπογραφή της Marriott International. Είναι το πρώτο στην Τήνο που εντάσσεται στο πρόγραμμα Marriott Bonvoy και η τελευταία προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο ανεξάρτητων ξενοδοχείων της Autograph Collection Hotels. Το resort «επαναπροσδιορίζει το τοπίο της φιλοξενίας στο νησί» -και αυτό είναι μια νέα πραγματικότητα για την Τήνο, που θα αρχίσει να υποδέχεται τον λεγόμενο VIP τουρισμό.

Το Odera αναπτύσσεται σε μια έκταση 20.000 τ.μ. και είναι η μεγαλύτερη μονάδα στην Τήνο αυτή τη στιγμή. Η αρχιτεκτονική είναι έμπνευση του Πάνου Νικολαΐδη της Tconstructions. Ο εσωτερικός σχεδιασμός, η επίπλωση και η διακόσμηση φέρουν την υπογραφή του Studio Bonarchi και διαθέτει 77 δωμάτια και μεγάλες σουίτες με ιδιωτικές πισίνες και πολύ ενδιαφέρον design. Έχει επίσης εσωτερική και εξωτερική πισίνα, pool bar, εστιατόρια, beach bar και ιδιωτική παραλία, Spa & Wellness, γυμναστήριο, μπουτίκ, αίθουσα συνεδριάσεων, έως και παρεκκλήσι. Με την υπογραφή του chef Δημήτρη Σκαρμούτσου το Eos bar and restaurant, αντλεί έμπνευση από την αρχαία ελληνική μυθολογία και το μενού στηρίζεται στις μεσογειακές γεύσεις με ελληνικές επιρροές. Στο Αpollo pool bar-restaurant σερβίρονται ελαφριά πιάτα ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Στο spa υπάρχουν τρεις αίθουσες για θεραπευτικό μασάζ, χώρος υδρογονοθεραπείας, χαμάμ και εσωτερική πισίνα.

Παραδοσιακή και eco friendly φιλοξενία

Εcolodge: μια περιβαλλοντολόγος, η Μαρίλια Καλούδη και ο σύντροφός της Νίκος Bedau που είναι αρχιτέκτονας τοπίου, επέλεξαν έναν απόλυτα φυσικό τρόπο ζωής, ξεχνώντας τη ζωή στην πρωτεύουσα. Δημιούργησαν ένα πρότυπο κτήμα 6 στρεμμάτων, όπου η χρήση των φυσικών πόρων γίνεται με βιώσιμο και αειφόρο τρόπο. «Αρχική προτεραιότητα ήταν να δημιουργήσουμε ένα αυτόνομο σύστημα για το κατάλυμα, αλλά και ένα ζωντανό χώρο με πολλές δραστηριότητες. Ενέργεια παράγουμε από φωτοβολταϊκό σύστημα. Βρόχινο νερό συλλέγουμε σε δύο τεράστιες δεξαμενές, αλλά ανακυκλώνουμε και το νερό που χρησιμοποιείται μέσα στα σπίτια: φιλτράρεται με την ριζοτεχνική μέθοδο του τεχνητού καλαμιώνα και είναι μετά κατάλληλο για την άρδευση των κήπων. Έχουμε, επίσης, διατηρήσει όλο το δασικό κομμάτι του κτήματος και το οικοσύστημα της περιοχής», λέει η Μαρίλια.

«Ξεκινήσαμε να καλλιεργούμε βιολογικά τα λαχανικά μας και πήραμε κότες για να έχουμε αυγά και κρέας. Την καλλιέργεια της γης την εξελίξαμε στην πορεία γιατί μας άρεσε πολύ. Κι έτσι δίνουμε πλέον προϊόντα και σε τρία εστιατόρια του νησιού». Τα δύο από τα καταλύματα του Ecolodge κατασκευάστηκαν από την αρχή. Είναι το μεγάλο και το μικρό πέτρινο σπίτι που χωράνε έως 5 και έως 3 άτομα, αντίστοιχα, φτιαγμένα από παραδοσιακούς τηνιακούς τεχνίτες με υλικά από την περιοχή. Υπάρχει, επίσης, ένα παλιό «κελί» που αναμορφώθηκε. Το εύφορο κτήμα περιλαμβάνει κήπους με λαχανικά και φρουτόδεντρα, μποστάνι και θερμοκήπιο, ειδικούς χώρους για γιόγκα και σεμινάρια. Εθελοντές από διάφορα μέρη του εξωτερικού έρχονται και βοηθούν στις αγροτικές δουλειές με αντάλλαγμα φιλοξενία.

