Βόζεμπεργκ στο libre: Η αντιπολίτευση επιχειρεί να προσδώσει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών

 Βόζεμπεργκ στο libre: Η αντιπολίτευση επιχειρεί να προσδώσει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ έχει εκλεγεί ήδη δύο φορές ευρωβουλευτής με την ΝΔ. Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου θα είναι για τρίτη φορά υποψήφια ζητώντας την ψήφο των εκλογέων. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για τις ευρωεκλογές, τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και την προεκλογική ατζέντα των κομμάτων στην Ελλάδα.

Μιλά επίσης για το κράτος δικαίου και το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνοντας λόγο για «επιτυχίες» της κυβέρνησης που «προφανώς ενοχλούν πολιτικές ομάδες που αντιπολιτεύονται το ΕΛΚ και τη ΝΔ».

Συνέντευξη

Κυρία Βόζεμπεργκ διεκδικείτε μια τρίτη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιατί επιθυμείτε να εκλεγείτε και πάλι ευρωβουλευτής;

Η εκλογή στην Ευρωβουλή με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών αποτελεί μέγιστη τιμή και ευθύνη. Οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές πιστεύω ότι θα πρέπει να κριθούμε από τους πολίτες με βάση το έργο μας. Σε ό, τι με αφορά, κατά τη διάρκεια της θητείας μου κατέθεσα 400 ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκανα 200 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είχα έντονη νομοθετική δραστηριότητα για καίρια ζητήματα, όπως μεταξύ άλλων, τα Ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό, η ισότητα, η έμφυλη βία, τα εθνικά θέματα, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η οδική ασφάλεια και το ηλεκτρονικό έγκλημα. 

Μάλιστα ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων αισθάνομαι την πρόσφατη υιοθέτηση της πρώτης Οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενεικής βίας, σαν μία προσωπική δικαίωση για τους πολυετείς αγώνες που έχω δώσει για το σκοπό αυτό.

Αισθάνομαι την ανάγκη να συνεχίσω το έργο μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εάν οι πολίτες με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για να αναδείξω τα ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας και να προασπίσω τα εθνικά μας συμφέροντα.                

Το έγκλημα των Τεμπών, οι παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων απασχόλησαν περισσότερο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και λιγότερο τη Βουλή των Ελλήνων. Και στο πλαίσιο αυτό ακόμη και 7 ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επέκριναν την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση που έχει τηρήσει. Εσείς πιστεύετε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε όσα όφειλε για να διερευνηθούν αυτά τα ζητήματα;

Η τραγωδία των Τεμπών μας συγκλόνισε όλους και δεν επιδέχεται πολιτική εκμετάλλευση. Θεωρώ μεγάλο λάθος κάποιοι να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο επιδιώκοντας κομματικά οφέλη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αναβαθμίσει το διεθνές κύρος της χώρας μας και από “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης είμαστε πλέον πρωταγωνιστές και συνδιαμορφωτές των ευρωπαϊκών εξελίξεων. 

Οι εν λόγω επιτυχίες προφανώς ενοχλούν πολιτικές ομάδες που αντιπολιτεύονται το ΕΛΚ και τη ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδίως όταν η ΝΔ είναι η μεγαλύτερη κεντροδεξιά παράταξη στο χώρο της ΕΕ και μάλιστα η μόνη που κυβερνά αυτοδύναμη.  

Αυτός είναι ο λόγος που προκάλεσαν κατ’ επανάληψη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και στήριξαν το σχετικό συκοφαντικό και κατάπτυστο ψήφισμα, για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Για το θέμα των παρακολουθήσεων η κυβέρνηση με νομοθετική της πρωτοβουλία αυστηροποίησε τις διατάξεις  για την άρση απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Επίσης προχώρησε στην περαιτέρω θεσμική οχύρωση της Πολιτείας και του πολιτικού συστήματος στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν.

Περαιτέρω για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών με πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επιταχύνθηκε η διαδικασία και η δίκη θα ξεκινήσει σύντομα, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν έξι χρόνια, όπως συνέβη με τη δίκη για το Μάτι.

Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο τον έχει μόνο η Δικαιοσύνη. Και ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι η Ελλάδα ανέβηκε 9 θέσεις στο δείκτη Δημοκρατίας και 16 θέσεις στην Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, ενώ πρόσφατα ο Economist την αναβάθμισε σε πλήρη δημοκρατία για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, με βασικό κριτήριο την εύρυθμη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το να μιλάμε για πρόβλημα στην κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα είναι πέρα από κάθε λογική και πραγματικότητα.

