Όμηρος Τσάπαλος: Ιστορική ευκαιρία για να ανέβει η χώρα ψηλότερα

Όμηρος Τσάπαλος: Ιστορική ευκαιρία για να ανέβει η χώρα ψηλότερα

Έχουν περάσει λίγα χρόνια από τους πομπώδεις τίτλους των ξένων μέσων που χαρακτήριζαν ως τον «κακό μαθητή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Ελλάδα. Αφήνοντας πίσω την «κολασμένη» δεκαετία της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα έχει καταφέρει από «παρίας» να γίνει «πρότυπο μαθητή» επιστρέφοντας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων αξιολόγησης που την  έχουν τοποθετήσει στη λέσχη των πιο ασφαλών δανειοληπτών χωρών. Την ίδια ώρα, σε πρόσφατη έκθεσή του ο Economist, εξετάζοντας την ελκυστικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε 82 χώρες, με βάση 91 μεταβλητές που κατανέμονται σε 11 διαφορετικές έδωσε στη χώρα μας το «χρυσό μετάλλιο» για τη βελτίωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος.

Του Όμηρου Τσάπαλου, Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Παρά τις φωνές στο εσωτερικό της χώρας που επιμένουν να καταστροφολογούν και να μηδενίζουν τις σημαντικές προσπάθειες Κυβέρνησης και πολιτών και τα σημαντικά ορόσημα που έχει κατακτήσει η οικονομία μας, η Ελλάδα έχει καταφέρει να καταστήσει σαφές το μήνυμα ότι αποτελεί έναν φιλοεπενδυτικο προορισμό με πολλές ευκαιρίες.

Πώς στέλνει αυτό το μήνυμα η χώρα; Με μεταρρυθμίσεις που την πάνε κάθε μέρα ένα βήμα πιο μπροστά, που προωθούν την ανάπτυξη και δημιουργούν ένα πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό κράτος για όλους τους Έλληνες.

Είναι ενδεικτικό ότι διεθνείς εταιρείες όπως η Microsoft, η Google, η Amazon, η Pfizer, η J.P. Morgan, η Cisco κ. ά επιλέγουν να επενδύουν στην Ελλάδα

Ας δούμε κάποιες από αυτές:

  • Μέσα σε μόλις λίγους μήνες μετά από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου εφαρμόσαμε το 50% του οικονομικού μας προγράμματος για την τετραετία.
  • Ενισχύσαμε τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό μας σύστημα δίνοντας την δυνατότητα παροχής δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της ΕΕ.
  • Αναλάβαμε 11 πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μεταξύ των οποίων το νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και η υποχρεωτικότητα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
  • Προωθούμε το εμβληματικό έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS το οποίο θα ολοκληρωθεί πάση θυσία.

Πρόκειται για σημαντικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο μίας συνεκτικής οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακό πρόσημο και μετρήσιμα αποτελέσματα:

  • Τα προκαταρτικά στοιχεία της ΕΣΛΤΑΤ έδειξαν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 ήταν 5 φορές πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (2% έναντι 0,4%) παρά τις πρωτόγνωρες καταστροφές του περασμένου Σεπτεμβρίου που επηρέασαν εξαιρετικά αρνητικά τις υποδομές, αγροτική παραγωγή και την οικονομία συνολικά.
  • Η ανεργία μειώθηκε κατά 7 περίπου μονάδες από το 2019 στο 2023 ενώ, παράλληλα, σημειώθηκε και μείωση ρεκόρ του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
  • Ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 19% (πάνω από το 14% πληθωρισμού) και ο κατώτατος  κατά 20%. Και μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την ανακοίνωση της νέας αύξησής του, που – όπως έχει σημειώσει και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα ξεκινάει με πρώτο νούμερο το «8».
  • Τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν από 98 δισ. το 2021 σε 73 δισ. ευρώ το 2023.
  • Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 53 δισ. από το 2019, με το 60% της αύξησης να προέρχεται από καταθέσεις νοικοκυριών.
  • Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (25 δισ. σωρευτικά στην τετραετία) έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας.
  • Σημειώθηκαν σημαντικά ρεκόρ στις εξαγωγές με άνοδο 18% της αξίας των εξαγωγών τροφίμων και ποτών και της βιομηχανίας, η οποία παρουσιάζει μία εντυπωσιακή ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια. Επίσης, το αυξανόμενο μερίδιο των αγαθών υψηλής τεχνολογίας στις εξαγωγές.
  • Με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έχει πέσει κατακόρυφα μετά τις εκλογές και πλέον δανειζόμαστε φθηνότερα από την Ιταλία και απέχουμε πλέον μόλις μία μονάδα από τη Γερμανία.