Crossroads Inn

Crossroads Ιnn, στον Τριπόταμο: το να ζεις στη διάρκεια των διακοπών σου μέσα σε ένα από τα πιο ιστορικά χωριά του νησιού, ένα αληθινό αρχιτεκτονικό στολίδι, σίγουρα είναι μια βιωματική εμπειρία. Ο Τριπόταμος, χαρακτηρισμένος ως Παραδοσιακός Οικισμός, είναι κτισμένος ανάμεσα σε τρεις ποταμούς-λαγκάδια, με τα κάτασπρα σπίτια του να ξεχωρίζουν ανάμεσα στο πράσινο. Είναι από τους αρχαιότερους οικισμούς του νησιού (θεωρείται μεσαιωνικός ίσως και βυζαντινός), και μαρτυρίες για αυτόν υπάρχουν από το 1456. Κτίστηκε έτσι ώστε να προσφέρει προστασία από τις πειρατικές επιδρομές γι’ αυτό και όπως θα δείτε τα σπίτια συνδέονται μεταξύ τους με πολύ ωραίες θολωτές στοές.

Τέσσερα κτήρια διάσπαρτα στο χωριό με έξι καταλύματα συνολικά, αποτελούν τους χώρους φιλοξενίας του Crossroads Inn. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009 προτείνοντας κάτι που δεν υπήρχε ως τότε στο νησί. Η διάσωση και αποκατάσταση των οικημάτων έγιναν από την αρχιτέκτονα Ουρανία Διαμαντοπούλου. Τα κτίσματα που αγόρασε στο χωριό ήταν παντελώς ερειπωμένα -μάλιστα κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακάλυψαν παλιά έπιπλα και μαρμάρινους φεγγίτες που αποτελούν πλέον μέρος της διακόσμησης. «Με ενδιέφερε ο βιωμένος οικιστικός ιστός. Γιατί εκεί άκουγες τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις διηγήσεις», μου λέει. Η κόρη της, Σοφία Πασσά, ήρθε στο νησί το 2014. Έχει αναλάβει το operation, αλλά και το concierge το οποίο θεωρεί πολύ σημαντικό. «Κάνω πρόγραμμα στους φιλοξενούμενους για τις ημέρες διαμονής τους, ανάλογα και με τον καιρό. Τους προτείνω τι να κάνουν, πού να φάνε, τι δεν πρέπει να χάσουν. Το βρίσκω υπέροχο να συναντάω ανθρώπους και να τους δείχνω τον τρόπο να γνωρίσουν το νησί που αγαπάω», λέει η Σοφία.

Οι κατοικίες που θα μου δείξει είναι εξαιρετικά προσεγμένες, με μοντέρνα διακόσμηση, χειροποίητες κατασκευές, κάποια επιλεγμένα παλαιά έπιπλα και διακοσμητικά. Είναι πλήρως εξοπλισμένες, διατηρούν την βιοκλιματική αρχιτεκτονική των παλιών μαστόρων, είναι πεντακάθαρες και ευωδιάζουν. «Οι βαφές που χρησιμοποιήσαμε είναι από σκόνες, όλα τα υλικά είναι διαπνέοντα και χρησιμοποιούμε μόνο φυσικά προϊόντα καθαρισμού», με ενημερώνει.

