Μητσοτάκης:Η αντιπολίτευση επιχειρεί να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης
Το διπλό διακύβευμα, ευρωπαϊκό και εθνικό, των εκλογών της 9ης Ιουνίου επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο “Το σύστημα Υγείας και οι προκλήσεις του μέλλοντος”, που διοργανώνουν το ygeiamou.gr και το Πρώτο Θέμα.
“Ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές. Ψηφίζουμε ταυτόχρονα για το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να συνδιαμορφώσει τις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες. Για τη φωνή μας στην Ευρώπη. Ψηφίζουμε για να είναι ισχυρή η χώρα στις Βρυξέλλες. Η ΝΔ είναι το ισχυρότερο κόμμα στο ΕΛΚ και θέλει να διατηρήσει αυτά τα πρωτεία. Έχουν οι εκλογές και εθνική διάσταση. Είναι εθνική κάλπη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης”, είπε ο πρωθυπουργός.
“Σηκώνουμε το γάντι. Θέλουμε να είμαστε ισχυροί. Η σταθερότητα είναι προϋπόθεση για μεγάλες αλλαγές. Επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό είναι το ζητούμενο που αφορά στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. Το σύνθημά μας είναι σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Πολλοί πολέμησαν την επιστολική ψήφο και φάνηκε και στη Βουλή.. Τώρα που το σύστημα…τρέχει δικαιώνεται αυτή η θεσμική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Η μεγάλη πρόκληση και νομίζω ότι κανείς δε θα μπορεί να αρνηθεί είναι να βρεθούν οι 200 βουλευτές για να υιοθετήσουμε την επιστολική ψήφο για τους κατοίκους του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές…”, σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης και στον χώρο της Υγείας στην εισαγωγική του τοποθέτηση.«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα κι είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και ιδίως στην Υγεία και στην ψηφιακή Υγεία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη:
«Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ για τη συζήτηση. Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας πως το σύστημα Υγείας στη χώρα έχει χρόνιες παθογένειες που πρέπει να διορθώσουμε. Είναι καλό να συζητάμε το πώς η ΤΝ θα μας βοηθήσει στον καρκίνο και την έρευνα αλλά έχουμε δρομολογήσει ένα σχέδιο ανάταξης του συστήματος Υγείας, δαπανώντας σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να βελτιώσουμε υποδομές και να διορθώσουμε ελλείψεις που αφορούν το προσωπικό.
Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα κι είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και ιδίως στην Υγεία και στην ψηφιακή Υγεία. Έχουμε δρομολογήσει διάφορες αλλαγές διαφυλάσσοντας τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών. Έχουμε υποχρέωση να διορθώσουμε βασικές αδυναμίες του συστήματος. Είναι σημαντικό να παρέχουμε ποιοτικές συνθήκες νοσηλείας.
Έχουμε δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά αυτά πρέπει να είναι ανώνυμα. Ξεκινώντας από το Myhealthapp μέχρι τον ολοκληρωμένο ιατρικό φάκελο.
Έχουμε εφαρμογές κι είναι χρέος να έχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε κι είναι ένα μεγάλο έργο που γίνεται. Πρέπει να φύγουμε από το χαρτί και να πάμε στην ψηφιακή εποχή.
Η ψηφιακή πληροφορία έχει μεγάλη σημασία για εμάς αλλά με συναρπάζει το επόμενο βήμα. Π.χ. Πως θα μας βοηθήσει στη φαρμακευτική για παράδειγμα και στα διαγνωστικά για παράδειγμα. Όμως, η δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε πολλά δεδομένα, είναι μια από τις πολλές επαναστάσεις που θα επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη».
To brain drain αντιστρέφεται
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια το brain drain να γίνει brain gain λέγοντας πως οι δύο επιστήμονες που μιλούν μαζί του, παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχουν Έλληνες οι οποίοι βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο εξωτερικό βρίσκοντας δουλειές και ευκαιρίες.
«Φυσικά οι αποδοχές δεν είναι όπως σε άλλες χώρες αλλά γίνονται σημαντικά βήματα», είπε λέγοντας πως το brain drain αντιστρέφεται. Όπως είπε δε, ειδικά στην τεχνολογία, μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα λαμβάνουν πολλά βιογραφικά Ελλήνων που θέλουν να γυρίσουν πίσω. «Δημιουργείται ένα πλαίσιο που δεν έχει να κάνει μόνο με τις απολαβές αλλά και με την πεποίθηση ότι η χώρα κινείται προς στην καλή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για την ανάγκη και στα Πανεπιστήμια να δοθεί έμφαση σε τομείς που αφορούν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.