Η βελτίωση αυτή της οικονομίας δεν περνάει απαρατήρητη από τους επενδυτές. Είναι ενδεικτικό ότι διεθνείς εταιρείες όπως η Microsoft, η Google, η Amazon, η Pfizer, η J.P. Morgan, η Cisco κ. ά επιλέγουν να επενδύουν στην Ελλάδα. Παράλληλα, μέσα σε μόλις 8 μήνες από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου προχώρησαν 10 αποκρατικοποιήσεις και συμβάσεις παραχώρησης (4 από το ΤΧΣ και 6 από το ΤΑΙΠΕΔ) οι οποίες έφεραν έσοδα στα δημόσια ταμεία πάνω από 7,1 δισ. ευρώ.

Πράγματι, το μήνυμα που στέλνουν τα επίσημα στοιχεία, το επενδυτικό ενδιαφέρον και οι οίκοι αξιολόγησης που έχουν δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία όπως οι Standard and Poor’s, Fitch, DBRS, R&I και Scope είναι ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

Δεν περπατάμε όμως στα σύννεφα. Γνωρίζουμε ότι ακόμα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που προκάλεσε η πολυετής οικονομική κρίση και να διασφαλιστεί η συνέχιση της ανοδικής πορείας της χώρας.

Συνυπάρχουν σήμερα στη χώρα πολιτική σταθερότητα και μία Κυβέρνηση που σταθερά και με συνέπεια υλοποιεί ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που βασίζεται στη δημοσιονομική πειθαρχεία, την κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη και τη φιλοεπενδυτική στόχευση

Ακούμε τη Moody’s η οποία είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες μόλις πριν από έξι μήνες τον περασμένο Σεπτέμβριο που στην πρόσφατη αξιολόγησή της ζητάει να γίνουν περισσότερα: Αναγνωρίζει τη  σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε κομβικούς τομείς της οικονομίας και θέτει ως προϋπόθεση για την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα τη συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης για δημοσιονομική σταθερότητα από τη μια, και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων από την άλλη.

Και, πράγματι, συνεχίζουμε με την ίδια δυναμική την προώθηση της μεταρρυθμιστικής μας δράσης. Μέσα στους επόμενους μήνες στοχεύουμε σε:

  • Μεταρρύθμιση του εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να γίνει πιο απλό, διαφανές και αποδοτικό για την ελληνική οικονομία.
  • Νέα φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και την καινοτομία.
  • Ενίσχυση και αναβάθμιση του Υπερταμείου και των θυγατρικών του με ένα νέο νομοσχέδιο που θα καταστήσει το Υπερταμείο περισσότερο αναπτυξιακό, θα δημιουργήσει το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο και θα κάνει ευέλικτες τις θυγατρικές του Υπερταμείου στο πρότυπο της ΔΕΗ.
  • Θωράκιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη θεσμική της λειτουργία με στόχο την ενίσχυση του Χρηματιστηρίου. 
  • Το Fiscal Structural Plan της χώρας που δώσει τον οδικό άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί η δημοσιονομική μας πορεία σε ένα πλαίσιο σύνεσης με βάση τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης που πρόσφατα συμφωνήθηκαν από την ΕΕ.
  • Επιτυχή υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων του Προϋπολογισμού 2024, ενός από τους πιο δύσκολους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών.

Με μεταρρυθμιστικό όραμα και δυναμική αλλαγών συνεχίζουμε να προωθούμε το αναπτυξιακό μας πλάνο. Γιατί ξέρουμε πως έχουμε στα χέρια μας μία ιστορική ευκαιρία: Συνυπάρχουν σήμερα στη χώρα πολιτική σταθερότητα και μία Κυβέρνηση που σταθερά και με συνέπεια υλοποιεί ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που βασίζεται στη δημοσιονομική πειθαρχεία, την κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη και τη φιλοεπενδυτική στόχευση. Έχουμε στη διάθεσή μας, δηλαδή, όλα τα εργαλεία για να ανεβάσουμε τη χώρα και τους Έλληνες ακόμα υψηλότερα και αυτή είναι μία ευκαιρία που δεν πρόκειται να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη.

Σχετικά Άρθρα