Living Theros
Living Theros

Living Theros, στην Καρδιανή: η Καρδιανή είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού, με θέα στο πέλαγος, θαυμαστή αρχιτεκτονική, κρήνες, ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες και πλούσια βλάστηση. Η προσπάθεια του Γιώργου Φύλα που αγόρασε γκρεμισμένα σπίτια του χωριού και τα ανακατασκεύασε για να δημιουργήσει 10 πολυτελείς χώρους φιλοξενίας είναι αξιέπαινη.

Όπως θα μου πει «το κίνητρό του ήταν περισσότερο ο ρομαντισμός και λιγότερο το επιχειρηματικό κέρδος». Οι σουίτες έχουν διαφορετικά μεγέθη -από 14 έως και 100 τ.μ.- και όλες αντικρίζουν το πέλαγος από ψηλά. Δύο από αυτές διαθέτουν mini jetted tubs. Η διακόσμηση είναι εξαιρετική, με μοντέρνα έπιπλα και καλά υφάσματα. Στα σπίτια έχουν διατηρηθεί πολλά αυθεντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία -όπως βόλτα, δοκάρια οροφής, εμφανής πέτρα.

Τα Γηίνα Σπίτια, στην Πλακιανή (Τηλ. 693 7375027): ο Τζιοβάνι Μαραβέλλιας κατάγεται από την Καρδιανή και το 30 στρεμμάτων κτήμα της οικογένειάς του ήταν κακοτράχαλο και άγονο -εξού και η περιοχή λέγεται Πλακιανή. Από εκεί έβγαζαν μόνο πέτρες, μέχρι που εφάρμοσε τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας. Τώρα έχει αποκτήσει έως και 1000 δέντρα, φυτά και μια μεγάλη λίμνη που παίρνει νερό από την πηγή που υπάρχει εκεί.

Τα Γήινα Σπίτια/Photo: Έβελυν Φωσκόλου

Όλα αυτά τα κατάφερε μαθητεύοντας κοντά στον αγρότη-φιλόσοφο Παναγιώτη Μανίκη, ο οποίος ακολουθεί τις τεχνικές και τη φιλοσοφία που διδάχθηκε από τον Ιάπωνα φυτοπαθολόγο Masanobu Fukuoka -όντας ο μοναδικός εν ζωή μαθητής του. Μέσα στο κτήμα υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα αλώνια και κατικιές, δηλαδή μικρές πέτρινες κατοικίες όπου έμεναν οι άνθρωποι, καθώς και σταβλάκια όπου φύλαγαν τα ζώα τους. Στην οροφή κάποιων από τις κατικιές είχαν φτιάξει τρύπα, ώστε από το αλώνι που βρίσκεται από πάνω να πέφτουν τα άχυρα και εκεί να κοιμάται η οικογένεια. Η σύζυγος του Τζιοβάνι, Ελένη Τόλη, ήρθε στην Τήνο έχοντας ακολουθήσει καριέρα στο εμπορικό τμήμα εκδοτικών ομίλων και σε φαρμακευτικές εταιρείες. Γνωρίστηκε με τον σύζυγό της χάρη στην κοινή αγάπη τους για τη μελισσοκομία και τελικά μπήκε και εκείνη στο project του κτήματος. Καθώς είναι και δασκάλα γιόγκα, εκτός από τη φιλοξενία στο κελί που έχουν ανακατασκευάσει με φυσική δόμηση, μπορεί κανείς να κάνει μαζί της γιόγκα σε έναν ημι-υπαίθριο, σκεπαστό με τέντα χώρο που έφτιαξε ο Τζιοβάνι σε μια από τις εντυπωσιακές σπηλιές του κτήματος.

«Ο στόχος μας είναι σταδιακά να επιστρέψουμε στον τρόπο που ζούσαν οι άνθρωποι στην Τήνο τα παλιά χρόνια. Κάνουμε μια αντιπρόταση σε όλο αυτό το αμόκ με τις μεγάλες μονάδες και το luxury που υπάρχει πλέον και προβάλλει το ότι μόνο έτσι βρίσκεις την ευτυχία», λέει η Ελένη. «Πιστεύουμε ότι ευτυχία νιώθεις όταν είσαι κοντά στη φύση. Χωρίς πολλά φώτα για να μπορείς να βλέπεις τα αστέρια το βράδυ. Μάλιστα, στα επόμενα κελάκια που θα αναπαλαιώσουμε σκεφτόμαστε να μην υπάρχει καν ηλεκτρικό».

