Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ο Όμιλος ΔΕΗ ηγείται της πράσινης μετάβασης
- Μείωση των άμεσων εκπομπών CO2 κατά 58%από 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 9,7 εκατ. τόνους το 2023
- Αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ κατά 1,3GW τα τελευταία 4 χρόνια
- Σημαντική βελτίωση σε θέματα βιωσιμότητας με θετικέςαξιολογήσεις από διεθνείς οργανισμούς
- Δημιουργία πράσινων προϊόντωνκαι υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεωνγια πελάτες και εργαζομένους
- Υψηλοί στόχοι για ένα πράσινο μέλλον με απώτερο στόχο το NetZeroτο 2040
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ πρώτη φορά το 1973, για να υπενθυμίζει σε όλους την ανάγκη λήψης άμεσων και αποτελεσματικών δράσεων για την προστασία του πλανήτη.Η ΔΕΗ, πιστή στις δεσμεύσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος,επενδύει συστηματικά στην πράσινη ενέργεια, αναδεικνύοντας τη σημασία της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με σύνθημα « Η γη μας. Το μέλλον μας. Είμαστε η #GenerationRestoration», θέτει στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας.
Με όραμα να μετασχηματιστεί σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη, ψηφιακή εταιρεία, η ΔΕΗ επιταχύνει την διαδικασία αποανθρακοποίησης, επενδύοντας σημαντικάστην ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παράλληλα, επενδύει στη βιώσιμη κινητικότητα, προσφέρει στους καταναλωτές πράσινα προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας και ενισχύει τις δράσεις ευαισθητοποίησης, και ενημέρωσης, υποστηρίζοντας την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Σημαντικά βήματα προς την «πράσινη» μετάβαση
Με στόχο να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η ΔΕΗυλοποιεί με ταχείς ρυθμούς τις δεσμεύσεις της και μετασχηματίζεται σε έναν ένας «πράσινο» όμιλο. Συγκεκριμένα:
- Μείωσε τις άμεσες εκπομπές CO2 από τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής κατά 74% από 16,9 εκατ. τόνους το 2019 σε 4,4 εκατ. τόνους το 2023. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκεπεραιτέρω κατά 27% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα για το 2023.
- Αύξησε κατά 39% την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές σε σχέση με το 2019, ενώ παράλληλα σημείωσε αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ κατά 1,3GW, από 3,3GW το 2019 σε 4,6GW το 2023.
- Ολοκλήρωσε την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel Ρουμανίας, βασικού παίκτη στην αγορά ενέργειας της Ρουμανίας με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW μόνο από ΑΠΕ και με επιπλέον 5 GW ΑΠΕ σε πορεία υλοποίησης. Η PPCRomania, όπως είναι πλέον το νέο όνομα της εταιρείας, διαθέτει αιολικά πάρκα στις περιοχές με το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα καθώς και φωτοβολταϊκά πάρκα τελευταίας τεχνολογίας.
- Ανέλαβε τη χρηματοδότηση και υλοποίηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων των καμένων εκτάσεων σε περιοχές της Πάρνηθας, μία επένδυση ύψους €2,5 εκατ..
- Συμβάλλει στην επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα με το brandΔΕΗ blue,ανταποκρινόμενη πλήρως στη δέσμευσή της για βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος. Το δίκτυο δημόσιων φορτιστών ΔΕΗ blueμεγαλώνει συνεχώς και πλέον έχει ξεπεράσει τα 2200 σημεία φόρτισης πανελλαδικάστα οποία η ενέργειαπροέρχεταιαπό ΑΠΕ.
- Τηρεί τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της και συνεργάζεται με Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, συμμετέχοντας σε σειρά δράσεων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση της ρύπανσης. Το #projectposeidon αποτελεί την πιο πρόσφατη σύμπραξη του Ομίλου ΔΕΗ με την Εναλείαγια τον καθαρισμό της επιβαρυμένης περιοχής γύρω από το Σούνιο και το Λαύριο από πλαστικά και εγκαταλειμμένα αλιευτικά δίχτυα, κατά την οποία συγκεντρώθηκανπερισσότερα από 25.000 κιλά απορριμμάτων, κυρίως από τον βυθό της θάλασσας.
