Μαζική φυγή προς συνταξιοδότηση- Περισσότεροι από 200.000 φέτος- Γιατί συμβαίνει

 Μαζική φυγή προς συνταξιοδότηση- Περισσότεροι από 200.000 φέτος- Γιατί συμβαίνει

Μαζική φυγή προς συνταξιοδότηση καταγράφεται φέτος. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο υποβλήθηκαν 51.568 αιτήσεις, έναντι 48.805 που είχαν υποβληθεί το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Με αυτόν το ρυθμό, το σύστημα απονομής συντάξεων «ΑΤΛΑΣ» εκτιμά ότι φέτος θα βγουν στη σύνταξη περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι. Κατά την κυβέρνηση μεταξύ των λόγων που συμβαίνει αυτό είναι και το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι έχουν πλέον την δυνατότητα να εργάζονται χωρίς σημαντική περικοπή της σύνταξης.

Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το capital.gr, αυτή η αύξηση των αιτήσεων επιδρά αρνητικά στη μείωση των εκκρεμών συντάξεων που είναι σε αναμονή έκδοσης πάνω από 3 μήνες. Μπορεί να σημειώθηκε περαιτέρω μείωση στις εκκρεμείς συντάξεις καθώς τον Μάρτιο υποχώρησαν στις 21.100 από 22.294 που ήταν τον Φεβρουάριο και 22.890 τον Ιανουάριο, αλλά το κρίσιμο στοιχείο για τη μείωση των εκκρεμοτήτων στον ΕΦΚΑ είναι αφενός να αυξηθεί ο ρυθμός έκδοσης των μηνιαίων αποφάσεων και αφετέρου να περιοριστούν οι αιτήσεις συνταξιοδόησης.

Προς το παρόν ο αριθμός των νέων αποφάσεων που εκδίδει ο ΕΦΚΑ πηγαίνει καλά, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου. Τον Μάρτιο εκδόθηκαν 18.880 νέες συντάξεις ενώ υποβλήθηκαν οι 16.117 από τις 51.568 αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν όλο το πρώτο τρίμηνο. Με δεδομένο ότι οι αιτήσεις αυξάνονται το βάρος για την περαιτέρω μείωση των εκκρεμών συντάξεων πέφτει στην αύξηση των απονομών.

Σημειώνεται ότι στις εκκρεμείς συντάξεις περιλαμβάνονται αιτήσεις που είναι σε αναμονή για έκδοση απόφασης πάνω από 90 μέρες. Τον Μάρτιο οι συντάξεις που ήταν σε αναμονή έκδοσης πάνω από 90 μέρες ήταν 21.100 ενώ τον ίδιο μήνα υπήρχαν άλλες 20.025 αιτήσεις σε αναμονή κάτω των 90 ημερών. Ουσιαστικά σε αναμονή έκδοσης ήταν 41.125 συντάξεις.

Κοινωνική ασφάλιση και οικονομική ανάπτυξη

Γιατί αυξάνονται οι συνταξιοδοτήσεις

Ο λόγος που αυξάνονται οι συνταξιοδοτήσεις είναι γιατί οι παλαιοί ασφαλισμένοι –πριν το 1992- μπήκαν στην εργασία στην ίδια ηλικία και αποχωρούν μαζικά συμπληρώνοντας ταυτόχρονα και όλοι μαζί, τα όρια ηλικίας και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης. Η έξοδος δεν θα μειωθεί, αντίθετα θα συνεχιστεί για την επόμενη 20ετία, όπως δείχνουν οι μελέτες, καθώς, οσο θα μειώνονται οι παλαιοί αυξάνονται οι ροές των νέων ασφαλισμένων –μετά το 1993- καθώς και σε αυτή την κατηγορία τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ωριμάζουν ταυτόχρονα για πολλούς 50άρηδες και 55άρηδες εργαζόμενους.

Τσακλόγλου: 100.000 οι συνταξιούχοι που δήλωσαν ότι εργάζονται

Περίπου 100.000 είναι οι συνταξιούχοι που δήλωσαν ότι εργάζονται, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

Όπως είπε, «πρόκειται για ένα μέτρο με το οποίο οι συνταξιούχοι που επιθυμούν να εργαστούν κανονικά, χωρίς καμία παρακράτηση στη σύνταξή τους και με την απόδοση ενός πόρου υπέρ ΕΦΚΑ, ύψους 10%, επί του μισθού. Το μέτρο αυτό το έχουν υποδεχτεί θετικά ήδη σχεδόν 100.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι εργάζονται, απολαμβάνοντας υψηλότερο εισόδημα τώρα, αλλά και αργότερα, καθώς, όταν αποφασίσουν να βγουν οριστικά στη σύνταξη, αυτή επανυπολογίζεται και είναι προσαυξημένη».

Αναφορικά με τη χορήγηση σύνταξης σε ασφαλισμένους που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται «για ένα μέτρο που δεν αφορά τους μισθωτούς, οι οποίοι λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους, ανεξάρτητα από την καταβολή των εισφορών από τους εργοδότες τους. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, αυξάνεται από τις 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ το όριο οφειλών, προκειμένου κάποιος να μπορεί να δικαιούται να λάβει σύνταξη (από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ). Οι προϋποθέσεις που έχουν οι συνταξιούχοι για την ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση είναι να μην υπάρχουν καταθέσεις που να ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ και να έχουν πληρωθεί εισφορές για τουλάχιστον 20 χρόνια. Το 60% της σύνταξής τους θα παρακρατείται από τον ΕΦΚΑ, μέχρι η οφειλή να φτάσει στα παλαιά όρια και, εν συνεχεία, θα μπαίνουν, όπως και οι υπόλοιποι οφειλέτες, στις 60 δόσεις».

Σε ερώτηση σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, ο Πάνος Τσακλόγλου απάντησε τα εξής: «Η συζήτηση αφορά στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα. Με βάση τον νόμο, μετά την πρώτη τριετία της καταβολής της σύνταξης, αν η χήρα ή ο χήρος έχουν εισοδήματα είτε από δική τους σύνταξη είτε από απασχόληση, το ανταποδοτικό κομμάτι της καταβαλλόμενης σύνταξης περικόπτεται κατά το ήμισυ, δηλαδή από 70% πηγαίνει στο 35%. Πρόκειται για μια διάταξη η οποία ήδη εφαρμόζεται στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και του ΟΓΑ και δεν έχει εφαρμοστεί, μέχρι στιγμής, στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας προβλημάτων με τα λογισμικά, τα οποία είναι πλέον λειτουργικά. Το επόμενο διάστημα, θα αποφασιστεί πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία».

Σχετικά Άρθρα