Villa Ghisi, στον Αρνάδο: ο Αρνάδος, κτισμένος στα ψηλά, προσφέρει πανοραμική θέα. Το οικοδόμημα, που φιλοξενεί τα τρία σπίτια, κτίστηκε το 1887 από ντόπιους τεχνίτες με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Αναπαλαιώθηκε μεταξύ 2006-2008 από τηνιακούς μάστορες, διατηρώντας τα αυθεντικά στοιχεία του.

Tutti Blu Living Space, στη Μέση: τέσσερις χώροι φιλοξενίας σε ένα ανακατασκευασμένο σπίτι στην πλατεία του χωριού, που κτίστηκε αρχικά το 1796 ενώ έγιναν επεκτάσεις στις αρχές του 19ου αιώνα. Έχει κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τηρεί τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και διατηρεί τα υπέρθυρα και τα βόλτα (τόξα). Τα διαμερίσματα είναι μοντέρνα διακοσμημένα και εξοπλισμένα.

Tinos E Houses: δύο εξοπλισμένα σπίτια σε αναστηλωμένα οικοδομήματα του 1900, με κήπους, πισίνα και θέα στα γύρω Κυκλαδονήσια. Στη διακόσμηση έχουν συνδυαστεί παραδοσιακά με μοντέρνα στοιχεία. Βρίσκονται στον δρόμο Τριαντάρου -Φαλατάδου, στα Δύο Χωριά.

Diles & Rinies

Οι πολυτελείς βίλες έγιναν τάση και στην Τήνο

Δεκάδες εντυπωσιακές βίλες, νεόκτιστες ή σε ανακατασκευασμένα παλιά οικοδομήματα, υπάρχουν πλέον σε πολλά σημεία της Τήνου. Αν μη τι άλλο, η παρέμβασή τους στο τοπίο είναι μικρότερη από των ξενοδοχείων και οι περισσότερες εναρμονίζονται με τη γύρω φύση. Ωστόσο, όπως θα μου πουν πολλοί ντόπιοι, οι πισίνες που όλες διαθέτουν (όπως και τα ξενοδοχεία) αντλούν πολύτιμους πόρους -ειδικά φέτος που δεν έχει βρέξει τον χειμώνα. Τις βίλες διαχειρίζονται κυρίως ελληνικές ή ξένες εταιρείες, καθώς και μεμονωμένοι ιδιώτες.

Diles & Rinies, στις Λαγκάδες: το συγκρότημα με τις 8 βίλες που αντικρίζουν το Βρέκαστρο, τον Άγιο Φωκά και το πέλαγος, εντάσσεται στο τοπίο, κτισμένο με σκούρα πέτρα και τηνιακό μάρμαρο. Κάποια design αντικείμενα στολίζουν τους κοινόχρηστους χώρους και στο εσωτερικό των βιλών συνδυάζεται η μοντέρνα αισθητική με τα χειροποίητα αντικείμενα και τις κατασκευές από σίδερο. «Μετά την αρχιτεκτονική μελέτη υπήρξε συνεργασία με διακοσμητή που έδωσε την κατεύθυνση ώστε να δημιουργηθούν αντικείμενα customized για το συγκρότημα», θα μου πει ο Μάνος Παπαδάκης, manager στο Diles & Rinies.

