Γάζα: Στο Κάιρο ο διευθυντής της CIA- Μια εβδομάδα διορία από το Ισραήλ στη Χαμάς
Ο Ουίλιαμ Μπερνς έφθασε σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όπου πρόκειται να έχει συναντήσεις με αντικείμενο τη σύγκρουση που συνεχίζεται στη Γάζα. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), Ουίλιαμ Μπερνς, έφθασε σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όπου πρόκειται να έχει συναντήσεις με αντικείμενο τη σύγκρουση που συνεχίζεται στη Γάζα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αιγυπτιακές πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος πρωτοστατεί, μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις προσπάθειες διαμεσολάβησης ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε εκεχειρία αλλά και στην απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.
Τελεσίγραφο Ισραήλ: Συμφωνήστε εντός μιας εβδομάδας για εκεχειρία ή εισβάλουμε στη Ράφα
Μια εβδομάδα διορία έδωσε το Ισραήλ στη Χαμάς, προκειμένου να συμφωνήσει στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που βρίσκεται στο τραπέζι, διαφορετικά θα ξεκινήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, δήλωσαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι την Παρασκευή στη Wall Street Journal, καθώς η παλαιστινιακή οργάνωση καθυστερεί να απαντήσει, ευελπιστώντας πως θα πετύχει καλύτερους όρους που θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή της.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Αίγυπτος συνεργάστηκε με το Ισραήλ για μια αναθεωρημένη πρόταση κατάπαυσης του πυρός την οποία παρουσίασε στη Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η πολιτική ηγεσία της Χαμάς αναμενόταν να διαβουλευτεί με τη στρατιωτική της πτέρυγα στη Γάζα και να επανέλθει με τις δικές της θέσεις. Ωστόσο, ο Γιαχία Σινουάρ, ο στρατιωτικός ηγέτης της οργάνωσης στη Γάζα, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται σε τούνελ στον θύλακα και λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, δεν έχει ανταποκριθεί, είπαν οι αξιωματούχοι.
Η Χαμάς “βλέπει” με…θετικό βλέμμα την πρόταση εκεχειρίας
Η Χαμάς συνεχίζει να μελετά, με «θετικό πνεύμα», την πιο πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στον θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, την ώρα που έπειτα από σχεδόν επτά μήνες πολέμου, η μικρή παλαιστινιακή περιοχή έχει υποστεί καταστροφές «άνευ προηγουμένου», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Καθώς οι χώρες που μεσολαβούν —το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ— αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ιατρικές πηγές έκαναν λόγο σήμερα για νέους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον τομέα της Ράφας, στο νότιο άκρο του θυλάκου, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.
Παράλληλα, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε πως επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ισραηλινού ομήρου στη Γάζα, του Ντρορ Ορ, κατοίκου του κιμπούτς Μπεερί, δυο από τα παιδιά του οποίου, που είχαν επίσης απαχθεί την 7η Οκτωβρίου από τους μαχητές της Χαμάς, απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο, όταν είχε συμφωνηθεί ανακωχή μιας εβδομάδας.
Εκείνη η κατάπαυση του πυρός είχε επιτρέψει την απελευθέρωση 105 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων 80 ισραηλινών υπηκόων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Και στη μια και στην άλλη πλευρά, επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά. Έκτοτε όμως, οι πολλές προσπάθειες των μεσολαβητών παρέμειναν άκαρπες.
Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είπε πως πως μελετάται με «θετικό πνεύμα» η ισραηλινή προσφορά κατάπαυσης του πυρός για 40 ημέρες, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης του με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμάλ.
Στην ίδια συνδιάλεξη ο κ. Χανίγια «επιβεβαίωσε» ότι αντιπροσωπεία του κινήματος θα μεταβεί «σύντομα» στο Κάιρο για να ολοκληρωθούν οι πρόσφατες συνομιλίες ενόψει ενδεχόμενης συμφωνίας που θα «ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του λαού μας» και θα «τερματίσει την επίθεση» που υφίσταται.
Ο επικεφαλής της Χαμάς, κινήματος που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση, συνομίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, στον οποίο επανέλαβε ότι πρόθεσή του είναι να «καταλήξουμε σε συμφωνία».
Οι δηλώσεις του έρχονται σε διαμετρική αντίθεση στελέχους του κινήματος την προηγουμένη: έκανε λόγο για «αρνητική» θέση της Χαμάς έναντι της πρότασης.
Η Χαμάς, στην εξουσία από το 2007 στη Λωρίδα της Γάζας, επιμένει στους όρους που έθεσε, πάνω απ’ όλα να κηρυχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός, κάτι που το Ισραήλ απορρίπτει.
«Θα αμυνθούμε μόνοι μας»
Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ προχθές Τετάρτη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη Χαμάς να πει «ναι» στην πρόταση που χαρακτήρισε «εξαιρετικά γενναιόδωρη» από ισραηλινής πλευράς.
Κάλεσε επίσης το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, που η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει πως είναι το τελευταίο οχυρό της Χαμάς, καθώς η πόλη αυτή έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό προσφύγων, έχουν καταφύγει εκεί σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.
«Θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο για να νικήσουμε, για να συντρίψουμε τον εχθρό μας, μη εξαιρουμένης της Ράφας», επανέλαβε χθες ο κ. Νετανιάχου, που νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είπε πως η επιχείρηση στην πόλη θα γίνει, «με ή χωρίς συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός.
