Airbnb: Έρχονται αλλαγές και περιορισμοί για τους ιδιοκτήτες – Πλαφόν ενοικίασης 90 ημερών

 Airbnb: Έρχονται αλλαγές και περιορισμοί για τους ιδιοκτήτες – Πλαφόν ενοικίασης 90 ημερών

Με μια δέσμη μέτρων που στοχεύουν στην… απελευθέρωση της Αθήνας και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων επιχειρεί η κυβέρνηση να ρυθμίσει τις στρεβλώσεις που προκαλεί στην αγορά ακινήτων η εκτός ελέγχου ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με το protothema ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για εφαρμογή είναι το ημερολογιακό πλαφόν, μια τακτική που εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για το Airbnb. Σε αυτή την περίπτωση ο κόφτης είναι οι τρεις μήνες.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 μέρες ανά ημερολογιακό έτος.

Η πρόταση θέλει το πλαφόν των 90 ημερών να εφαρμόζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, με κύρια στόχευση στην πρωτεύουσα, αλλά και να δημιουργηθούν ζώνες όπου θα διαμορφώνεται ανάλογα το πλαφόν μίσθωσης. Για παράδειγμα, εξετάζεται ο κόφτης να είναι 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος για νησιά που έχουν πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων και μεγαλύτερος για τους κύριους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη χρήση των 90 ημερών οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει ή να τα αφήσουν κενά ή να τα χρησιμοποιήσουν για ιδιοκατοίκηση. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τους ωθήσει να σκεφτούν ως πιο συμφέρον σενάριο τη μακροχρόνια μίσθωση και να την επιλέξουν.

Στο ίδιο πλαίσιο, μελετάται και η εφαρμογή εξαιρέσεων στο ημερολογιακό πλαφόν, ακριβώς για να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα που δεν κάνουν «μπίζνα», αλλά έχουν ένα εισόδημα από τη διάθεση του ακινήτου τους σε βραχυχρόνια μίσθωση.

Μία από αυτές που προκρίνονται είναι να επιτραπεί η υπέρβαση της διάρκειας του ημερολογιακού πλαφόν εκμίσθωσης στις περιπτώσεις όπου το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή (ή υπεκμισθωτή) δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ ετησίως για όλα τα ακίνητα που διαθέτει.

Σχετικά Άρθρα