Διαφωνία Μητσοτάκη Ερντογάν για τη Χαμάς: “Είναι τρομοκρατική οργάνωση”, είπε ο Μητσοτάκης – “Είναι αντιστασιακή οργάνωση”, απάντησε ο Ερντογάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στην Άγκυρα σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να κάνουν ένα βήμα πάρα πέρα
Αρχικά μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Τουρκία.
Σας χαιρετώ εγκάρδια και με σεβασμό και αισθάνομαι ικανοποίηση που φιλοξενώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα.
Όπως επισκέφθηκα την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2023 και είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους διάλογου, Καταγράψαμε αυτή την συναντήληψη και την Διακήρυξη των Αθηνών για σχέσεις Καλής γειτονίας.
Η επίσκεψη αυτή αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας και τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του.
Είμαστε προσηλωμένοι στη βούληση να λύσουμε τα προβλήματά μας όπως αυτό καταγράφηκε στην Διακήρυξη των Αθηνών. Είμαστε και οι δυο σίγουροι πως δεν υπάρχει θέση για τρομοκρατικές οργανώσεις στη γειτονιά μας.
Στη συνέχεια ο Ερντογάν έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και έκανε λόγο πως υπάρχει θέληση να λυθούν τα επιμέρους προβλήματα.
Ακόμη αναφέρθηκε και στη Γάζα και κατηγόρησε το Ισραήλ πως διαπράττει γενοκτονία στην περιοχή.
Δεν παρέλειψε την αναφορά και στη Μονή της Χώρας που μετατράπηκε σε τζαμί , λέγοντας πως η Τουρκία σέβεται πάρα πολύ τα πολιτιστικά μνημεία και πως η συγκεκριμένη μονή είναι ανοιχτή σε όλους να την επισκεφθούν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την φιλοξενία στην Άγκυρα που είναι η τέταρτη τους τελευταίους δέκα μήνες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική ατζέντα, πάνω στην οποία οικοδομούνται οι σχέσεις των δύο χωρών. «Η προσέγγιση αυτή έχει οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ίδρυση του Ελληνοτουρκικού εμπορικού επιμελητηρίου, «παρά τις αντιξοότητες και τις διαφορές», ώστε να ενισχυθεί το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα.
Μίλησε επίσης για τη βίζα σε 10 ελληνικά νησιά, τονίζοντας τη σημασία της συμφωνίας.
Είπε επίσης ότι η συμφωνία και η συνεργασία για το μεταναστευτικό αποδίδει καρπούς. «Η Ελλάδα συμφώνησε και συμφωνεί με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, «αν και αισθητά μειωμένη», όπως είπε, τονίζοντας ότι στη Θράκη, η μουσουλμανική μειονότητα, οι Έλληνες μουσουλμάνοι, όπως τόνισε, απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα.
Για τη Μονή της Χώρας είπε ότι υπήρξε συζήτηση με τον κ. Ερντογάν για την ελληνική δυσαρέσκεια μετά τη μετατροπή της Μονής σε τζαμί, τονίζοντας ότι είναι σημαντική η διατήρηση του πολιτισμικού της χαρακτήρα.
Αναφερόμενος στους πολέμους της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί, χαρακτηρίζοντας τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς. Τόνισε δε, ότι συμφωνούμε με την Τουρκία πως πρέπει να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η επιστροφή στη διπλωματία.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στο ίδιο πλαίσιο θέσαμε και το Κυπριακό, λέγοντας πως το μόνο πλαίσιο είναι ο διάλογος.
Επεσήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε και πάλι τον λόγο και δήλωσε πως δεν θεωρεί πως η Χαμάς αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση και είπε πως διαφωνεί με την προσέγγιση του Κυρίακου Μητσοτάκη και επιτέθηκε και πάλι στο Ισραήλ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε λέγοντας πως ας συμφωνήσουμε πως διαφωνούμε και να ευχηθούμε για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι που είναι τα αθώα θύματα.