«Έχουμε χρησιμοποιήσει, επίσης, αρχιτεκτονικές λύσεις όπως το «γκντούτο» που είναι συνυφασμένο με την ένταξη του οικοδομήματος στο περιβάλλον. Είναι μια τεχνοτροπία που διαχωρίζει το υπόσκαφο κτίριο από τον βράχο. Από όλα τα νησιά των Κυκλάδων στην Τήνο εφαρμόστηκε περισσότερο η συγκεκριμένη τεχνική»», θα προσθέσει. Πλάι στην κεντρική πισίνα του συγκροτήματος υπάρχει χώρος για πρωινό, καφέ, σνακς, και ένα μπαρ. Στο wellness kiosk, κατόπιν ραντεβού, έρχονται θεραπευτές για μασάζ.

Kaya Luxury Villas, στον Άγιο Ρωμανό: δύο μεγάλες και εξοπλισμένες κατοικίες με δικές τους μικρές πισίνες. Είναι μοντέρνα διακοσμημένες, με πινελιές από παραδοσιακά υλικά και έχουν μεγάλες βεράντες με θέα στο πέλαγος.

Vathi Blue, στο Έξω Βαθύ: οικογενειακή βίλα με πισίνα και εξαιρετική θέα στη θάλασσα από ψηλά.

Vathi Blue
Vathi Blue

Περισσότερες επιλογές

The Thinking Traveller: διαχειρίζεται βίλες σε όλη την Ελλάδα. Στην Τήνο έχει προτάσεις σε διάφορα μέρη όπως ο Άγιος Πέτρος, η Καρδιανή, το χωριό Αγάπη, ο Άγιος Φωκάς κ.ά.

Tinos Holiday Homes: μεγάλες βίλες με πισίνες και μικρότερες απλές κατοικίες.

Fab Τinos Villas: κτισμένες με τοπική αρχιτεκτονική, οι βίλες βρίσκονται σε διάφορα σημεία του νησιού. Έχουν μοντέρνο εσωτερικό design, πισίνες και βεράντες για αγνάντεμα. Θεωρούνται ιδανικές για οικογένειες.

Ηipaway Villas: κατοικίες, παραδοσιακά κτίσματα σε χωριά και βίλες σε διάφορα σημεία της Τήνου.

Tinian Collection: διαχειρίζεται κατοικίες και βίλες.

Bright Blue Villas: έχει στο portfolio της μεγάλες και μοντέρνες βίλες, ή παραδοσιακά σπίτια.

Affordable Τήνος

Μικρά ξενοδοχεία με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική υποδέχονται κάθε χρόνο όλους εκείνους που μπορούν να πληρώσουν από 80-150 ευρώ τη βραδιά. Πολλά από αυτά είναι κοντά σε παραλίες, ή έχουν θέα στη θάλασσα.

Λαούτι -Άγιος Σώστης -Πόρτο

Ανεμολόγιο: άπλετος χώρος, θέα από ψηλά στη θάλασσα, κήποι με γκαζόν. Υπάρχουν αυτόνομα σπίτια, το καθένα διαφορετικό από τα άλλα.

Aκτή Αιγαίου: σε κυκλαδίτικο στυλ, ιδανικό για οικογένειες, βρίσκεται επάνω στην παραλία Λαούτι. Έχει ανακαινισμένα δωμάτια, πισίνα και pool/snack bar.

Βyzantio Beach Suites and Wellness: επάνω στην παραλία, με στούντιο και διαμερίσματα σε κυκλαδίτικο ύφος, κτισμένα σε επίπεδα. Υπάρχουν βεράντες και περιποιημένοι κήποι. Πολλοί έρχονται εδώ για το εστιατόριο Κάπαρη.

Vega Apartments

Κιόνια

Vega apartments: το μικρό ξενοδοχείο προσφέρει απεριόριστη θέα στο πέλαγος, καθώς είναι κτισμένο στα ψηλά στην περιοχή του Αγίου Μάρκου. Διαθέτει εξοπλισμένα σπιτάκια με καλόγουστη μίνιμαλ κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, υπάρχει πισίνα και αυλές.

Altana: μικρή μονάδα πάνω από τη λεωφόρο Σταυρού-Κιονίων κτισμένη σε κυκλαδίτικο στυλ. Έχει διαφόρων τύπων δωμάτια με μίνιμαλ διακόσμηση και μικρή πισίνα.

