Είναι το “πόθεν έσχες” ένα επικοινωνιακό λάθος του Κασσελάκη;- Χάνει χρόνο αλλά μάλλον δεν θα του στοιχίσει
Η μάλλον εσπευσμένη ανακοίνωση της “περιουσιακής του κατάστασης” από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σήμερα, κατά την κεντρική προεκλογική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ίσως είναι ο μοναδικός λανθασμένος επικοινωνιακός χειρισμός που έχει κάνει τον τελευταίο καιρό. Κυρίως, επειδή εμφανίζεται να σύρεται σε μία τέτοια κίνηση επειδή μετ’ επιτάσεως έβαλαν το ζήτημα αυτό στην προεκλογική ατζέντα ο πρωθυπουργός (από τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου) και πολλά κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες.
Το λάθος ίσως έγκειται στο ότι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προκαλέσει σχετική σύγχυση. Ενώ, όπως έχει πει η σχετική προθεσμία του επιτρέπει να παρουσιάσει το “πόθεν έσχες” του (ως πολιτικός αρχηγός) μέχρι την 1η Ιουλίου, δηλώνει όποτε ερωτάται σχετικά εδώ και αρκετές εβδομάδες πως θα το κάνει πριν τις ευρωεκλογές. Ως εκ τούτου είχε περιγράψει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο από το οποίο δεν θα μπορούσε να αποστεί. Δεν το έπραξε, ωστόσο, σε χρονική απόσταση από τις κάλπες ώστε να έχει τον απαραίτητο χρόνο για τυχόν διευκρινίσεις ή θέματα που θα μπορούσε να εγείρει η κυβερνητική πλευρά. Το κάνει σήμερα, μόλις πέντε ημέρες πριν τις κάλπες, όταν δηλαδή θα έπρεπε να πυκνώνει τα αντιπολιτευτικά πυρά του σχετικά με τα μείζονα που απασχολούν τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους.
Είναι πιθανό κάτι τέτοιο να του στοιχίσει;
Μάλλον όχι. Το εκλογικό κοινό στο οποίο απευθύνεται και το οποίο είναι αισθητά διαφορετικό από το γνωστό “παραδοσιακό” κοινό του ΣΥΡΙΖΑ επί εποχής Αλέξη Τσίπρα απαρτίζεται από “σκληρούς” ψηφοφόρους που προσεγγίζουν το “φαινόμενο Κασσελάκη” αποενοχοποιημένα.
Ελάχιστα ενδιαφέρονται από το εάν είναι ιδιοκτήτης ενός, δύο, ή τριών πολυτελών κατοικιών, εάν αγόρασε 1,8 εκατ. ευρώ το διαμέρισμα στο Κολωνάκι -όπως ο ίδιος είπε-, εάν κέρδισε πολλά εκατομμύρια (φορολογημένα) στον αμερικανικό καπιταλιστικό “παράδεισο”, όπου, όντως, μία καλή ιδέα, οι κατάλληλες διασυνδέσεις και η σωστή στιγμή ( “Right place, right time” που τραγουδούσε και ο Dr John) μπορούν να σου αποδώσουν σε διάστημα μόνο τριών ετών μία μεγάλη περιουσία. Το αντίθετο. Οι ψηφοφόροι Κασσελάκη δεν έχουν σχετικούς ενδοιασμούς, μάλλον είχαν απηυδήσει από την ενοχικότητα του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ που εγκαταβιούσαν ως μοναχοί στη σκήτη της αριστερής “καθαρότητας”. Το δε επιχείρημα περί των πολιτικών αντιπάλων που χρωστούν 500 εκατ. στις τράπεζες αποτελεί το άγιο δισκοπότηρο των επιχειρημάτων για τους ψηφοφόρους που “ειδωλοποιούν” το ότι ο πρόεδρος τους σπάει τα πολιτικά στερεότυπα, είναι φρέσκος, νέος, αυτοδημιούργητος και πλούσιος.
Το πιθανότερο είναι ότι η Ν.Δ θα κερδίσει μόνο επικοινωνιακό και πολιτικό χρόνο μεταβάλλοντας λίγο την ατζέντα των τελευταίων προεκλογικών ημερών- στην καλύτερη περίπτωση θα συσπειρώσει λίγο περισσότερο το δικό της ακροατήριο. Οι παλαιότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν πως προσβάλλονται από την “εικόνα Κασσελάκη” μάλλον έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους και ίσως κάνουν άλλες εκλογικές επιλογές (η αποχή μεταξύ αυτών), ή θα συνεχίσουν να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό που ήταν “σπίτι τους”.
Το κοινό Κασσελάκη, όμως, δεν θα μετρήσει ούτε τους… αστακούς των εταιρειών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ, ούτε τα εκατομμύρια δολάρια που κέρδισε. Αντιστρόφως, τα θεωρεί όλα αυτά δείκτη επιτυχίας και απάντηση στην -όπως λένε- “αριστεία” της κυβερνητικής ρητορικής. Και εάν προκύψουν ουσιαστικά κενά στο “πόθεν έσχες” θα γίνουν γνωστά μόνο κατά την πλήρη κατάθεση των στοιχείων στη σχετική πλατφόρμα του κοινοβουλίου στη λήξη της προθεσμίας.
Στις κάλπες της Κυριακής, θα διαπιστώσουμε απλώς πόσο είναι αυτό το κοινό και πόσο ισχυρή είναι η τάση της “μεταπολιτικής” που περιέγραψε ο Τσίπρας. Εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δε, περιγράψει (διότι σε μία προεκλογική ομιλία, προφανώς, δεν πρόκειται να κάνει κάτι πιο αναλυτικό) με αρκετή πειστικότητα την “περιουσιακή του κατάσταση”, πρόβλημα με το εκλογικό του ακροατήριο δεν θα έχει. Χρόνο, όμως, θα χάσει στην τελική ευθεία και θα δώσει την ευκαιρία στη Ν.Δ να στρέψει την αντιπαράθεση σε όποια ερωτήματα τυχόν ανακύψουν. Επικοινωνιακά άρτιος, όπως είναι, μάλλον θα έπρεπε να είχε ξεμπλέξει με το ζήτημα αυτό αρκετά νωρίτερα.