Ανάλυση BBC για Τραμπ/ Οι “πρωτιές” ενός καταδικασμένου προέδρου- Πως επηρρεάζει την υποψηφιότητά του η απόφαση του δικαστηρίου στις 11 Ιουλίου

 Ανάλυση BBC για Τραμπ/ Οι “πρωτιές” ενός καταδικασμένου προέδρου- Πως επηρρεάζει την υποψηφιότητά του η απόφαση του δικαστηρίου στις 11 Ιουλίου

Η ποινική καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη συλλογή ιστορικών πρωτιών, αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC.

Ένοχο και για τις 34 κατηγορίες στην υπόθεση χρηματισμού της Στόρμι Ντάνιελς, έκριναν τον Ντόναλντ Τραμπ οι 12 ένορκοι του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. Η ιστορική ετυμηγορία, καθιστά τον Τραμπ τον πρώτο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ που καταδικάζεται για κακουργήματα.
Η ποινή που θα του επιβληθεί, θα αποφασιστεί από τον δικαστή στις 11 Ιουλίου, μόλις 4 ημέρες πριν ξεκινήσει το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων. Οι κατηγορίες επισύρουν ποινές 1- 4 έτη και ευλόγως αναμένεται ότι ο Τραμπ θα ασκήσει έφεση.
Για «απόφαση-ντροπή, σε μία στημένη δίκη» έκανε λόγο ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η πραγματική ετυμηγορία θα βγει στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. «Οι ένορκοι μίλησαν», σχολίασε ο επικεφαλής της Εισαγγελίας του Μανχάταν και αρνήθηκε να αποκαλύψει αν θα ζητήσει τη φυλάκιση του Τραμπ, εδώ. Τέλος, «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεκλογική καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν

Οι “πρωτιές”

Είναι ο πρώτος πρώην ή εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που κρίθηκε ένοχος για έγκλημα. Είναι ο πρώτος υποτιθέμενος υποψήφιος μεγάλου κόμματος που έγινε επίσης καταδικασμένος.

Ενώ ο Τραμπ σχεδιάζει την έφεσή του στην υπόθεση της σιωπής των χρημάτων και περιμένει την καταδίκη της στις 11 Ιουλίου που θεωρητικά θα μπορούσε να περιλαμβάνει φυλάκιση και βαρύ πρόστιμο, είναι πολύ νωρίς για να εξετάσουμε τις πολιτικές συνέπειες.

Αυτό θα είναι δύσκολο, ωστόσο, δεδομένου ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει.

«Συχνά κοιτάμε την ιστορία για να βρούμε κάποιου είδους υπαινιγμό για το τι πρόκειται να συμβεί», λέει ο Τζέφρι Ένγκελ, διευθυντής του Κέντρου Προεδρικής Ιστορίας στο Southern Methodist University. “Αλλά δεν υπάρχει τίποτα στο ρεκόρ που να πλησιάζει έστω και σε αυτό.”

Ο Τραμπ εξασφάλισε την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων νωρίτερα φέτος και έχει προγραμματιστεί να στεφθεί στο συνέδριο του κόμματος λίγες μέρες μετά την καταδίκη του.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκεται σε μια στατιστικά αδιέξοδη κατάσταση με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα σε πολλές βασικές πολιτείες που θα κρίνουν τις εκλογές. Αλλά αυτές οι έρευνες παρέχουν επίσης στοιχεία ότι αυτή η πεποίθηση μπορεί να αλλάξει όλα αυτά.
Στα exit polls που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των προκριματικών των Ρεπουμπλικανών αυτόν τον χειμώνα, διψήφιοι αριθμοί ψηφοφόρων είπαν ότι δεν θα ψήφιζαν τον πρώην πρόεδρο εάν καταδικαζόταν για κακούργημα.
Μια έρευνα του Απριλίου από την Ipsos και το ABC News διαπίστωσε ότι το 16% όσων υποστηρίζουν τον Τραμπ θα επανεξέταζαν την υποστήριξή τους σε μια τέτοια κατάσταση.

Ωστόσο, αυτές ήταν υποθετικές πεποιθήσεις. Και εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε τέσσερις ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών σχετικά με μια υποτιθέμενη συνωμοσία για την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών του 2020 και τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο.
Τώρα αυτοί οι ψηφοφόροι μπορούν να κάνουν την κρίση τους με βάση μια πραγματική πεποίθηση.
«Η πραγματική ετυμηγορία θα είναι [στις] 5 Νοεμβρίου, από τον κόσμο», είπε ο Τραμπ, λίγες στιγμές μετά την αποχώρησή του από την αίθουσα του δικαστηρίου.
Ο Doug Schoen, ένας δημοσκόπος που συνεργάστηκε με τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τον ανεξάρτητο δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, λέει ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι μπορεί να αισθάνονται λιγότερο έντονα μέχρι τότε για την υπόθεση της σιωπής, επειδή σχετίζεται με γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από οκτώ χρόνια.
«Αν και δεν είναι σπουδαίο να καταδικάζεσαι για ένα έγκλημα, αυτό που θα σκεφτούν οι ψηφοφόροι τον Νοέμβριο είναι ο πληθωρισμός, τα νότια σύνορα, ο ανταγωνισμός με την Κίνα και τη Ρωσία και τα χρήματα που δαπανώνται για το Ισραήλ και την Ουκρανία», είπε.

Μπορεί να χάσει τις εκλογές;

Ακόμη και μια μικρή πτώση στην υποστήριξη του Τραμπ, ωστόσο, μπορεί να είναι αρκετή για να έχει σημασία στο είδος της κούρσας που θα μπορούσε να γίνει αυτή η προεδρική αναμέτρηση. Εάν μερικές χιλιάδες ψηφοφόροι που διαφορετικά θα υποστήριζαν τον πρώην πρόεδρο έμεναν σπίτι σε μια κομβική πολιτεία όπως το Ουισκόνσιν ή η Πενσυλβάνια, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.
«Πιστεύω ότι θα έχει αντίκτυπο και θα τον βλάψει ως υποψήφιο», λέει η Άριελ Χιλ-Ντέιβις, συνιδρυτής της Ρεπουμπλικανικής Γυναίκας για την Πρόοδο, μιας ομάδας που προσπάθησε να απομακρύνει το κόμμα από τον Τραμπ.
Λέει ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι και όσοι έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ζουν στα προάστια ανησυχούν για τη συμπεριφορά του Τραμπ και την προσέγγισή του στη διακυβέρνηση.
«Αυτοί οι ψηφοφόροι διστάζουν πραγματικά να επιστρέψουν στη γραμμή με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τραμπ», λέει. «Η ένοχη ετυμηγορία θα ενισχύσει περαιτέρω αυτές τις ανησυχίες».
Αλλά οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι, πολλοί από τους οποίους παρακολούθησαν τη δίκη σε ένδειξη πίστης στον υποψήφιο του κόμματος, έσπευσαν να συσπειρωθούν πίσω του.
Ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον την χαρακτήρισε μια ντροπή στην αμερικανική ιστορία. «Αυτή ήταν μια καθαρά πολιτική άσκηση, όχι νομική».

Σχετικά Άρθρα