Νηνεμία Suites: μικρό ξενοδοχείο σε κυκλαδίτικο στυλ, που περιβάλλεται από καταπράσινους κήπους. Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και σουίτες με λιτή αισθητική.

Paesino: ξενώνας με 18 απλά διακοσμημένα διαμερίσματα κτισμένα σε επίπεδα, ψηλά πάνω από τα Κιόνια. Τα μπαλκόνια χαρίζουν ωραία θέα.

Πανόραμα του Μπόρτολου (Τηλ: 694 4873284): δέκα πεντακάθαρα δωμάτια με μπαλκόνια, απ’ όπου θα απολαύσετε εξαιρετική θέα στη θάλασσα. Η Μαρία και οι κόρες της θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας.

Άγιος Φωκάς

Αnthea: μικρό και προσεγμένο ξενοδοχείο με πισίνα το οποίο διαθέτει 25 δωμάτια και junior suites. Προσφέρονται υπηρεσίες ευεξίας σε μικρό χώρο spa και λειτουργεί εστιατόριο-μπαρ.

Πύργος

Villa Celeste Tinos: πολυτελής βίλα με πισίνα και παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κοντά στον Πύργο. Αποτελείται από 2 κτίρια και μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 12 άτομα.

Pyrgos Suites: τέσσερα εξοπλισμένα και ευρύχωρα διαμερίσματα κοντά στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, με ωραία θέα στον Πύργο.

Πάνορμος

Glafki Hotel Tinos: με 16 κατοικίες διαφόρων τύπων που έχουν κουζίνες, πισίνα με pool bar, αυλές και κήπους.

Cavos

Cavos, στον Άγιο Σώστη: το «χειροποίητο» ξενοδοχείο της οικογένειας Μαλλιάρη που μοιάζει με μικρό τηνιακό χωριό, υπήρξε για χρόνια το πιο αξιόλογο και φημισμένο στο νησί. Σήμερα, αποτελεί ένα παράδειγμα ενδεδειγμένου τρόπου εξέλιξης μια οικογενειακής μονάδας, καθώς συνδυάζει πλέον τη σύγχρονη με την παραδοσιακή αισθητική και τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες που χρειάζονται οι ταξιδιώτες. Το σημείο όπου βρίσκεται, λίγα μέτρα από την μεγαλύτερη και καλύτερη παραλία του νησιού, είναι αξεπέραστο πλεονέκτημα. Σε αυτό προσθέτει κανείς την ανατολή του ήλιου, το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη ακριβώς μπροστά του, και τη θέα στη Μύκονο που ανάβει τα βράδια σαν γιορντάνι. Προσθέτει επίσης την αυθεντική οικογενειακή φιλοξενία του Στέλιου και της Ειρήνης, που έχουν πλέον διαδεχθεί τον πατέρα τους Παράσχο. «Το 1986 ο πατέρας μου πήρε την απόφαση να κάνει 15 επιπλωμένα διαμερίσματα στο σημείο αυτό, όπου εμείς είχαμε μια μικρή κατικιά (αγροτικό κτίσμα) διαμορφωμένη ως εξοχικό. Του είπαν όλοι «είσαι τρελός, τι να έρθει κάποιος να κάνει εκεί έξω;». Η ατάκα του Παράσχου ήταν ότι «δεν μπορεί να αρέσει μόνο σε μένα αυτό το μέρος, όποιος έρθει θα το λατρέψει. Και έτσι γίνεται. Όποιος έρχεται κολλάει», μου λέει ο Στέλιος. «Εγώ ήμουν 14 χρονών όταν ξεκινήσαμε. Δεν ήξερε κανείς μας τη δουλειά, εμπειρικά τη μάθαμε. Είχε πολύ πλάκα, γιατί όταν ήρθαν οι πρώτοι επισκέπτες η Ειρήνη κι εγώ ντρεπόμασταν να πάμε να τους μιλήσουμε. Στην πορεία κάναμε κάποιες σπουδές στα ξενοδοχειακά, οι οποίες μας βοήθησαν. Ωστόσο, αυτού του μεγέθους τη δουλειά τη μαθαίνεις κυρίως με την καθημερινή τριβή».

