Επικίνδυνος συνδυασμός στην ατμόσφαιρα: Υποχωρεί προσωρινά το φαινόμενο και… επιστρέφει- Προειδοποιήσεις πνευμονολόγων
Οι πνευμονολόγοι συστήνουν μεγάλη προσοχή ενώ οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως το φαινόμενο ενός επίκνδυνου συνδυασμού αφρικανικής σκόνης και πρόωρης ανοιξιάτικης ζέστης θα υποχωρήσει το απόγευμα, ωστόσο θα επανέλθει την Κυριακή. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει χαρακτηριστικά πως ναι μεν το φαινόμενο θα υποχωρήσει από το απόγευμα, αλλά ένα νέο κύμα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρα από την Κυριακή.
Υψηλές θερμοκρασίες και απουσία βροχών θα είναι τα κυριότερα στοιχεία των επόμενων ημερών. Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη «το έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης γίνεται αισθητό προς τα πιο νότια τμήματα της χώρας μας, προς την περιοχή της Κρήτης. Από το απόγευμα και στη συνέχεια, περιμένουμε μία σταδιακή υποχώρηση αυτού του έντονου φαινομένου αφρικανικής σκόνης».
Χαρακτηριστικό είναι ότι στα Χανιά η θερμοκρασία χθες άγγιξε τους 33 βαθμούς Κελσίου αν και η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά αποπνικτική λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης.
Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν σε αρκετές περιοχές καθώς το χαμηλό βαρομετρικό που έρχεται θα φέρει βορειοδυτικούς ανέμους, που θα μετατοπίσουν το φαινόμενο προς τα ανατολικά, την Τουρκία και την Κύπρο. Από το απόγευμα το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης υποχωρεί, ωστόσο θα επιστρέψει από την Κυριακή και τη Δευτέρα με μικρότερη ένταση.
Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, σημείωσε πως η αφρικανική σκόνη που έχει συσσωρευτεί στην ατμόσφαιρα προκαλεί αρκετά προβλήματα στους πολίτες, ενώ οι εικόνες από τον ουρανό της Ελλάδας που κατέγραψε ο δορυφόρος της NASA είναι χαρακτηριστικές.
«Το πόσο σκόνη έχει υπάρχουν σταθμοί που το μετρούν», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Γιαννόπουλος μιλώντας για την πυκνή σκόνη από την Αφρική που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Όπως είπε μέσα στην ημέρα η σκόνη θα φύγει από παντού καθώς οι δυτικοί άνεμοι που αναμένονται θα τη διώξουν σταδιακά. Μάλιστα, στα δυτικά ο αέρας έχει ήδη καθαρίσει.
«Ήδη στο Ιόνιο έχουν επικρατήσει δυτικοί άνεμοι» τόνισε ενώ όπως είπε το ερώτημα είναι εάν θα βρέξει στην Αττική με αποτέλεσμα να υπάρχει λασποβροχή.
Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, τονίζουν οι πνευμονολόγοι.
Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας ήδη έχει κάνει τις απαραίτητες συστάσεις, ενώ προειδοποίησε ότι η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι πνευμονολόγοι συστήνουν να μην κάνουμε έντονη άσκηση και να μην κουραζόμαστε. Υπάρχει όμως και ένα μυστικό, που όσοι το ακολουθούν αναπνέουν καλύτερα και βοηθάει περισσότερο και από τη μάσκα προστασίας. Όπως είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, στο ERTnews: «Πιο πολύ βοηθάει η εισπνοή από τη μύτη. Η μύτη είναι ένα πολύ καλό κλιματιστικό της αναπνοής. Φιλτράρει τα μεγάλα σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, κάτω από συνθήκες τέτοιου είδους ρύπανσης του νέφους της Σαχάρας δηλαδή, και αυτό είναι ένα μέτρο, συν το ότι δεν είναι καλό να κουραζόμαστε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Γιατί όταν τρέχουμε, όταν δουλεύουμε σκληρά, αναπνέουμε πιο έντονα».
Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη:
«Βαρέα μέταλλα, μεταφέρουν τους ρύπους από τις πόλεις από όπου περνάει η σκόνη της Αφρικής. Έχουν ψευδάργυρο, έχουν μόλυβδο, έχουν χρώμιο, έχουν βαρέα μέταλλα και προϊόντα από τη ρύπανση και από τους πολέμους που συμβαίνουν στη Βόρεια Αφρική».
«Αν κάποιος έχει συμπτώματα, τότε έχει νόσο και δεν το ξέρει»
«Αν κάποιος έχει έντονα συμπτώματα όταν έχουμε αφρικανική σκόνη και δεν γνωρίζει να έχει κάποια νόσο να μην το αποδώσει σε αυτό. Αν κάνει συμπτώματα σημαίνει ότι έχει κάποια νόσο και δεν το ξέρει. Σε υγιή οργανισμό δεν προκαλεί συμπτώματα η σκόνη», σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στο OPEN.
Και συμπλήρωσε:
«Αν βήχουμε μπορεί να έχουμε άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν το γνωρίζουμε, δύο συχνά νοσήματα που οι μισοί από όσους πάσχουν δεν το γνωρίζουν. Ιδίως αν έχουμε μια από τις δύο αυτές νόσους και πρέπει να βγούμε σε ανοιχτούς χώρους το καλύτερο είναι να βάλουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας καθώς αυτές κατακρατούν το 95% των σωματιδίων και μας προστατεύουν».
«Συνήθως χρειάζεται μια εντατικοποίηση της αγωγής, είτε αυξάνοντας τη δόση του φαρμάκου που παίρνουμε είτε τη συχνότητα. Ποτέ δεν κάνουμε τον γιατρό του εαυτού μας. Όπως δεν μπορείς να χτίσεις ένα σπίτι από τον ίντερνετ, έτσι δεν μπορείς να γίνεις και γιατρός από το ίντερνετ», πρόσθεσε.