Spaghettification: Τρομακτικό animation της NASA δείχνει τι θα συνέβαινε αν μας ρουφούσε μια “Μαύρη Τρύπα”

 Spaghettification: Τρομακτικό animation της NASA δείχνει τι θα συνέβαινε αν μας ρουφούσε μια “Μαύρη Τρύπα”

Ένα φοβερό animation της NASA δείχνει τι θα βλέπαμε τις τελευταίες μας στιγμές αν μας ρουφούσε μία μαύρη τρύπα. Το βίντεο, που δημιουργήθηκε σε υπερυπολογιστή της NASA, δείχνει σε πρώτο πρόσωπο, μια βουτιά προς τον «ορίζοντα γεγονότων» μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας – το τρομερό σημείο χωρίς επιστροφή.

Αν και δεν δείχνει μια συγκεκριμένη μαύρη τρύπα, από άποψη μεγέθους είναι περίπου ισοδύναμη με το «τέρας» που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας.

Οι επιστήμονες της NASA δημιούργησαν το animation στον υπερυπολογιστή Discover στο Κέντρο Προσομοίωσης Κλίματος της NASA στο Greenbelt του Maryland. Το πρότζεκτ δημιούργησε περίπου 10 terabytes δεδομένων – που ισοδυναμούν περίπου με το ήμισυ του εκτιμώμενου περιεχομένου κειμένου της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον.

Πιστεύεται ότι η «πτώση» μέσα σε μια μαύρη τρύπα θα ήταν ένας από τους πιο οδυνηρούς θανάτους στο σύμπαν. Όπως και κάθε άλλο αντικείμενο που πέφτει, θα τεντωνόσασταν βίαια σαν μακαρόνι σε μια διαδικασία που οι αστροφυσικοί αποκαλούν σπαγγέτιση (spaghettification)

«Αυτή η νέα, καθηλωτική οπτικοποίηση που παράγεται σε υπερυπολογιστή της NASA αναπαριστά ένα σενάριο όπου μια κάμερα μόλις “χάνει” τον ορίζοντα γεγονότων και ελσφενδονίζεται προς πίσω», αναφέρει η διαστημική υπηρεσία. «Ο προορισμός είναι μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα με 4,3 εκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου μας, ισοδύναμη με το “τέρας” που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας».

  • Καθώς το βίντεο αρχίζει, η «κάμερα» πλησιάζει το κενό, και μπορούμε να δούμε τον φωτεινό πορτοκαλί «δίσκο προσαύξησης» – έναν καυτό δίσκο αερίου που περιφέρεται γύρω από τη μαύρη τρύπα και την κύρια πηγή φωτός της.

Ο δίσκος προσαύξησης δημιουργείται από υλικό που εκπέμπει ενέργεια καθώς πέφτει μέσα στη μαύρη τρύπα, είτε πρόκειται για αέριο, είτε για σκόνη, είτε για ύλη.

Μπορούμε επίσης να δούμε τη λεπτότερη σφαίρα φωτονίων – έναν λεπτό δακτύλιο φωτός που σχηματίζεται πιο κοντά στον «ορίζοντα γεγονότων» της μαύρης τρύπας. Ο ορίζοντας γεγονότων της προσομοιωμένης μαύρης τρύπας εκτείνεται σε περίπου 25 εκατομμύρια χιλιόμετρα (16 εκατομμύρια μίλια), ή περίπου το 17% της απόστασης από τη Γη μέχρι τον ήλιο μας.

Μετά την ανάρτηση του βίντεο στο YouTube, οι χρήστες του διαδικτύου περιέγραψαν το βίντεο ως «εντυπωσιακό» και «όμορφο», ωστόσο πολλοί τόνισαν ότι παράλληλα είναι και τόσο τρομακτικό.

«Οι μαύρες τρύπες είναι ένα τόσο συναρπαστικό κομμάτι του διαστήματος και τις βρίσκω εξωφρενικά τέλειες, αλλά φίλε μου ξεκλειδώνουν έναν βαθύ φόβο μέσα μου» σχολίασε ένας. «Γιατί αυτό το αισθάνομαι τρομακτικό, σαν να ενεργοποιείται το ένστικτό μου για να το αποφύγω» τόνισε ένας άλλος.

Σύμφωνα με τη NASA, η προοπτική πρώτου προσώπου που παρέχει η υποθετική “κάμερα” επιταχύνεται πάρα πολύ – καταφέρνει να φτάσει το 60% της ταχύτητας του φωτός. Η κάμερα υποτίθεται ότι αναπαριστά την οπτική γωνία ενός αστροναύτη, αν μπορούσαμε ποτέ να φτάσουμε σε μια μαύρη τρύπα, κάτι που προς το παρόν είναι αδύνατο.

Ο Xavier Calmet, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Sussex, δήλωσε ότι η βαρυτική δύναμη μιας μαύρης τρύπας θα γινόταν τόσο ισχυρή που θα βιώναμε “σπαγγέτιση”.

«Το σώμα σας θα τεντωθεί σε ένα σχήμα παρόμοιο με αυτό ενός ζυμαρικού μέχρι να διαλυθεί από την ισχυρή βαρυτική δύναμη. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό θα ήταν ευχάριστο – θα συνέβαινε μάλλον γρήγορα, οπότε αν είναι επώδυνο, είναι απίθανο να διαρκέσει πολύ» δήλωσε ο Calmet στην MailOnline.

Ο Δρ David L Clements, ανώτερος λέκτορας στο τμήμα φυσικής του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι «το τέλος θα ήταν πιθανότατα γρήγορο» αν πέσει κάποιος σε μια μαύρη τρύπα. «Θα μπορούσε να προέλθει από ασφυξία εάν η ατμόσφαιρα απογυμνωθεί, ή από τη διαδικασία που ονομάζεται σπαγγέτιση, όπου οι παλιρροϊκές δυνάμεις τεντώνουν τα πάντα σε μακρές χορδές – ίσως για λίγο επώδυνο», είπε.

Ευτυχώς, οι πιθανότητες να καταπιεί ποτέ τη Γη μια μαύρη τρύπα είναι “σχεδόν μηδενικές”, σύμφωνα με τον Δρ Clements.

«Το γεγονός ότι είμαστε ακόμα εδώ δείχνει ότι αυτό δεν έχει συμβεί σε όλη την ιστορία της Γης. Έτσι, οι πιθανότητες είναι τουλάχιστον λιγότερες από μία φορά κάθε 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και πιθανότατα πολύ πολύ λιγότερες» δήλωσε.

Η κοντινότερη μαύρη τρύπα στη Γη, που ονομάζεται Gaia BH1, απέχει περίπου 1.600 έτη φωτός και έχει 10 φορές το μέγεθος του ήλιου μας. Οι ερευνητές αποκάλυψαν πρόσφατα τη δεύτερη πιο κοντινή γνωστή μαύρη τρύπα στη Γη, η οποία απέχει περίπου 1.500 έτη φωτός.

πηγή: FOXreport.gr

Σχετικά Άρθρα