Από το 2018, ο Cavos ανακαινίστηκε σταδιακά, απέκτησε μοντέρνο ντιζάιν στις σουίτες και στη ρεσεψιόν, διατηρώντας πάντα την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Πέρυσι προστέθηκε πισίνα και αναβαθμίστηκε το καφέ-εστιατόριο που σερβίρει όλη την ημέρα. «Ακολουθούμε τις ανάγκες του κόσμου σε κάθε εποχή, το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον», παρατηρεί ο Στέλιος. «Το σκεπτικό της ανακαίνισης ήταν να φτιάξουμε μεγάλες σουίτες με την παραδοσιακή τεχνική που χρησιμοποιούσαν στα χωριά -και γι’ αυτό φέραμε παλιούς μαστόρους. Είναι το «γλυπτό» όπως το λέμε. Όλοι οι χώροι, τα έπιπλα και τα μπάνια γίνονται με τσιμεντοκονία και με το χέρι -οπότε τίποτα δεν είναι πραγματικά ίσιο. Μετά προσθέσαμε κάποιες μοντέρνες διακοσμητικές πινελιές».

Όσο για την ανάπτυξη της Τήνου, ο συνομιλητής μου που συμμετέχει στο Συμβούλιο Ξενοδόχων της Τήνου και στην Τουριστική Επιτροπή του Δήμου, έχει άποψη και τη λέει ευθαρσώς: «Θα κάνει τον κύκλο του ο τουρισμός στην Τήνο. Θα υπάρξει μια κάμψη και θα ξεσκαρτάρουν οι επαγγελματίες και στη διαμονή και στην εστίαση. Γιατί δυστυχώς έχουν έρθει αρκετοί που δεν αγαπάνε τον τόπο και δεν θέλουν να επενδύσουν για πολλά χρόνια. Κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο. Το μόνο που με τρομάζει είναι οι πολύ μεγάλες μονάδες που μπορεί να γίνουν και οι οποίες σίγουρα θα αλλοιώσουν τα τοπία».

Luxury Τήνος

Οι πολυτελείς μικρές μονάδες που είτε κτίστηκαν από την αρχή, είτε περιλαμβάνουν και αναστηλωμένα παλιά κτίρια, βρίσκονται κοντά στην πόλη της Τήνου, σε χωριά ή πάνω σε παραλίες.

Pnoes Tinos

Pnoes Tinos, στον Άγιο Φωκά: μοντέρνας και εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής μικρό συγκρότημα. Σχεδιάστηκε από την εταιρεία Aristides Dallas Architects, είναι μέλος των Design Hotels και δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει την εμπειρία της χαλάρωσης και της αναγέννησης. Οι μεγάλες και πολυτελείς -eco friendly κατοικίες έχουν εξαιρετική μίνιμαλ διακόσμηση σε γήινα χρώματα. Υπάρχουν ιδιωτικές πισίνες και κήποι.

Όπως λέει ο αρχιτέκτονας, «το Pnoes εμπνέεται από τα τρία στοιχεία που καθορίζουν το νησί -τη γη, τον αέρα και το νερό. Η γη εκφράζεται εννοιολογικά με τα υπόσκαφα τμήματα των κατοικιών που, σαν σύγχρονες σπηλιές λαξευμένες στον βράχο, προσδίδουν αίσθηση ιδιωτικότητας. Oι χώροι των δωματίων κάθε κατοικίας, παραμένοντας κρυφοί, προσδίδουν μια μυσταγωγική εμπειρία στον επισκέπτη. Ο αέρας εκφράζεται από τους τρεις ασβεστωμένους κύβους των κατοικιών που αιωρούνται διακριτικά πάνω από την γη. Σε μία προσπάθεια ερμηνείας του κυκλαδίτικου τοπίου, οι αέρινοι λευκοί όγκοι των κύβων, δημιουργούν ένα παιχνίδι κενού και πλήρους, που επιτρέπει στον αέρα να ταξιδέψει ανάμεσά τους και στον ήλιο να δημιουργεί μια ατέρμονη εναλλαγή σκιάσεων. Το στοιχείο του νερού «αγκαλιάζει» τους όγκους των κατοικιών και αποτελεί βασικό εργαλείο διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου για κάθε μια».