ΟΗΕ: Σε κίνδυνο η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων από επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα
Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Γάζας και θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα για τις επιχειρήσεις βοήθειας ολόκληρου του θύλακα, δήλωσε την Παρασκευή η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια εισβολή.
Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για μια επιχείρηση κατά της Χαμάς στη νότια πόλη της Ράφα της Γάζας, όπου συνωστίζονται περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν διαφύγει από τους πολύμηνους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που προκάλεσε η φονική διασυνοριακή επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
«Θα μπορούσε να είναι μια σφαγή αμάχων και ένα απίστευτο πλήγμα για την ανθρωπιστική επιχείρηση σε ολόκληρη τη λωρίδα, επειδή διοικείται κυρίως από τη Ράφα» είπε ο Γενς Λάερκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA), σε ενημέρωση Τύπου στη Γενεύη.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα εργαστεί για να εξασφαλίσει την ασφαλή εκκένωση των αμάχων από τη Ράφα.
Οι επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στη Ράφα περιλαμβάνουν ιατρικές κλινικές, αποθήκες εφοδιασμένες με ανθρωπιστικές προμήθειες, σημεία διανομής τροφίμων και 50 κέντρα για οξέως υποσιτισμένα παιδιά, πρόσθεσε ο Λάερκε.
Το OCHA θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει τη συνέχιση των επιχειρήσεων βοήθειας, ακόμη και σε περίπτωση εισβολής, και μελετά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό, συμπλήρωσε.
Ήδη, περισσότεροι από 34.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε σχεδόν επτά μήνες συγκρούσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στην ίδια ενημέρωση ότι είχε εκπονηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Ράφα, το οποίο περιελάβανε ένα νέο νοσοκομείο, αλλά δήλωσε ότι δεν θα ήταν αρκετό για να αποτρέψει μια σημαντική αύξηση του αριθμού των νεκρών.
«Θέλω πραγματικά να πω ότι αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης είναι ένα τσιρότο. Δεν θα αποτρέψει σε καμία περίπτωση την αναμενόμενη σημαντική πρόσθετη θνησιμότητα και νοσηρότητα που προκαλείται από μια στρατιωτική επιχείρηση» σημείωσε ο Ρικ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Άλλες προετοιμασίες περιλαμβάνουν την προ-διάθεση ιατρικών προμηθειών σε νοσοκομεία βορειότερα σε περίπτωση που τα τρία νοσοκομεία της Ράφα δεν λειτουργήσουν, όπως συνέβη πολλές φορές κατά τη διάρκεια της επτάμηνης σύγκρουσης λόγω ισραηλινών επιδρομών και βομβαρδισμών.
Τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι μόλις το ένα τρίτο από τα 36 προπολεμικά νοσοκομεία της Λωρίδας είναι εν μέρει λειτουργικά. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς και λέει ότι οι επιχειρήσεις του εναντίον τους δικαιολογούνται από την παρουσία μαχητών. Η Χαμάς και το ιατρικό προσωπικό αρνούνται τους ισχυρισμούς.
Ο Πίπερκορν τόνισε ότι ήταν «εξαιρετικά ανήσυχος» για το γεγονός ότι οποιαδήποτε εισβολή θα έκλεινε το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα για την εισαγωγή ιατρικών προμηθειών.
«Πιέζουμε και ασκούμε πιέσεις ώστε, ό,τι κι αν συμβεί, να παραμείνει ανοιχτό» πρόσθεσε, λέγοντας ότι ο ΠΟΥ έθεσε το θέμα αυτό στις ισραηλινές αρχές.
Ο Ερντογάν ανέστειλε κάθε εμπορική σχέση με το Ισραήλ για να το αναγκάσει να δεχθεί εκεχειρία
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η αναστολή των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ, η οποία ανακοινώθηκε χθες, έχει στόχο να “αναγκάσει’ τη χώρα αυτή να δεχθεί μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.
“Λάβαμε ορισμένα μέτρα για να αναγκάσουμε το Ισραήλ να δεχθεί μια εκεχειρία και να αυξήσει την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται (στη Γάζα), δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν ενώπιον επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη. “Θα παρακολουθούμε τις συνέπειες του μέτρου που λάβαμε σε συνεργασία με τους κύκλους των επιχειρηματιών μας”, τόνισε.
Οι Χούθι θα πλήττουν πλοία σε οποιαδήποτε περιοχή είναι εντός της εμβέλειας των όπλων τους
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης προειδοποίησαν ότι θα βάζουν στο στόχαστρο πλοία τα οποία κατευθύνονται σε λιμάνια του Ισραήλ σε οποιαδήποτε περιοχή είναι εντός της εμβέλειάς τους, όπως είπε ο στρατιωτικός εκπρόσωπός τους, ο Γιαχία Σαρέα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
«Θα βάζουμε στο στόχαστρο όποια πλοία κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια στη Μεσόγειο Θάλασσα, σε όποια περιοχή είμαστε ικανοί να φτάσουμε», είπε ο Σαρέα.
Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει πολλές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, το στενό Μπαμπ αλ Μαντάμπ και τον Κόλπο του Άντεν από τον περασμένο Νοέμβριο, ως ένδειξη της στήριξής τους στους Παλαιστίνιους της Γάζας. Λόγω των επιθέσεων, πολλές ναυτιλιακές εταιρίες εκτρέπουν τα πλοία τους γύρω από τη νότια Αφρική, ακολουθώντας μια πιο χρονοβόρα και ακριβότερη διαδρομή.