Κασσελάκης/Πόθεν έσχες: Τα πλην και τα συν της απόφασης- Είναι κίνηση υψηλού εκλογικού ρίσκου;

 Κασσελάκης/Πόθεν έσχες: Τα πλην και τα συν της απόφασης- Είναι κίνηση υψηλού εκλογικού ρίσκου;

Η απόφαση Στέφανου Κασσελάκη παραμονές των ευρωεκλογών να δώσει στη δημοσιότητα την οικονομική-περιουσιακή του κατάσταση, με αρκετή δόση αυτοκριτικής,  αποτελεί ως φαίνεται μία κίνηση υψηλού πολιτικού και εκλογικού ρίσκου. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας αν από την κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα θα αποκομίσει πολιτικά και εκλογικά κέρδη, ωστόσο στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα υπάρχει η αίσθηση ότι ενδεχομένως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτευσης μπορεί να χάσει περισσότερα από αυτά που μπορεί  να κερδίσει και αυτό γιατί τα “αποκαλυπτήρια” Κασσελάκη είναι αμφίβολο αν έπεισαν τους ψηφοφόρους ότι η αρχή της διαφάνειας διέπει τη πολιτική του δράση.

 Από τη μια μπορεί μπορεί να έπεισαν μια μερίδα εκλογικού σώματος  και από την άλλη να προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση σε ένα άλλο κομμάτι για το πως συνάδει ένας… “πλούσιος” πρόεδρος να ηγείται ενός αριστερού κόμματος. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης είχε μιλήσει για το 20% του ελληνικού λαού που ζει καλά και για ένα 80% της εκατό που δεν τα φέρνει βόλτα και  προφανώς βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία και επιχειρεί να πείσει το 80% ότι με με τις θέσεις και τις προτάσεις του μπορεί να το κάνει ζήσει καλύτερα σαν κι αυτόν ή μάλλον να ζήσει μια “καλύτερη ζωή” σύμφωνα και με το προεκλογικό σλόγκαν.

Σύμφωνα λοιπόν με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις που καταγράφονται στα κεντροαριστερα “πηγαδάκια” η κίνηση Κασσελάκη μπορεί να βρει εκλογική ανταπόκριση στο κεντρώο-συντηρητικό κοινό, καθώς  μπορεί να θεωρηθεί  ότι είναι ένας από αυτούς, αλλά και σ΄ένα  κομμάτι της κεντροαριστεράς που  εκτίμησε την “κίνηση διαφάνειας” με τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Την ίδια ώρα όμως το προβληματικό ενδεχομένως “πόθεν έσχες”  μπορεί να δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά και αμφιβολίες στους ψηφοφόρους της αριστεράς με αποτέλεσμα οι αναποφάσιστοι και αμφιταλαντευόμενοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να στραφούν πλέον οριστικά προς τα κόμματα της αριστεράς όπως το ΚΚΕ, τη Νέα αριστερά και το ΜέΡΑ25 ή τελικά να  προτιμήσουν να μείνουν σπίτι τους ή να πάνε σε παραλία για τη πρώτη καλοκαιρινή βουτιά.

Είναι προφανές ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να σηκώσει το γάντι που πέταξε το Μαξίμου σχετικά με τα οικονομικά του προέδρου Κασσελάκη σε μια προσπάθεια να πολώσει ακόμη περισσότερο την προεκλογική αντιπαράθεση προσδοκώντας περαιτέρω ενίσχυση της συσπειρωσης του κόμματος που βρίσκεται στο 60% σε σχέση με τις εκλογές του 2023 και ταυτόχρονα να προκαλέσει την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος να κινηθεί με ανάλογο τρόπο. Και γι΄αυτό μέσα σε λίγες ώρες το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με μία βροχή ανακοινώσεων “βομβάρδισε” το Μαξίμου και τη ΝΔ προκειμένου να φέρουν σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το δικό του “πόθεν έσχες” και για την οικονομική κατάσταση του κυβερνώντος κόμματος.

  • Όλα αυτά είναι ζητούμενο αν θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο εκλογικό  αποτέλεσμα που θα μεταφραστεί σε ψήφους στην κάλπη την Κυριακή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, το σίγουρο όμως είναι ότι δημιουργεί νέα δεδομένα τα οποία μπορεί να διαμορφώσουν το νέο συσχετισμό δυνάμεων.

Γεγονότα που θα εξαρτηθεί από τον αστάθμητο παράγοντα που λέγεται αποχή,  αλλά και από τον ίδιο το “φαινόμενο” Κασσελάκη που αποτελεί ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή που κατεβαίνει για πρώτη φορά στις εκλογές και μάλιστα ως αρχηγός κόμματος και εκ τούτου μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών είτε από τη θετική σκοπιά για το ΣΥΡΙΖΑ με ένα ποσοστό που θα φτάνει και θα ξεπερνά το 20% ή με ένα ποσοστό αρνητικό, κάτω δηλαδή από το εθνικό ποσοστό των εκλογών του 2023, οπότε ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας θα ανοίξει με απρόβλεπτες εξελίξεις για το κόμμα και ευρύτερα για την κεντροαριστερά.

Την επόμενη μέρα της δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στη κριτική της ΝΔ ότι αυτό που κατέθεσε δεν είναι πόθεν έσχες αλλά ενα excel έγραψε στο αγαπημένο του X “Ανοίξατε τον ασκό του Αιόλου και τώρα θα το ζήσετε μέχρι τέλους:

Οι όροι της ρύθμισης του χρέους της Νέας Δημοκρατίας ΔΕΝ είναι δημόσιο έγγραφο.”, καλώντας την ηγεσία της ΝΔ “Δώστε τους τώρα στη δημοσιότητα. Να μάθει ο ελληνικός λαός πώς πολιτεύεται το πιο υπερχρεωμένο κόμμα στην Ευρώπη, το οποίο οφείλει μισό δισ. ευρώ και διεξάγει την πιο ακριβή διαδικτυακή καμπάνια στην Ευρώπη. Πώς; Με ποιου τα χρήματα;” “Απάτη τέλος σε όλα τα επίπεδα. Όλα στο φως.” επισήμανε, ενώ το βράδυ στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου επισήμανε “Δημιούργησε η ΝΔ ένα θέμα για το πόθεν έσχες. Και αυτό που λέω είναι ότι τα δούλεψα, αυτά έχω. Δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται από την κυβέρνηση τόσο μεγάλο θέμα με εμένα, ιδιώτη και απόδημο και συγχρόνως οι ρυθμίσεις των μελών της ΝΔ να μην είναι δημόσιες. Να μην ξέρει ο ελληνικός λαός πώς το πιο υπερχρεωμένο κόμμα έχει τις περισσότερες διαφημίσεις αυτή τη στιγμή”.

“Είμαι περήφανος που έχω την τόλμη, μπροστά στον ελληνικό λαό να πω ναι, έκανα μια παρατυπία αλλά αυτή η παρατυπία δεν επηρέασε κανέναν στην Ελλάδα” δήλωσε και για τα δάνεια που έχει είπε “Το ένα είναι υποθήκη για το σπίτι μας στη Νέα Υόρκη το οποίο εξυπηρετείται από τα μισθώματα του ίδιου του σπιτιού… Μέσα σε αυτά τα χρέη υπάρχει και ένα φοιτητικό δάνειο του συζύγου μου” και κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μήνυμα που απευθύνεται ενδεχομένως και πως τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά Άρθρα