Η ομιλία Ράμα “βασανίζει” την Αθήνα- Γιατί επιλέγει να τορπιλίσει περαιτέρω τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

 Η ομιλία Ράμα “βασανίζει” την Αθήνα- Γιατί επιλέγει να τορπιλίσει περαιτέρω τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρεί για μια κρίσιμη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, στην Αθήνα ο αλβανός πρωθυπουργός (και στενός φίλος του τούρκου προέδρου) θα απευθύνει ομιλία σε ομοεθνείς του στο Christmas Theater στο Γαλάτσι με τις κεραίες της ελληνικής διπλωματίας να έχουν στραφεί στην επικείμενη ομιλία του Έντι Ράμα, παρά την… “επίθεση φιλίας” ή καλύτερα την επίθεση στην ελληνική αντιπολίτευση που επέλεξε να κάνει ο κ. Ράμα, ρίχνοντας προφανώς γέφυρες κατευνασμού. Το κλίμα παραμένει τεταμένο με αφορμή την υπόθεση Μπελέρη με την Αθήνα να εκφράζει ανοιχτά τη δυσαρέσκεια της για τη χρονική στιγμή της ιδιωτικής επίσκεψης.

Τα ερωτήματα παραμένουν στο τραπέζι και το ενδιαφέρον εστιάζεται στον σχολιασμό που επιφυλάσσει κατά την ομιλία του ο κ. Ράμα ειδικά για την ένταξη του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος:

  • Γιατί ο κ. Ράμα επέλεξε να έρθει στην Αθήνα ακριβώς ένα χρόνο μετά τη φυλάκιση Μπελέρη;
  • Γιατί ο Ράμα επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα μια ημέρα πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν;
  • Τι ακριβώς θέλει να πει στον αλβανικό πληθυσμό που ζει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα;
  • Γιατί επέμενε όλο το προηγούμενο διάστημα να ζητά εκβιαστικά ανοιχτούς χώρους όπως η πλατεία Συντάγματος ενώ γνωρίζει ότι τίθεται ζήτημα ασφαλείας;

Η ομιλία του πρωθυπουργού της Αλβανίας θα γίνει στις 10.30-11.00 το πρωί της Κυριακής 12 Μαΐου. Οι επίσημες πληροφορίες λένε ότι αναμένεται να παρουσιάσει την επιστολική ψήφο και να ανακοινώσει τα ονόματα 20 Αλβανών που έχουν διακριθεί στη χώρα μας, ο καθένας στο δικό του τομέα, πρόσωπα τα οποία και θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προεκλογική του καμπάνια. Ο Έντι Ράμα αναμένεται να μιλήσει για την Αλβανία του 2030 εστιάζοντας στην προοπτική ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο διπλωματικοί αναλυτές κρατούν μικρό καλάθι για το εάν τελικά θα κάνει κάποια νύξη στο θέμα Μπελέρη. Η ανάρτηση που έκανε πάντως στο Χ δείχνει ότι δεν έχει πρόθεση να ανεβάσει τους τόνους….

…Αυτό όμως μένει να αποδειχθεί και αν αναλογιστεί κάποιος το έντονο παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την παρουσία Ράμα στην Αθήνα ενημερώθηκαν και οι Βρυξέλλες και οι πληροφορίες λένε ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες να του αλλάξουν γνώμη, όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό. Άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί την υπόθεση Μπελέρη ένα διμερές θέμα και όχι ευρωπαικό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά ο Αλβανός πρωθυπουργός απέρριψε ως επιλογή το γήπεδο του Γαλατσίου και ζήτησε το ΣΕΦ. Ενώ από τη διοίκηση του γηπέδου υπήρξε θετική απάντηση, διαφώνησαν για το ποια αίθουσα θα χρησιμοποιηθεί, με αποτέλεσμα η αλβανική πρεσβεία να προσεγγίσει τον δήμο Αθηναίων ζητώντας την πλατεία Συντάγματος ή την πλατεία Κοτζιά, αν δεν βρεθεί κλειστός χώρος!

Παραμένει πάντως απορίας άξιο γιατί ο Ράμα επέλεξε να τορπιλίσει ακόμη περισσότερο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις τη στιγμή που υπάρχει η ευρωπαϊκή προοπτική στην ατζέντα των Τιράνων και το βέτο της Ελλάδας πάντα στο τραπέζι.

