Αποκάλυψη libre: Δεν κλείνει η ΔΟΥ Χαλκίδας-Αγωνία στους υπαλλήλους που αναμένουν επίσημη ενημέρωση

 Αποκάλυψη libre: Δεν κλείνει η ΔΟΥ Χαλκίδας-Αγωνία στους υπαλλήλους που αναμένουν επίσημη ενημέρωση

Σφοδρές αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η φήμη που κυκλοφορεί πως με απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, κλείνει η ΔΟΥ Χαλκίδας, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των επίορκων εφοριακών. Πηγές της ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζουν στο libre τι ισχύει τελικά για την υπηρεσία, ενώ σε επικοινωνία μας με τον Σύλλογο Εργαζομένων στις ΔΟΥ Βοιωτίας και Εύβοιας το ερώτημα που επαναλαμβάνεται είναι «Οι 65 εργαζόμενοι είναι το ίδιο συνυπεύθυνοι με αυτούς που τοποθέτησε η διοίκηση και ήταν οι επικεφαλής της υπηρεσίας; Έτσι γίνεται ανάληψη ή αποποίηση ευθυνών της διοίκησης;».

Οι εργαζόμενοι είναι στα «κάγκελα». Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Για την κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες μας, την κυρία ευθύνη έχουν αυτοί που τις διοικούν και τις στελεχώνουν τα τελευταία εννέα συναπτά έτη». Το τι επικρατούσε στις υπηρεσίες αποκαλύφθηκε μόλις λίγες μέρες πριν, όταν ξεσκεπάστηκε η δράση εγκληματικού κυκλώματος στη ΔΟΥ Χαλκίδας. Το κουβάρι της δυσώδους υπόθεσης άρχισε να ξεδιπλώνεται έπειτα από καταγγελίες των θυμάτων του κυκλώματος που είχαν πέσει στα δίχτυα της εγκληματικής ομάδας. Όπως προέκυψε, «εγκέφαλος» ήταν η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας και μαζί με υπαλλήλους, διεκπεραιωτές και λογιστές, εντόπιζε τους επιχειρηματίες-στόχους και απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει.

Ο Αλέξης Λιάσκος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΟΥ Βοιωτίας και Εύβοιας, αναφέρει στο libre πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν κάποια επίσημη ενημέρωση για το μέλλον της υπηρεσίας. «Ό,τι ξέρουμε είναι από τα ΜΜΕ. Ξέρουμε ότι δεν είναι φήμη, αλλά έχει επιβεβαιωθεί από επικοινωνία του διοικητή με την εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας την Παρασκευή».

Εξηγεί, δε, ότι «η ΑΑΔΕ εδώ και αρκετά χρόνια έχει στο υπηρεσιακό της σχέδιο τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών και τη δημιουργία κεντρικών υπηρεσιών. Έχει εφαρμοστεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Οι ΔΟΥ έχουν γίνει υπηρεσίες φορολογικής εξυπηρέτησης χωρίς να έχουν φορολογικά αντικείμενα. Τα φορολογικά αντικείμενα έχουν μεταφερθεί είτε σε ελεγκτικά κέντρα είτε στο κέντρο φορολογίας κεφαλαίου είτε στο κέντρο βεβαίωσης και είσπραξης. Το ίδιο θα συμβεί και στη ΔΟΥ Χαλκδίδας, όπως λένε. Αυτό το σχέδιο αφορούσε μόνο τα μεγάλα κέντρα, όχι τις περιφέρειες, αλλά φαίνεται πως τώρα βρέθηκε η χρυσή ευκαιρία για να αρχίσει να υλοποιείται το σχέδιο του κλεισίματος και των περιφερειακών ΔΟΥ».

«Προφανώς η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων δίνουν μάχη για να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους. Τώρα με το κλείσιμο της ΔΟΥ είναι σαν να λένε ότι όλοι ευθύνονται και η ”λύση” είναι να κλείσει η υπηρεσία. Δηλαδή, 65 εργαζόμενοι είναι το ίδιο συνυπεύθυνοι με αυτούς που τοποθέτησε η διοίκηση και ήταν οι επικεφαλής της υπηρεσίας; Έτσι γίνεται ανάληψη ή αποποίηση ευθυνών της διοίκησης;» αναρωτιέται.

  • Πηγές της ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζουν αποκλειστικά στο libre πως δεν τίθεται θέμα κλεισίματος της υπηρεσίας. «Δεν έχουμε πει ότι θα κλείσει η υπηρεσία. Μεταφέρονται κάποιες αρμοδιότητες, όπως οι ελεγκτικές. Δεν κλείνει η ΔΟΥ ούτε μετακινούνται οι υπάλληλοι. Θα συνεχίσουν να εργάζονται εκεί και η υπηρεσία θα λειτουργεί κανονικά με τις υπόλοιπες αρμοδιότητες που έχει. Δε μετακινείται κανείς».

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου του Συλλόγου με τον διοικητή και τον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, όπως μας ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι, ενώ για σήμερα Πέμπτη έχει κανονιστεί 3ωρη στάση εργασίας, 9.30-12.30 και συνέντευξη τύπου έξω από το κτίριο της ΔΟΥ. Όπως γράφει σχετική ανακοίνωση: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. νομών Βοιωτίας και Εύβοιας προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 30 Μαΐου, από τις από τις 09:30 το πρωί μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι στις Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, Λιβαδειάς, Θηβών και Κύμης. Η κινητοποίηση γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον υποβιβασμό της ΔΟΥ Χαλκίδας και την μεταφορά αρμοδιοτήτων της Χαλκίδας σε κεντρικές Υπηρεσίες της Αττικής».

Την απεργιακή κινητοποίηση στηρίζει με ανακοίνωσή του και το Επιμελητήριο Εύβοιας, το οποίο καλεί τα μέλη του να στηρίξουν την πρωτοβουλία των εργαζομένων, αποτρέποντας μαζικά τον υποβιβασμό – κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας.

Σχετικά Άρθρα