Δένδιας για ευρωεκλογές: ”Οι δυνάμεις του λαϊκισμού είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά να μην ανακόψουν την πορεία της Ελλάδας”
Οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν είναι «ευκαιρία» για ψήφο διαμαρτυρίας ή τιμωρίας. Δεν είναι δημοσκόπηση. Κρίνεται η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού, είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά, να ανακόψουν την πορεία της χώρας, πολύ δε περισσότερο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή μας.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με πρωτοφανείς προκλήσεις. Η προσεχής πενταετία θα είναι κρίσιμη για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και η ψήφος στις 9 Ιουνίου καθοριστική για την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούμε» εξήγησε.
Οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν είναι «ευκαιρία» για ψήφο διαμαρτυρίας ή τιμωρίας. Δεν είναι δημοσκόπηση. Κρίνεται η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού, είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά, να ανακόψουν την… pic.twitter.com/trMbyTu3hF
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 2, 2024
«Κατανοώ τον προβληματισμό για τον αρνητικό αντίκτυπο ορισμένων πολιτικών της ΕΕ στην καθημερινή ζωή. Αντανακλά βαθύτερες απογοητεύσεις των πολιτών, καθώς αισθάνονται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους και στην επίλυση των προβλημάτων τους» επεσήμανε.
Τις ανησυχίες αυτές, είπε, εκμεταλλεύονται δήθεν «αντισυστημικές δυνάμεις», οι οποίες φορώντας τον μανδύα του ευρωσκεπτικισμού, προωθούν την αντιευρωπαϊκή τους ατζέντα.
«Το ευρωπαϊκό εγχείρημα, όμως, είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα συνεργασίας κρατών στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η απάντησή μας στα προβλήματα που όντως υπάρχουν, όπως ο γραφειοκρατικός τρόπος λειτουργίας και η αποξένωση από τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, πρέπει να είναι περισσότερη Ευρώπη, ενιαία γεωπολιτική αντίληψη, μείωση των οικονομικών ανισοτήτων και έμφαση στις πολιτικές που βελτιώσουν την καθημερινότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθεί ο πολίτης τη ζωτική σημασία που έχει για τον ίδιο και τη χώρα του η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, η Ε.Ε. πρέπει να γίνει πιο διαφανής στη λήψη των αποφάσεων και να ενισχυθεί η λογοδοσία, η οποία είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» συμπλήρωσε.
Σήμερα, μετά την οικονομική κρίση, συνέχισε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα δεν είναι ο «αδύναμος κρίκος» της Ε.Ε. «Αναλαμβάνει», πρόσθεσε, «πρωτοβουλίες και συνδιαμορφώνει κρίσιμες ευρωπαϊκές πολιτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην δημιουργία της Επιχείρησης “Ασπίδες” και πρωτοστατεί σήμερα στη συζήτηση για τον ενιαίο αμυντικό βραχίονα και τον κοινό αντι-drone και αντιαεροπορικό “θόλο”, με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού Πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ»
Αναφορικά με το ζητούμενο για τις ευρωεκλογές όπως είπε ο κ. Δένδιας «είναι να υπάρξει μια καθαρή απάντηση στις 9 Ιουνίου, με ψήφο στη Νέα Δημοκρατία, το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό και πραγματικά πατριωτικό κόμμα, το οποίο προάσπισε και προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα».
Ειδικότερα, για την Κεντρική Μακεδονία, «οφείλουμε να υπενθυμίζουμε την αποστροφή του στις κραυγές και στα μεγάλα λόγια».
«Θα πρέπει ακόμη να λάβουμε υπόψη μας ότι συνολικά τρία κόμματα, τα οποία τοποθετούνται ιδεολογικά δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, έχουν επικεφαλής που κατάγονται από την Κεντρική Μακεδονία και σε μεγάλο βαθμό έχουν εστιάσει την προσπάθειά τους σε αυτήν την περιοχή» ανέφερε.
Για την «Ατζέντα 2030», τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις από τη Μεταπολίτευση ενώ είπε ότι οι προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας επικεντρώνονται στον εκσυγχρονισμό της δομής Δυνάμεων και την επικαιροποίηση – προτεραιοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.
«Εντός των επόμενων εβδομάδων ολοκληρώνονται οι διαδικασίες τόσο για την προμήθεια 20αεροσκαφών F-35 με την υπογραφή του Letter of Acceptance (LOA), όσο και την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για τη συμμετοχή της Χώρας μας στο Πρόγραμμα σχεδίασης και συμπαραγωγής των Φρεγατών Constellation» εξήγησε.
«Στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνεται η υλοποίηση του Οικοσυστήματος Καινοτομίας, σε εφαρμογή του Ν.5110/2024, ο οποίος υπερψηφίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με τις ψήφους μάλιστα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Σπαρτιατών επί της αρχής και επί του συνόλου» ανέφερε.
«Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας βρίσκεται επίσης η μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με το Οικιστικό Πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.5110/2024 προχωράμε στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Σε εφαρμογή του νέου Νόμου, καταρτίζονται ειδικά προγράμματα για νέους, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι θα συνδυάζουν την ακαδημαϊκή και την εξειδικευμένη στρατιωτική εκπαίδευση με την παροχή αντίστοιχης οικονομικής αποζημίωσης» επισήμανε ο κ. Δένδιας.
Για τη θητεία, υπογράμμισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί «το φθινόπωρο και θα προβλέπει μια σειρά σημαντικών αλλαγών, που δεν θα αφορούν τη διάρκειά της, αλλά τον τρόπο με τον οποίο υπηρετεί κάποιος την πατρίδα».
«Η θέση μας είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να διαθέτει έναν καλά εκπαιδευμένο στρατό πολιτών, οι οποίοι θα μετεκπαιδεύονται τακτικά εφόσον το επιθυμούν κατά την εφεδρεία τους. Η ίδια η θητεία θα προσφέρει πλέον τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιημένων δεξιοτήτων, οι οποίες θα είναι χρήσιμες για τους στρατεύσιμους μετά την απόλυσή τους» συμπλήρωσε.
Για την Τουρκία, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «παρά τους χαμηλούς τόνους επί του πεδίου, γεγονός αδιαμφισβήτητα θετικό, είναι γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει με διαφορετικές αφορμές να προβάλλει το αναθεωρητικό της δόγμα».
«Και είναι προφανές επίσης ότι η έγερση νέων ζητημάτων, πέραν της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, της διατήρησης του CasusBelli κ.ά. υπονομεύει την προοπτική μιας γενικότερης εξομάλυνσης των σχέσεων μας και μια αλλαγή σελίδας σε βάθος χρόνου» συνέχισε.
«Εξακολουθώ να ελπίζω σε μια διαφορετική στάση και σε επαναφορά της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας στο προσκήνιο. Αλλά δεν έχουμε αυταπάτες, ούτε εφησυχάζουμε. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα και να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες, όπως ήδη πράττουμε με την “Ατζέντα 2030″» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.