Στη συνέχεια βέβαια επέλεξε να ρίξει τους τόνους καθως σε ανάρτηση του ανέφερε:

«Μου προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ κατανοώ πλήρως την προοπτική που εξέφρασε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Η έντονη αντίθεση των απόψεων για το ίδιο ζήτημα διαφωτίζει το γιατί κάποιοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ενώ σε άλλους έχει ανατεθεί από τον λαό η διακυβέρνηση της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σωστά επισήμανε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα όπου ηγέτες από άλλα δημοκρατικά έθνη μπορούν να επισκέπτονται, να συναντούν τους συμπατριώτες τους και να τους επαινούν για τη σκληρή δουλειά και την πολύτιμη συνεισφορά τους, όχι μόνο στη χώρα που διαμένουν αλλά και στην πατρίδα τους.

Η επικείμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα την Κυριακή 12 Μαΐου δεν σχετίζεται με εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα ή με συγκεκριμένα αφηγήματα που μπορεί να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών, τα οποία δεν είναι στην ατζέντα της αλβανικής κυβέρνησης.

Η επίσκεψη εντάσσεται σε μια μακρά σειρά προγραμματισμένων επισκέψεων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου ζει μια τεράστια κοινότητα Αλβανών, για να συνεργαστώ με τους ομοεθνείς μου στο εξωτερικό και να μοιραστώ την υπερηφάνεια της Αλβανίας γι’ αυτούς και το όραμά μας για την “Αλβανία 2030”. Αυτά είναι όλα κι όλα για την επίσκεψή μου στη φιλική γειτονική Ελλάδα Τα υπόλοιπα είναι απλώς θόρυβος στο παρασκήνιο».

Κάποιοι εκτιμούν ότι η αναφορά Ράμα στην ελληνική αντιπολίτευση διόλου τυχαία είναι καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι σφοδρή η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση της ΝΔ με αφορμή την ανεπίσημη επίσκεψή του και επιχειρεί να ασκήσει περαιτέρω πίεση.

Ενώ παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες διαβεβαιώσεις, η στρατηγική του είναι να χρησιμοποιήσει τους ομοεθνείς του στην Ελλάδα ως «όπλο» και να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας του με την υποψηφιότητα Μπελέρη.

Η δυσαρέσκεια της Αθήνας

 Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει επίσημα πως η έλευσή του είναι «άκαιρη» και «αχρείαστη». «Δεν είναι καλεσμένος μας, αχρείαστη η έλευσή του στην Αθήνα», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε πως η επίσκεψή του είναι άκαιρη.

«Είναι δικαίωμά του, μια επιλογή που μάλλον περιττή μου φαίνεται, γι’ αυτό και είπα ότι είναι μια αχρείαστη επιλογή. Εχουμε ζητήματα με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές. Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στην οποία θα είναι ομιλητής ο Εντι Ράμα, είπε «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση ενημερώθηκε την Τρίτη για την έλευση του Έντι Ράμα.

«Ενημερωθήκαμε στις 7 Μαΐου για την έλευση του Έντι Ράμα αλλά όχι για τον τόπο όπου θα γίνει η εκδήλωση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ως προς το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη ο Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε ότι «είναι δεδομένο ότι δεν είναι διμερές αλλά ένα ζήτημα κράτους δικαίου και διεξαγωγής δίκαιης δίκης που το ζητάμε για κάθε πολίτη. Είναι νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας και δεν μπόρεσε να ορκιστεί εδώ και έναν χρόνο και θέλουμε αυτό να ακουστεί σε όλη την Ευρώπη. Η ΝΔ σε επίπεδο ευρωβουλευτών το έχει θέσει και έχει περάσει ομόφωνα ψηφίσματα. Έχει τεθεί και σε Συνόδους Κορυφής. Η στάση μας είναι συνεπής και μας κατηγορούν αυτοί που δεν έχουν κανέναν να εκπροσωπεί την ομογένεια και λένε ακροδεξιό τον Μπελέρη».

  • «Άκαιρη» χαρακτήρισε και ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης την απόφαση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, να επισκεφθεί τη χώρα μας την Κυριακή και να συναντηθεί με την αλβανική διασπορά ενόψει των αλβανικών εκλογών του 2025».

