Κ. Μπέρδου: Εμπορευματοποιούν, ξεπουλούν και διαλύουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ξεπουλήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ιδιωτικά-φιλικά συμφέροντα είχε φανεί από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας. Αυτή την «ειδική αποστολή» είχε αναθέσει στον πρώτο υπουργό Υγείας, που διόρισε μετά τις εκλογές του 2019, τον Βασίλη Κικίλια. Στην πρώτη απόπειρα, τα σχέδια «πάγωσαν» λόγω της έλευσης της πανδημίας του covid-19, καθώς το Ε.Σ.Υ. επιφορτίστηκε, ως ήταν λογικό, με την αντιμετώπιση της «έκτακτης κατάστασης». Άλλωστε, οι «φίλοι-ιδιώτες» δεν θα έβαζαν ποτέ πλάτη σε μια κατάσταση που είχε μόνο κόστος και κανένα κέρδος…
Της Κατερίνα Μπέρδου, πολιτεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Νομό Έβρου, δικηγόρος.
Τώρα, που η πανδημία αποτελεί παρελθόν, το ζήτημα επανήλθε. Στη θέση του υπουργού Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών». Το σχέδιο διάλυσης και ξεπουλήματος του Ε.Σ.Υ. βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη!
Οι «βάσεις» είχαν μπει από καιρό…
Φρόντισαν ώστε τα Κέντρα Υγείας να καταστούν άδεια κτίρια.
Στα Ιατρεία του Π.Ε.Δ.Y. (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) οι γιατροί αγνοούνται και όταν υπάρχουν -και σε όποια ειδικότητα έχουν απομείνει- η λίστα των ραντεβού είναι κλεισμένη για μήνες.
Στα Νοσοκομεία, γιατροί και υγειονομικοί υπάλληλοι «ξεζουμίζονται» σε άθλιες συνθήκες, προκειμένου αυτά να δουλεύουν υποτυπωδώς.
Έτσι δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για να ενεργοποιηθεί το επόμενο στάδιο του σχεδίου: Τα πληρωμένα απογευματινά χειρουργεία και η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών.
Δύο μέτρα που ακυρώνουν τις θεμελιώδεις αρχές σύστασης του Ε.Σ.Υ. Δηλαδή, τη δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση για όλους τους πολίτες!
Ούτε με «νόμιμο φακελάκι»
Η μεγάλη… καινοτομία, που κατά τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη αποτελεί «ιστορικό γεγονός για το Ε.Σ.Υ.», τα απογευματινά πληρωμένα χειρουργεία, στον πρώτο μήνα της εφαρμογής τους, μοιάζουν περισσότερο με ένα μεγάλο φιάσκο για την κυβέρνηση της Ν.Δ.
Οι δυσκολίες της λειτουργίας και επιτυχίας τους είναι αντικειμενικές και είχαν επισημανθεί από τους ανθρώπους της Υγείας πριν ακόμη αυτά μπουν σε εφαρμογή. Για παράδειγμα, είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν αρκετοί γιατροί ώστε να μπορέσουν να στελεχωθούν χειρουργεία για πρωί και απόγευμα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και για το υπόλοιπο προσωπικό που είναι απαραίτητο, όπως το υγειονομικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι καθαριότητας κτλ. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που ένας μεγάλος αριθμός νοσοκομείων δεν μπόρεσε ακόμη να ενταχθεί στο πρόγραμμα, αλλά και εκεί όπου ξεκίνησαν τα απογευματινά χειρουργεία δεν επιτελούν τον σκοπό για τον οποίο -υποτίθεται- πως δημιουργήθηκαν.
Γνωρίζουμε όλοι πως το μεγάλο επιχείρημα του υπουργού ήταν πως με την λειτουργία των επί πληρωμή χειρουργείων οι ασφαλισμένοι που βρίσκονταν στη λίστα αναμονής για κάποια χειρουργική επέμβαση, αντί να δώσουν «παράνομο φακελάκι» για να την επισπεύσουν, θα έδιναν το… νόμιμο, πλέον, φακελάκι για να βρουν την υγειά τους! Δυστυχώς, όμως, για τον κ. Γεωργιάδη, τα στοιχεία από τις πρώτες μέρες λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων δείχνουν πως τα περισσότερα έχουν γίνει εκτός λίστας! Το ακόμη χειρότερο είναι πως δεν γίνονται μόνο τα μικρά, σύντομα και εύκολα χειρουργεία, ώστε να «ξεμπλοκάρει» το σύστημα, αλλά -προκειμένου να δείξουν πως υπάρχει ενδιαφέρον- έχουν γίνει ακόμα και επεμβάσεις σε ασθενείς με καρκίνο!
Οι άνθρωποι που δίνουν τεράστιο αγώνα για τη ζωή τους έχουν μεταβληθεί σε «πελάτες» για το νέο «μαγαζάκι» που άνοιξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Ούτε το Ε.Σ.Υ. έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τα απογευματινά χειρουργεία, αλλά ούτε και οι ασθενείς έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν επιπλέον των ασφαλιστικών τους εισφορών γι’ αυτά. Για αυτόν τον λόγο, πάνω από 100.000 περιστατικά αναμένουν ακόμη για να πραγματοποιήσουν ένα χειρουργείο, ενώ 58.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες! Τρομακτικά νούμερα που αφορούν μόνο όσες και όσους από εμάς έχουμε ακόμη πρόσβαση σε αυτό το διαλυμένο Σύστημα Υγείας, αφού την ίδια ώρα ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανασφάλιστων και μακροχρόνια ανέργων έχουν χάσει αυτή τη δυνατότητα. Ενώ, μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, θα προστεθούν σε αυτούς -στο τέλος του 2024- επιπλέον 1,7 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν έγκαιρα τις ασφαλιστικές εισφορές τους.