Aeolis Tinos

Αeolis Tinos Suites, στον Τριαντάρο: το τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο γράφει χαρακτηριστικά στο web site του ότι «είναι το πιο κοσμοπολίτικο μέρος στην Τήνο, η επιλογή διαμονής για ανθρώπους με υψηλά αισθητικά κριτήρια. Οι κοσμοπολίτες που θα τύχει να συναντήσεις εδώ, ωστόσο, σε μια καλημέρα κάτω από μια σκιερή καμάρα, απολαμβάνουν το ιδιαίτερο όραμα του Aeolis, για μια “Μύκονο στην Τήνο”». Το Aeolis διαθέτει βίλες διαφόρων κατηγοριών, με φανταστική θέα από ψηλά, μέσα σε 120 στρέμματα με αμπελώνες και ελαιώνες. Υπάρχει κεντρική πισίνα και το ιταλικό εστιατόριο Nepul’e. Σεφ είναι ο Francesco Granata, «maestro της Ναπολιτάνικης πίτσας». Στο εστιατόριο γίνεται wine tasting επιλεγμένων κρασιών από την Τήνο, τη Σαντορίνη και άλλες περιοχές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Tinos Dove Suites, στον Τριαντάρο: μεγάλες και πολυτελείς σουίτες στα χρώματα της άμμου, με πολύ καλόγουστη διακόσμηση και πισίνες.

Kynara Boutique Village, στον Άγιο Δημήτριο: πολυτελές μικρό resort με θέα στο πέλαγος, πετρόκτιστες βεράντες, πισίνες και μεγάλες σουίτες με πολύ καλαίσθητη διακόσμηση.

White Holidays Project, στην πόλη της Τήνου: με έξι ανεξάρτητα διαμερίσματα που έχουν ονόματα τηνιακών χωριών και μοντέρνα μίνιμαλ διακόσμηση.

White Tinos, στη Στενή: τρεις πολύ καλοφτιαγμένες και ευρύχωρες σουίτες με ντιζάιν που συνδυάζει το μοντέρνο στοιχείο με τη χρήση ξύλου και φυσικών υλικών.

Mr and Mrs White, στον Άγιο Ιωάννη: boutique ξενοδοχείο με κήπους και πισίνα, το οποίο συνδυάζει τη μοντέρνα με την κυκλαδίτικη αισθητική.

Orion Tinos, στη λεωφόρο Σταυρού-Κιονίων: με μοντέρνα αρχιτεκτονική, ασυνήθιστη στην Τήνο. Διαθέτει πολυτελείς σουίτες με μίνιμαλ διακόσμηση που παραπέμπει σε ξενοδοχείο πόλης. Έχουν σκεπαστές βεράντες με μικρές πισίνες ή εσωτερικό τζακούζι και θέα στη θάλασσα.

Infinity View, στη λεωφόρο Σταυρού-Κιονίων: πολύ καλή μονάδα πάνω στη θάλασσα, με κεντρική πισίνα και ωραίο ντιζάιν στις σουίτες -κάποιες από τις οποίες έχουν μικρή ιδιωτική πισίνα.

Coocono25ης Μαρτίου, στην πόλη της Τήνου: με δυο πολυτελείς, μοντέρνες και εξοπλισμένες σουίτες σε βίλα βιοκλιματικού σχεδιασμού. Έχουν ιδιωτική πισίνα και υπαίθριο τζακούζι.

Πηγή: travel.gr

Σχετικά Άρθρα