Η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών στην Ελλάδα συμπυκνώνεται στα εσωτερικά ζητήματα. Τα κόμματα δεν μιλούν στους πολίτες για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη αν και καθημερινά ενσωματώνουμε τις πολιτικές που έρχονται από τις Βρυξέλλες. Αυτό γιατί συμβαίνει;

Όταν συζητώ με τους πολίτες για την κρισιμότητα των ευρωεκλογών του Ιουνίου, εκτός των άλλων τονίζω ότι σχεδόν το 80% της νομοθεσίας που εφαρμόζεται σε κάθε κράτος μέλος αποφασίζεται και ψηφίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όμως είναι αλήθεια ότι τόσο στο δημόσιο διάλογο όσο και στις προεκλογικές συζητήσεις κυριαρχούν τα ζητήματα της εσωτερικής επικαιρότητας. Σε κάποιο βαθμό αυτό είναι λογικό να συμβαίνει, γιατί οι πολίτες ασχολούνται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, με συνέπεια τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες να περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους το εκμεταλλεύονται επιχειρώντας να προσδώσουν στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών. Όμως αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι στην επόμενη θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις που θα αφορούν τις ζωές όλων μας.

Σοβαρά ζητήματα όπως η κοινή αμυντική πολιτική, η στρατηγική αυτονομία, το μεταναστευτικό, το δημοσιονομικό πλαίσιο σταθερότητας, η κοινή αγροτική πολιτική, το δημογραφικό, η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση, θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

Εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε γι’ αυτά στους πολίτες, αλλά και οι πολίτες πρέπει να πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν, όταν σε αυτές τις εκλογές κρίνονται οι προοπτικές της Ενωμένης Ευρώπης.

Να μην ξεχνάμε ότι οι εθνικές εκλογές είναι το 2027 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο Πρωθυπουργός που για τα επόμενα 3 χρόνια θα διαπραγματεύεται στην Ευρώπη για να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα. Όσο πιο δυνατή θα είναι η ευρωομάδα της ΝΔ τόσο πιο ισχυρή θα είναι η φωνή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δύσκολες μάχες που δίνει στις Βρυξέλλες.   

Ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου γιατί παραμένει λιγότερο σημαντικός από αυτόν που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Τους ευρωβουλευτές τους ψηφίζουμε, τους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απλά κάποιοι τους διορίζουν…

Ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας έχει αναβαθμιστεί σε σημαντικό βαθμό, δοθέντος ότι πλέον νομοθετεί και συμμετέχει ενεργά στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ οι παρεμβάσεις του έχουν αυξημένη βαρύτητα στα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα.

Ειδικότερα η Συνθήκη της Λισαβόνας ενδυνάμωσε τις νομοθετικές, δημοσιονομικές, και εποπτικές εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μάλιστα το Ευρωκοινοβούλιο τίθεται σε ίση βάση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς νομοθετούν από κοινού στο 95% της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι ενισχύθηκε ο δημοκρατικός χαρακτήρας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθορίζει τις αποφάσεις και είναι αυτό που εκφράζει τη φωνή των ευρωπαίων πολιτών, ως το μοναδικό άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της Ε.Ε., που αποτελεί ταυτόχρονα μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές συνελεύσεις του κόσμου.

Το 2012 ήσασταν μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ που καταψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο. Μετά απ’ όσα συνέβησαν στη χώρα θα κάνατε την ίδια επιλογή;

Σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή πορεύθηκα με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και αυτό συνεχίζω να πράττω.

Αρκετά χρόνια μετά από αυτήν την τόσο ταραγμένη περίοδο, ευρωπαίοι ηγέτες και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών, που είχαν πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις εκείνης της εποχής, παραδέχθηκαν  ότι ο ελληνικός λαός αδικήθηκε και ότι το μείγμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε για την Ελλάδα ήταν λανθασμένο.

Την επιλογή μου δικαίωσε η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, όταν δήλωσε  ότι η δυσκολότερη στιγμή στην 16χρονη θητεία της στην γερμανική καγκελαρία ήταν όταν ζήτησε τόσα πολλά από τους Έλληνες πολίτες. 

Σχετικά Άρθρα