Αντι-κίνητρα στους γιατρούς
Κι όμως, το «ξήλωμα» του Εθνικού Συστήματος Υγείας υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων δεν τελειώνει με τη θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να βάλει και τους ήδη υπηρετούντες γιατρούς στη διαδικασία αποδόμησης της κοινωνικής προσφοράς του Ε.Σ.Υ. Βάφτισε ως «κίνητρο προσέλκυσης επιστημόνων» την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, αφαιρώντας, ουσιαστικά, ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία για τον ιδιωτικό τομέα. Να είναι αναγκασμένοι, δηλαδή, όλοι οι ασφαλισμένοι να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα οποία πλέον θα μπορούν να «φιλοξενούν» τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Παρόλα αυτά, τα αστικά κέντρα ή κάποιες περιοχές, όπου ακόμη δουλεύουν, έστω υποτυπωδώς, κάποιες δομές Υγείας, μπορούν να θεωρηθούν ακόμα και «τυχεροί» τόποι σε αυτή τη χώρα. Καθώς υπάρχουν πολλά νησιά, ορεινές περιοχές ή απλά πιο «άτυχες» πόλεις, των οποίων οι κάτοικοι δεν βλέπουν ποτέ γιατρό. Σε αυτούς τους «άτυχους» εντασσόμαστε και εμείς οι κάτοικοι του Έβρου, καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι τα Νοσοκομεία του Διδυμοτείχου και της Αλεξανδρούπολης -εκτός από τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικά και υποδομές- είναι υποστελεχωμένα σε τέτοιο βαθμό ώστε οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές να δουλεύουν στα όρια της εξάντλησης.
Οι λύσεις που απεργάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για όλα αυτά; Στην ίδια κατεύθυνση, αυτή του «ξεπουλήματος». Όπως με τη ρύθμιση που προσπάθησε να περάσει «από το παράθυρο» το υπουργείο Υγείας, ανοίγοντας τις πόρτες των Νοσοκομείων στους ιδιώτες γιατρούς. Μια «νομοτεχνική βελτίωση», η οποία αποσύρθηκε (μετά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης), με τη… συνοδεία της προκλητικής και υπεροπτικής δήλωσης του Άδωνι Γεωργιάδη ότι «την περνάω (σ.σ.: ως τροπολογία) όποτε θέλω»…
Αποκαλυπτική για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας ήταν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη -στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του για τις Ευρωεκλογές- στο νησί της Τήλου.
Παρά το γεγονός πως η κυβερνητική προπαγάνδα προσπάθησε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας σε άλλα θέματα, μάθαμε πως το ακριτικό αυτό νησί, στο οποίο η Πολιτεία θα έπρεπε να δίνει άμεση προτεραιότητα, δεν έχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ γιατρό και οι κάτοικοί του εξυπηρετούνται από έναν γιατρό της Ρόδου, όποτε αυτό είναι δυνατόν! Μήπως θυμίζει κάτι αυτό σε πολλούς και πολλές από εμάς, τους ακρίτες του Έβρου;
Αλλά και για το συγκεκριμένο πρόβλημα ο πρωθυπουργός δεν αναγνώρισε κάποια ευθύνη της κυβέρνησής του. Αρκέστηκε μόνο στην υπόσχεση πως θα αναζητήσουν «μείγμα κινήτρων» έτσι ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την παρουσία γιατρών στα μικρά νησιά!
Είναι δεδομένο πως με το αίσθημα της απόλυτης κυριαρχίας που διακατέχει τους κυβερνώντες μετά το 41% δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν πετύχουν τον στόχο τους. Να ξεπουλήσουν, δηλαδή, στα φιλικά τους ιδιωτικά συμφέροντα ό,τι πολύτιμο έχει απομείνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Μοναδικός τρόπος για να τους εμποδίσουμε είναι να τους δείξουμε τον δρόμο της αποχώρησης από την πολυπόθητη για αυτούς εξουσία. Οφείλουμε να το κάνουμε, ξεκινώντας από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Δίνουμε δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να ανατρέψει τις νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές, που απειλούν να διαλύσουν την ελληνική κοινωνία.
Να ανοίξουμε τον δρόμο για μια δημοκρατική και φιλολαϊκή κυβέρνηση που θα επανιδρύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα το επαναφέρει στον αρχικό του στόχο, που δεν ήταν άλλος από την ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού με δωρεάν παροχή υπηρεσιών, καλυπτόμενες αποκλειστικά από τις ασφαλιστικές εισφορές τους.
Να αποκτήσουμε και πάλι ΟΛΟΙ οι πολίτες της χώρας πρόσβαση σε γιατρούς και Νοσοκομεία, ανεξάρτητα από το αν είμαστε ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, από το αν καταφέρνουμε ή αν δυσκολευόμαστε να καταβάλλουμε τις εισφορές μας!