Ξήλωσαν τις κατασκευές στη Ρόδο -Χατζηδάκης: Όσοι παρανομούν στις παραλίες θα μας βρουν απέναντί τους

 Ξήλωσαν τις κατασκευές στη Ρόδο -Χατζηδάκης: Όσοι παρανομούν στις παραλίες θα μας βρουν απέναντί τους

Έφοδο στην παραλία Αγία Μαρίνα Ρόδου πραγματοποίησε σήμερα κλιμάκιο στελεχών της κτηματικής υπηρεσίας και του λιμεναρχείου, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις στον αιγιαλό και την παραλία.Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε η εγκατάσταση παράνομων κατασκευών (19 μεταλλικές κατασκευές) εντός της θάλασσας, καθώς και παραβάσεις στον αιγιαλό.

Ανάλογη παράβαση είχε διαπιστωθεί και πέρυσι, στην ίδια παραλία και από την ίδια επιχείρηση, και αμέσως οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην έκδοση των πρωτοκόλλων κατεδάφισής τους. Πρόκειται για το beach bar που πέρσι είχε ξεσηκωθεί θύελλα μετά από βίντεο στα social media  που έδειχνε εργαζόμενο να σερβίρει μέσα στη θάλασσα. Πέρσι, η επιχείρηση είχε σφραγισθεί λόγω των κατασκευών μέσα στη θάλασσα, οι οποίες, όπως διαπιστώθηκε, τοποθετήθηκαν και φέτος. 

Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και φέτος μαζί με την λήψη και των αντίστοιχων αυστηρών διοικητικών μέτρων, εφαρμόζοντας τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων σε αιγιαλό και παραλίες.

Η επιχείρηση διενεργήθηκε υπό τον συντονισμό της ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας Ν. Κόλλια τόσο με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Ναυτιλίας όσο και με τον Λιμεναρχείο Ρόδου και τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες.

«Όταν λέμε ότι μπαίνει τάξη στον αιγιαλό και τις παραλίες το εννοούμε! Όσοι παρανομούν στις παραλίες θα μας βρουν απέναντι τους» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Σε κάθε περιστατικό παρανομίας θα μας βρίσκουν απέναντι, με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Έχουμε συμμάχους μας τους πολίτες αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η χρήση drones και η νέα εφαρμογή myCoast που μας επιτρέπουν να παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

«MyCoast»: Στις 1.900 έχουν φτάσει οι καταγγελίες – Μετά τα τέλη Ιουνίου οι έλεγχοι

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι στις 1.900 έχουν φτάσει πλέον οι καταγγελίες στην πλατφόρμα «myCoast» για παραβιάσεις στις παραλίες της χώρας όπως καταπατήσεις και παράνομα ομπρελοκαθίσματα. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι ουσιώδεις, κάποιες όμως ίσως να έχουν δοκιμαστικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο μεγαλύτερος αριθμός των καταγγελιών αφορά στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Xαλκιδική.

Η διαδικασία ελέγχου των καταγγελιών ωστόσο θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Η σχετική προθεσμία παρατάθηκε έως τις 28 Ιουνίου προκειμένου να ολοκληρωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες εκκρεμείς δημοπρασίες.  

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχει αναρτηθεί και ολοκληρωθεί το 80% των προγραμματισμένων δημοπρασιών. Οι δε απευθείας συμβάσεις όμορων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων που λαμβάνουν απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπρασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 10ημέρου.

Μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα 959 δημοπρασίες, με το συνολικό αριθμό να αναμένεται να ξεπεράσει τις 1.200 για φέτος. Από τις 959 δημοπρασίες, οι 735 έχουν ολοκληρωθεί με κατακύρωση της παραλίας σε εκείνες τις επιχειρήσεις που κατέβαλλαν το υψηλότερο τίμημα, ενώ οι υπόλοιπες κρίθηκαν άγονες και προγραμματίζεται η εκ νέου δημοπράτηση τους το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, υπάρχουν και 6.500 ενεργές συμβάσεις για τις οποίες δεν χρειάζεται εκ νέου δημοπρασία έως ότου ολοκληρωθεί η μισθωτική τους περίοδος, διέπονται ωστόσο από τους ίδιους κανόνες ποινών και προστίμων με αυτές των νέων.

Για πρώτη φορά φέτος, το ελεγκτικό έργο συνεπικουρείται από την νέα εφαρμογή υποβολής καταγγελιών από τους πολίτες «MyCoast», τη λήψη και αξιοποίηση δορυφορικών εικόνων και την χρήση drones με έμφαση σε παραλίες υψηλής παραβατικότητας και χρήσης.

Μέσω της εφαρμογής «MyCoast» οι πολίτες όχι μόνο μπορούν να ελέγχουν αν στις παραλίες, στις οποίες βρίσκονται, τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης αλλά και να υποβάλλουν καταγγελία σε περιπτώσεις υπέρβασης των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψης.

Μέσω της εφαρμογής ήδη έχουν προσφύγει 1.900 πολίτες καταγγέλλοντας περιπτώσεις παραβάσεων σε παραλίες. Οι περιοχές που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Χαλκιδική.

Μέσα στο καλοκαίρι οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, θα είναι στοχευμένοι κυρίως σε σημεία στα οποία υπάρχουν αλλεπάλληλες καταγγελίες πολιτών, είτε επώνυμες είτε ανώνυμες, και θα επιβάλλονται τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Σχετικά Άρθρα