Γυναικοκτονία Κυριακής/Απάντηση πρόκληση της ΕΛΑΣ-Πληθαίνουν οι καταγγελίες για αδιαφορία αστυνομικών σε περιπτώσεις κακοποίησης
Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στην κοινή γνώμη μετά την αποκάλυψη για την αντίδραση του αστυνομικού στο τηλεφώνημα της 28χρονης κοπέλας και τη φράση του «δεν είναι ταξί το περιπολικό». «Μετακινήθηκε κάπου αλλού και τα καθήκοντά του δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτό που έκανε, δεν έπρεπε να αντιδράσει έτσι», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Κωσταντία Δημογλίδου για τον τηλεφωνητή της αστυνομίας, η αντίδραση του οποίου προκάλεσε σάλο.
«Δεν έχω δικαίωμα να καταδικάσω τους αστυνομικούς, όμως χθες δέχτηκα μια ερώτηση που με πλήγωσε: “Αν είμαι περήφανη για την Ελληνική Αστυνομία”. Φυσικά και είμαι περήφανη. Δέχονται βροχή τις μολότοφ στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, βάζουν παιδιά στο περιπολικό …», ανέφερε σε άλλο σημείο.
- «Δεν πρέπει να κλονίζεται η εμπιστοσύνη στην αστυνομία από αυτό το μεμονωμένο περιστατικό. Να μην γενικεύουμε αυτό το μεμονωμένο περιστατικό», πρόσθεσε.
Σημείωσε δε ότι μπορεί να υπάρξουν και ποινικές ευθύνες για τους αστυνομικούς της μοιραίας βραδιάς. Υπενθυμίζεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται πέραν της ΕΔΕ και έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.
«Προφανώς και δεν έγιναν σωστά οι ενέργειες, αλλιώς η κοπέλα θα ήταν στη ζωή. Δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα. Όλοι οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε υπηρεσίες που υποδέχονται θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι εκπαιδευμένοι», σημείωσε η κα Δημογλίδου. «Υπήρχαν αρκετές περιπολίες στην περιοχή που θα μπορούσαν να μεταφέρουν το θύμα σπίτι του».
Σχετικά με τις νέες καταγγελίες για τον τρόπο που αντιμετώπιζαν κάποιες καταστάσεις αστυνομικοί και δημοσιεύονται πλέον κατά κόρον μετά το συμβάν των Αγίων Αναργύρων, η κα Δημογλίδου είπε: «Θα ήθελα αυτές οι καταγγελίες να γίνονται στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. την ώρα που συμβαίνουν».
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για το ΑΤ
Όμως την ίδια συμπεριφορά που είχε η 28χρονη στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων κατήγγειλε πως είχε πριν από δύο χρόνια κι άλλη γυναίκα-θύμα ενδοοικογενειακής βίας. «Πήγα να το καταγγείλω. Ο αστυνομικός που ήταν στο φυλάκιο δεν με αντιμετώπισε κατάλληλα. Ήμουν άγρια ξυλοδαρμένη. Μου είπε πως δεν μπορώ να ανέβω επάνω γιατί υπάρχει άλλη διαδικασία αυτοφώρου» κατήγγειλε σε τηλεφωνική επικοινωνία στην πρωινή εκπομπή του MEGA.
«Πριν δύο χρόνια βίωσα ενδοοικογενειακή βία. Πήγα στο Α.Τ των Αγίων Αναργύρων να το καταγγείλω. Ο αστυνομικός στο φυλάκιο δεν με αντιμετώπισε σωστά. Ήμουν άγρια χτυπημένη, με μώλωπες και μου είπε πως δεν μπορώ να ανέβω γιατί υπάρχει πάνω μία άλλη διαδικασία αυτοφώρου. Με ρώτησε εάν με χτύπησε, και ήμουν μαυρισμένη, και μου είπε καλύτερα να φύγω. Γύρισα σπίτι και προσπάθησα ξανά την επόμενη ημέρα. Είχε βάρδια κάποιος άλλος αστυνομικός και έγινε το ίδιο σκηνικό. Μου είπαν πως θα περιμένω πολλές ώρες γιατί υπάρχει πάνω αυτόφωρο και πάλι. Δεν μπήκα μέσα ποτέ», είπε η γυναίκα και πρόσθεσε:«Το θέμα είναι να αλλάξει και η νομοθετική ρύθμιση για να μη ρυθμίσουμε άλλα θύματα. Εγώ μετά κινήθηκα νομικά. Είναι πολύ δύσκολο. Ακόμα και τώρα μου είναι δύσκολο να μιλήσω. Θυμήθηκα ξανά το περιστατικό όταν το είδα. Πως πήγα να ζητήσω βοήθεια και δεν με άκουσαν».
Μάλιστα, την προέτρεψε να φύγει και να πάει να βρει δικηγόρο. Μετά την προτροπή αυτή, η ίδια αποχώρησε στην άθλια κατάσταση που βρισκόταν. Η καταγγέλλουσα είπε πως πήγε την επόμενη ημέρα πάλι στο Αστυνομικό Τμήμα και είχε την ίδια συμπεριφορά. Αποτρέποντας την να περιμένει, της είπε πως θα πρέπει να υπομείνει πολύ ώρα μέχρι να ανέβει στο τμήμα.
Μετά τη συμπεριφορά αυτή, η καταγγέλλουσα είπε πως κινήθηκε νομικά. Η γυναίκα είχε βιώσει βαριά κακοποίηση από τον σύζυγό της.
Η δικηγόρος, Αριάννη Νούκα, περιέγραψε ένα περιστατικό, όπου η ίδια χρειάστηκε να φυγαδεύσει στο παρελθόν μία πελάτισσά της.
«Η πρώτη λέξη που έλεγαν οι αστυνόμοι όταν πήγαινε μία κακοποιημένη γυναίκα, ήταν πως κρατάνε χρόνια τα δικαστήρια, έχεις παιδιά. Έχει τύχει να οργανώσω της φυγάδευση γυναίκας από τη επαρχία με τα παιδιά της και το τέρας αυτό με πήρε εμένα τηλέφωνο και με απείλησε πως θα με σκοτώσει. Αυτό, γιατί ποτέ δεν είχε τη συμπεριφορά που έπρεπε από την πολιτεία. Υπάρχει διάταξη που πρέπει να θεσμοθετηθεί, το να πηγαίνει απευθείας η αστυνομία στο σπίτι».