Κρουαζέτ/ Οι Γάλλοι boomers απολαμβάνουν τον ήλιο και δηλώνουν πως θα ψηφίσουν …Λεπέν
Στη διάσημη Croisette στις Κάννες, οι Γάλλοι boomers έχουν ανακτήσει προσωρινά το τμήμα της ακτής που καταλαμβάνεται από διασημότητες και τουρίστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εδώ, το μέλλον της Ευρώπης, είναι κάτι για το οποίο σχεδόν κανείς δεν θέλει να μιλήσει.
«Είναι απλό: νοιάζομαι μόνο για τις γυναίκες και το ψάρεμα», λέει ένας ηλικιωμένος στο POLITICO, απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα.
Αν και δεν γνώριζε καν για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές – στις οποίες σχεδόν 450 εκατομμύρια ψηφοφόροι σε 27 χώρες έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν – ο ηλικιωμένος Γάλλος, δηλώνει πως αν τελικά προσέλθει στις κάλπες, θα ψηφίσει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.
Η διάσημη νοτιοανατολική γωνιά της Γαλλίας, η Κυανή Ακτή ή Γαλλική Ριβιέρα, υπήρξε εδώ και δεκαετίες προπύργιο της δεξιάς, γεγονός που συνδέεται με την εθνικιστική ιδεολογία που επικράτησε στην περιοχή, μετά την επιστροφή Γάλλων εποίκων από την Αλγερία τη δεκαετία του ‘60.
Στην Κυανή Ακτή, ζουν περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες, οι οποίοι ως επί το πλείστον εργάζονται στη δημόσια διοίκηση ή στον τουριστικό κλάδο.
Τα τελευταία χρόνια, οι εκπρόσωποι της ακροδεξιάς έχουν υψηλά ποσοστά και στις τοπικές εκλογές. Η περιοχή αυτή είναι απόδειξη ότι η «ομαλοποίηση» της δεξιάς ιδεολογίας γίνεται πιο αποδεκτή και κυρίαρχη, υποστηρίζει ο συγγραφέας Charles Sapin, ο οποίος έχει γράψει βιβλίο για την άνοδο των εθνικιστών σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.
«Δεν μιλάμε για πολιτική »
Άλλοι κάτοικοι των Καννών, αν και αποφεύγουν να μιλήσουν για πολιτική, δηλώνουν ανοιχτά ρατσιστές. Μερικοί από αυτούς λένε μάλιστα, ότι δεν θα πάνε ποτέ διακοπές σε χώρες όπως το Μαρόκο ή η Τυνησία επειδή υπάρχουν «πάρα πολλοί Άραβες».
Καθώς η Croisette γεμίζει από τουρίστες που ποζάρουν δίπλα σε πολυτελή αυτοκίνητα, παρκαρισμένα μπροστά από τη Louis Vuitton και άλλα πολυτελή καταστήματα, ένας ηλικιωμένος σκακιστής με μια καρφίτσα γαλλικής σημαίας στο σακάκι του, χαρακτηρίζει την Λεπέν «πολύ κεντρώα» και όπως προσθέτει, θα προτιμούσε τον πρώην σύμμαχό της και «αληθινό πατριώτη» Φλοριάν Φιλιππό, ο οποίος ίδρυσε ένα κίνημα κατά της ΕΕ με το όνομα The Patriots, αφού εγκατέλειψε τον «Εθνικό Συναγερμό».
«Η Λεπέν δεν τρομάζει πια»
Όπως σε πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης, η υποστήριξη για την ακροδεξιά αυξάνεται λόγω του μείγματος απογοήτευσης για τις νυν πολιτικές ηγεσίες, για το αυξανόμενο κόστος ζωής και για το μεταναστευτικό.
Και ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν νίκησε τη Λεπέν το 2022, ουσιαστικά διοικεί μια βαθιά διχασμένη χώρα.
«Το κόμμα της Λεπέν δεν φοβίζει πλέον τους ψηφοφόρους γιατί έχει γίνει πιο αξιοσέβαστο σε τοπικό επίπεδο, στην εθνική συνέλευση και, πάνω απ’ όλα, γιατί ο Μακρόν δεν πείθει », δηλώνει ο συντηρητικός δήμαρχος της Αντίμπ, Ζαν Λεονέτι,
Σε αυτήν την προνομιακή περιοχή, ένα εντεινόμενο αίσθημα ανασφάλειας κυριεύει τον τοπικό πληθυσμό, σύμφωνα με τον ακροδεξιό ακτιβιστή Τιερί Κορνέκ. «Η Γαλλία αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρές απειλές όπως η μετανάστευση, η ανασφάλεια, η απώλεια αξιών και μια κρίση ταυτότητας σε ατομικό και εθνικό επίπεδο», καταλήγει ο Κορνέκ.
Εάν οι άνθρωποι αλλάζουν στον Γαλλικό Νότο, τότε το ίδιο συμβαίνει και με το τοπίο: οι παράκτιοι χώροι περιπάτου της Νίκαιας και των Καννών φιλοξενούν εγκαταστάσεις για προστασία από πιθανή τρομοκρατική επίθεση. Μία συνεχής υπενθύμιση της νέας πραγματικότητας.
Το ξενοφοβικό κλίμα γίνεται όλο και πιο έντονο. Ακόμη και οι Ουκρανοί πρόσφυγες δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτοι.
«Ο Μακρόν μιλάει για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και αυτοί είναι εδώ με τα μεγάλα αυτοκίνητά τους», σχολιάζει πικρόχολα ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου από την Αντίμπ. Από την άλλη, δηλώνει ότι οι πλούσιοι τουρίστες είναι πάντα ευπρόσδεκτοι.
«Είτε είναι Ρώσοι, Άραβες, Αφρικανοί ή δικτάτορες ο πελάτης είναι πελάτης», προσθέτει με νόημα.
Ερωτηθείς για το ποιον θα ψήφιζε τον Ιούνιο, λέει ένα όνομα: Μαρίν Λεπέν.
Πηγή: POLITICO/ Μετάφραση- σύνοψη KREPORT