Στην τελική ευθεία για τις ευρωκάλπες/ Οι απρόβλεπτες μεταβλητές για Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη

 Στην τελική ευθεία για τις ευρωκάλπες/ Οι απρόβλεπτες μεταβλητές για Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη

Ξέρει τι κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης; Θα κάνει Ανάσταση ο Νίκος Ανδρουλάκης ή θα συνεχιστεί ο δημοσκοπικός γολγοθάς του ΠΑΣΟΚ και μετά το Πάσχα; Θα σταθεί πράγματι εφικτό τα μηνύματα κατευνασμού …των πιστών του Αρχιεπισκόπου να αγγίξουν -μέρες που είναι- τους δεξιούς ψηφοφόρους ώστε να ανακοπούν οι διαρροές προς την υπερδεξιά και την αποχή; Απαντήσεις είναι δύσκολο να υπάρξουν, ωστόσο μετά τον οβελία μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές και τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων δεν θα προλάβουν να τον …χωνέψουν.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα στο προεδρικό περιβάλλον είναι σχεδόν ενθουσιώδες. Η δεύτερη θέση θεωρείται κλειδωμένη και υπό προϋποθέσεις ελπίζουν πως ο πήχης του 17% δεν είναι άπιαστος. Διαρροές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν, μάλιστα, πως σε κάποιες μετρήσεις που έχουν περιέλθει σε γνώση τους είναι βέβαιο πως θα εκλέξουν πέντε ευρωβουλευτές, κάτι που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20%+! Ωστόσο, η “σιωπή των αμνών”, δηλαδή των κορυφαίων, σε ότι αφορά κάποιες επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη είναι βέβαιο πως έχει ημερομηνία λήξης στις 9 Ιουνίου. Για παράδειγμα, λένε ορισμένοι πως η επίσκεψη του προέδρου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής στη μνήμη των εκτελεσθέντων κομμουνιστών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής δεν μπορεί να εξισορροπήσει την στροφή προς το κέντρο και να εξασφαλίσει τον επαναπατρισμό αριστερών ψηφοφόρων.

Από το Σκοπευτήριο στον Άρη

Η συνεργασία του Άρη Σπηλιωτόπουλου με το επιτελείο Κασσελάκη (ανάλυση δημοσκοπήσεων και focus groups) έχει ανάψει φωτιές, όχι γιατί πρόκειται για ένα πρόσωπο με κεντροδεξιά “πατέντα” και αμφιλεγόμενες πολιτικές θέσεις (υποστήριξε, π.χ, ως υπουργός παιδείας τα ιδιωτικά κολλέγια και ήταν υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ), αλλά διότι πολλοί βλέπουν σε τέτοιες κινήσεις να εκπίπτει σταδιακά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πολιτικό υποκείμενο μακριά από τις παραδοσιακές του θέσεις. Και ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλήσει με τον πρώην υπουργό και στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή το 2019, ωστόσο δεν έκανε το βήμα να τον εντάξει στα ψηφοδέλτια του κόμματος, όπως έκανε με τον Βαγγέλη Αντώναρο. Είναι βέβαιο πάντως πως ο Στέφανος Κασσελάκης με ποσοστό άνω του 17% στις ευρωεκλογές θα αισθανθεί εσωκομματικά κυρίαρχος και θα δρομολογήσει την πολιτική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μία τέτοια περίπτωση, στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Κώστας Ζαχαριάδης και άλλοι θα αισθανθούν ακόμα πιο ασφυκτικά και πιθανώς μετά από ένα διάστημα θερινής αποστασιοποίησης θα επιλέξουν να διαφοροποιηθούν.

Η μάχη του Ανδρουλάκη με τη στασιμότητα

Στο ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης παίζει το μεγάλο στοίχημα της συνοχής. Εάν στις ευρωεκλογές συγκεντρώσει ποσοστό ίσο ή λίγο υψηλότερο από αυτό των εθνικών εκλογών του 2023, κερδίζει χρόνο και ίσως ανοχή. Θα εκδηλωθούν διαφοροποιήσεις, όχι όμως ικανές να κλυδωνίσουν την ηγεσία του, ο ίδιος, όμως, ίσως επιχειρήσει φυγή προς τα μπρος με την ανάληψη πρωτοβουλίας για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Πόσο εύκολο, όμως, είναι να βρει συνομιλητή στον ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει κατοχυρώσει τη δεύτερη θέση και μάλιστα με ικανοποιητική διαφορά; Κι αν ακόμα ο Στέφανος Κασσελάκης καθήσει μαζί του στο ίδιο τραπέζι είναι βεβαιο πως αυτό θα γίνει με σχετικά δυσμενείς όρους για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μαξίμου: Νίκη αλλά με τι απώλειες;

Η Ν.Δ δεν ανησυχεί για τη νίκη. Είναι εξασφαλισμένη και στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως θα καταστεί εφικτό να πιάσουν ή και να ξεπεράσουν το 33,14% των ευρωεκλογών του 2019. Αυτό το ποσοστό είναι και η γραμμή αμύνης, παρότι η αντιπολίτευση θα το συγκρίνει με το 41% του 2023. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν, δηλαδή, παραμείνει σε μία ασφαλή διαφορά των 15 και πλέον μονάδων, ή θα συρρικνωθεί δημιουργώντας την αίσθηση απωλειών. Θα κριθούν αρκετά, εξάλλου, και από τις διαρροές προς τα δεξιά: τι ποσοστό θα κατορθώσει, τελικά, να λάβει η Ελληνική Λύση, πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στις εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας (εκεί που έχει επιστρατεύσει το “βαρύ πυροβολικό” με τους Νίκο Δένδια και Άδωνη Γεωργιάδη), και πως θα αντιδράσει η κοινοβουλευτική ομάδα σε τυχόν απώλειες- μηδέ, φυσικά του Αντώνη Σαμαρά εξαιρουμένου.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρατήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και διαθέτει όπλα στην φαρέτρα του, με κάποιες αλλαγές, πιθανώς, στην κυβέρνηση, την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας, ακόμα και πρωτοβουλίες στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς ή και στα ελληνοτουρκικά.

Όλοι …κερδισμένοι

Στο τέλος, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο οι ευρωκάλπες να σηματοδοτήσουν μία νέα στασιμότητα. Ήτοι, μικρές θετικές καταγραφές για τον ΣΥΡΙΖΑ, μικρές απώλειες για τη Ν.Δ και “μια από τα ίδια” για το ΠΑΣΟΚ. Εκεί μπορεί τελικά να επιβεβαιωθεί ο Αλέξης Τσίπρας που έλεγε πρόσφατα πως τα αποτελέσματα μπορεί να παραπέμπουν σε… φοιτητικές εκλογές. Όλοι, δηλαδή, να δηλώνουν κερδισμένοι και ικανοποιημένοι.

Σχετικά Άρθρα