Σημείωσε όμως πως «η Ελλάδα είναι μία χώρα με βαθιά εδραιωμένη τη δημοκρατική συνείδηση, τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ουδέποτε θα μπορούσε να θέσει εμπόδιο στο να έρθει οποιοσδήποτε ξένος ηγέτης για να απευθυνθεί στη δική του διασπορά, τους δικούς τους συμπατριώτες. Άρα, ουδέποτε θα θέταμε εμείς τέτοιο ζήτημα».

«Εκείνο που πράγματι ισχύει είναι ο άκαιρος χαρακτήρας αυτής της επίσκεψης, δεδομένου του γεγονότος ότι οι αλβανικές εκλογές δεν είναι πριν από το 2025. Από την άλλη πλευρά, βρισκόμαστε σε μία προεκλογική περίοδο ενόψει ευρωπαϊκών εκλογών», προσέθεσε.

Σημείωσε όμως ότι «δεν θα επηρεάσει επ’ ουδενί τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την δική μας πορεία προς τις ευρωεκλογές» και πρόσθεσε πως «βεβαίως δεν θα παρεμποδίσουμε, βεβαίως θα παρέχουμε όλη την ασφάλεια η οποία απαιτείται, δεν εκτιμούμε ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην επίσκεψη αυτή».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Το ζήτημα έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που βλέπουν στη στάση της κυβέρνησης διγλωσσία και υποκριτική στάση, αλλά και απουσία συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής για τα Βαλκάνια.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Ελλάδα, μιλά για «προκλητική ενέργεια», που «υπογραμμίζει τις επικοινωνιακές επιλογές» της κυβέρνησης σε ένα θέμα που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Μάλιστα, την καταγγέλλει ότι «αντιμετωπίζει τη μειονότητα ως εργαλείο για μικροκομματικά οφέλη».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η ανακοινωθείσα επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Ελλάδα, την ημερομηνία της επετείου της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, αποτελεί προκλητική ενέργεια, η οποία αναδεικνύει την απουσία συνεκτικής πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Υπογραμμίζει τις μέχρι σήμερα επικοινωνιακές της επιλογές, που βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις, δεν αναδεικνύουν πραγματικά το θέμα του κράτους δικαίου στην Αλβανία και δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Δικαιώματα που πηγάζουν τόσο από το διεθνές όσο και από το κοινοτικό δίκαιο – ειδικά ενόψει της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως άλλωστε φάνηκε και προεκλογικά, αντιμετωπίζει την ελληνική εθνική μειονότητα ως εργαλείο για μικροκομματικά οφέλη, όταν βέβαια δεν επιχειρεί να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Για άλλη μια φορά μέσα σε λίγα 24ωρα, αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνη είναι για τα εθνικά συμφέροντα η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη.​

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Πρωθυπουργός-κομματάρχης

Ευθύνες στον πρωθυπουργός και την κυβέρνηση για το ταξίδι Ράμα στην Ελλάδα απέδωσε ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Επισήμανε ότι για την απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, να πραγματοποιήσει «προεκλογική συγκέντρωση» στην Αθήνα -για τις αλβανικές εκλογές του 2025 και λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές -σαφείς ευθύνες έχει η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός.

Ο Δημήτρης Μάντζος επισήμανε ότι «αποτελεί μια προκλητική κίνηση με προφανείς συμβολισμούς και σαφή μηνύματα τόσο για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας και τη συμπερίληψη αυτού στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας όσο και για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις στο σύνολό τους», σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζουν το γεγονός, μιλώντας για “αχρείαστη επιλογή” (ορολογία που χρησιμοποίησε και στη μετατροπή από τον Τούρκο Πρόεδρο της Μονής της Χώρας σε τζαμί) και “ιδιωτική επίσκεψη”, σαν να μην πρόκειται για αρχηγό κυβερνήσεως και δη μιας γειτονικής χώρας με την οποία οι σχέσεις έχουν πρόσφατα επιβαρυνθεί».

Τόνισε μάλιστα ότι «οι κινήσεις του κ. Ράμα, σε συνδυασμό με την προχθεσινή αναφορά της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε “διμερή θέματα”, αντί για θεμελιώδη ζητήματα ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ, αποδεικνύουν τις δυσμενείς συνέπειες των ολέθριων σχετικών επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης».

Και κατέληξε: «Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, που ενήργησε όχι ως πρωθυπουργός αλλά ως κομματάρχης, φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις ανωτέρω εξελίξεις».

Νέα Αριστερά: Να μην επιστρέψουμε στο κλίμα του ακραίου αντιαλβανισμού

Από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, σημείωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που μικροκομματικές ενέργειες με προφανείς προεκλογικές στοχεύσεις, όταν εμπλέκονται με σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δημιουργούν περιπλοκές και δυσεπίλυτα προβλήματα».

Και θυμίζει ότι «πριν λίγες ημέρες ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει τον Φρέντι Μπελέρη, με τη γνωστή ακροδεξιά – προβοκατόρικη δράση του  και την καταδίκη του από την ελληνική Δικαιοσύνη στο παρελθόν, από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Να λάβει υπόψιν του τις ενστάσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και το γεγονός ότι τυχόν εκλογή του, θα αποτελεί διαρκές “αγκάθι” στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, με ευρωπαϊκές προεκτάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης δεν το έπραξε. Υπέταξε στη μικροπολιτική και στις κούφιες εθνικιστικές συνθηματολογίες τα εθνικά συμφέροντα και την ανάγκη για  προστασία της ελληνικής μειονότητας στη Νότια Αλβανία».

«Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την πρόθεση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα να επισκεφθεί την Αθήνα για να μιλήσει σε συμπατριώτες του εν όψει των εκλογών στην Αλβανία, διαχέεται μια δηλητηριώδης ατμόσφαιρα στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων. Με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει “αχρείαστη” την επίσκεψη Ράμα, με κόμματα της αντιπολίτευσης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με κοντή μνήμη,  να εκδίδουν ανακοινώσεις που τροφοδοτούν την ένταση και τα κόμματα της Ακροδεξιάς (“ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται”), να ζητούν την απαγόρευση της επίσκεψης Ράμα», σημειώνει.
 
Και καταλήγει:

«Η προώθηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων στο πλαίσιο της υποστήριξης από την Ελλάδα της ένταξης των Δυτ. Βαλκανίων στην ΕΕ, δε μπορεί να υπονομεύεται και να  παγιδεύεται στην υποστήριξη ενός προσώπου με την προϊστορία και τη δράση  του Φρέντι Μπελέρη.  

»Άμεσα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις απεμπλοκής και βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Ο κ. Ράμα, ο οποίος είναι πρωθυπουργός φίλης χώρας είναι προφανώς  καλοδεχούμενος στην Αθήνα, με δεδομένο μάλιστα ότι η επίσκεψή του είναι ιδιωτική. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθούν κινήσεις που εμπλέκουν στην αντιπαράθεση τους χιλιάδες Αλβανούς πολίτες που ζουν και εργάζονται δημιουργικά στη χώρα μας. Δεν πρέπει ποτέ ξανά να επιστρέψουμε στο κλίμα του αγοραίου αντιαλβανισμού της δεκαετίας του `90.

»Ο κ. Μητσοτάκης ας αναλογιστεί τις ευθύνες του για την αχρείαστη ένταση με την Αλβανία και έστω και τώρα να πράξει το σωστό και επιβεβλημένο. Να θέσει τον Μπελέρη εκτός ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, όταν μάλιστα μόλις προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση Μπελέρη είναι διμερές και όχι ευρωπαϊκό θέμα».

Ελληνική Λύση: Ανεπιθύμητος

Σχόλιο για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ για «ελληνοφοβία» και «τρόμο απέναντι ακόμα και στον Ράμα» που, όπως είπε, «αποδείχθηκε από τη δήλωση Μαρινάκη».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Βελόπουλο «ο κ. Μαρινάκης μας είπε ότι η επίσκεψη του Ράμα είναι ιδιωτική. Αυτό που ξεχνάει ο κ. Μαρινάκης είναι οι διωγμοί των Βορειοηπειρωτών. Αυτό που ξεχνάει ο κ. Μαρινακης, είναι ότι ο Ράμα έρχεται εδώ για να προκαλέσει την Ελλάδα. Άρα, λοιπόν, επειδή στο λεξικό λείπει η κατάλληλη λέξη, να του την θυμίσουμε. Ανεπιθύμητος ο Ράμα στην Ελλάδα. Να μην του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα».

Σχετικά Άρθρα