- Συμμετέχει σε διεθνείς πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις όπως το ScienceBasedTargetsNetwork (SBTN) και το ScienceBasedTargetsinitiative (SBTi) παίρνοντας μέρος στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, και τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης με επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια. Συμμετέχει παράλληλα στη διεθνή συμμαχία Business for Nature η οποία στοχεύει στην από κοινού αντιμετώπιση κρίσεων σχετικών με τη φύση και το κλίμα, ενώ πρόσφατα εντάχθηκε μαζί με μεγάλους διεθνείς ομίλους στην πρωτοβουλία BiodiversityAlliance for SustainableManagement που σκοπό έχει να ενισχύσει την προστασία της βιοποικιλότητας, εντάσσοντας προσεγγίσεις με κέντρο τη φύση στη στρατηγική και λειτουργίες της επιχείρησης.
- Αναβαθμίζεται από πιστοποιημένους διεθνείς μη κυβερνητικούς οργανισμούς σε θέματα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, όπως η αναβάθμιση από «D-» σε «Β-»από το CDPως αποτέλεσμα της υλοποίησης της στρατηγικής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και ανάπτυξης των ΑΠΕ του Ομίλου και των δεσμεύσεων για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040 (NetZero).
- Συνεχίζει να επενδύει και να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες πράσινης ενέργειας στους πελάτες της, όπως η υπηρεσία GreenPass που εγγυάται πως όση ποσότητα ενέργειας καταναλώνουν στο σπίτι τους, τόση παράγεται και δεσμεύεται για αυτούς από Ανανεώσιμες Πηγές. Επιπλέον, προσφέρει τις λύσεις ΔΕΗ myenergySolarγια φωτοβολταϊκά στο σπίτι και ΔΕΗ myEnergyHeatPump, το πιο αποδοτικό και οικονομικό σύστημα θέρμανσης με αντλίες θερμότητας.
- Επενδύει στησυνεχή εκπαίδευση και εξέλιξη των εργαζομένων της, παρέχοντας πρόσβαση σε σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα με την δημιουργία καινοτόμων πρακτικών που βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τον πράσινο μετασχηματισμό του Ομίλου ΔΕΗ. Το πρώτοSustainabilityMasterclass που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των δράσεων του Ομίλου να εκπαιδεύσει το στελεχιακό προσωπικό του σε θέματα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και προστασίας της βιοποικιλότητας.
- Τέλος, συμβάλλει με μία σειρά από δράσεις, στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, οι οποίοι επικεντρώνονται στην προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος. (SDG12, SDG13, SDG14, SDG15).
Υψηλοί πράσινοι στόχοι
Με στόχο τις μηδενικές εκπομπές CO2 μέχρι το 2040 (NetZero), η διοίκηση του Ομίλου ΔΕΗ παρουσίασε το τριετές businessplanτης στο Capital MarketsDay 2024 στο Λονδίνο. Στον πυρήνα της στρατηγικής του Ομίλου για την περίοδο 2024-2026 βρίσκεται η στροφή προς τις ΑΠΕ, με επενδύσεις ύψους €9 δισ., κυρίως σε πράσινες μορφές ενέργειας και την αναβάθμιση των δικτύων διανομής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο Όμιλος ΔΕΗ έχει θέσει ως στόχο να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ σε 8,9 GW έως το 2026, με τις ΑΠΕ να αντιπροσωπεύουν το 68% της συνολικής ισχύος της εταιρείας. Παράλληλα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί στα 13,1 GW, παρόλη την απόσυρση λιγνιτικών, φυσικού αερίου και πετρελαϊκών μονάδων ισχύος 2,8 GW. Μάλιστα, έως το 2026 θα μηδενιστεί η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.Το 2030, η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ αναμένεται να φτάσει τα 17 GW, εκ των οποίων το 75% θα προέρχεται από καθαρές μορφές ενέργειας.
Με αυτές τις επενδύσεις, η ΔΕΗ στοχεύει να μειώσει τιςάμεσες εκπομπές CO2 κατά 75% έως το 2026, σε σχέση με το 2019, καθιστώντας την παραγωγή ενέργειας πιο πράσινη.
Με στρατηγικές επενδύσεις και συνεργασίες στις ΑΠΕ,ο Όμιλος ΔΕΗ προωθεί την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη με στόχο τη δημιουργία διαμοιραζόμενης αξίας (CSV) για την Εταιρεία, την Κοινωνία και το Περιβάλλον σε εναρμόνιση με την στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου.