Επιστολική Ψήφος: Κυβερνητική τροπολογία για επέκταση στις εθνικές εκλογές -Σφοδρές αντιδράσεις

Επιστολική Ψήφος: Κυβερνητική τροπολογία για επέκταση στις εθνικές εκλογές -Σφοδρές αντιδράσεις

Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές την οποία κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο που με τις έως τώρα διατάξεις προβλέπονταν ότι θα ισχύσει μόνον για τις ευρωεκλογές. Όπως σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η πρωτοβουλία αποφασίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμη μεγάλη αλλαγή: Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους ψηφοφόρους που βρίσκονται στο εξωτερικό και για τις εθνικές εκλογές» προκειμένου «να διασφαλίσουμε την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού».

Μάλιστα κατέθεσε σχετική τροπολογία, η οποία επισήμανε πως «πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 200 βουλευτών» μια και αφορά εκλογική διαδικασία.

  • Συγκεκριμένα, σε ομιλία της στη Βουλή, η Νίκη Κεραμέως επεσήμανε: «Το νομοσχέδιο που εισηγούμαστε σήμερα συνιστά τομή στην εκλογική διαδικασία στη χώρα μας. Η επιστολική ψήφος δημιουργεί πραγματική ισότητα όρων συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία Ευρωεκλογών και δημοψηφισμάτων, αφού ο τόπος κατοικίας, οι συνθήκες ζωής, η οικονομική δυνατότητα ενός πολίτη να ταξιδέψει, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, κινητικά προβλήματα, προβλήματα υγείας, δεν θα αποτελούν πλέον εμπόδιο στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Η κάλπη θα μπορεί πλέον να πάει σε κάθε σπίτι Έλληνα πολίτη, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου είναι πέρα και πάνω από κόμματα, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μίας σύγχρονης κοινωνίας, δημιουργεί πραγματική ισότητα όρων συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, αποτελεί καθήκον της Πολιτείας, η οποία οφείλει να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των πολιτών και να διευκολύνει την άσκησή τους, καλύπτει τα ζητούμενα πολιτικών κομμάτων και φορέων, όπως εκφράστηκαν στη Βουλή πριν από λίγους μήνες στη συζήτηση για την άρση των νομικών περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων αλλά και την περασμένη εβδομάδα, πάνω απ’ όλα, η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου διευρύνει και βαθαίνει τη Δημοκρατία. Το νομοσχέδιο ενσωματώνει διαδικασίες που διασφαλίζουν πλήρως τη μυστικότητα της ψήφου, με πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας, ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές συστάσεις και αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία, προσαρμόζοντάς την στα δεδομένα της χώρας μας.

  • Το νομοσχέδιο εισάγει και δέσμες καινοτόμων ρυθμίσεων όπως είναι η εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων, η ηλεκτρονική πύλη υποβολής υποψηφιοτήτων και η διευκόλυνση συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στις εκλογές. Η ευρεία συναίνεση επί της αρχής αποτελεί ένα ιδιαιτέρως θετικό μήνυμα, αφού αποδεικνύει ότι για μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή, μπορούμε να λειτουργήσουμε πέρα και πάνω από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Πέρα και πάνω από κόμματα».

Η υπουργός Εσωτερικών, επίσης, τόνισε:

«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμα μεγάλη αλλαγή: Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές. Αυτό ακριβώς προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε και η οποία απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών για να ισχύσει σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία και γι’ αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθε βουλευτή, πέρα και πάνω από κόμματα» είπε η Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε:

  • «Ήδη κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης που αριθμούν πάνω από 230 βουλευτές έχουν τοποθετηθεί θετικά σχετικά με την επιστολική ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές. Γιατί λοιπόν όχι και στις εθνικές εκλογές; Η Βουλή έχει την ιστορική και την ιστορική ευθύνη να εγκρίνει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ένα σχέδιο νόμου που αίρει κάθε πραγματικό, και κάθε πρακτικό εμπόδιο στην άσκηση το εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών όπου και αν κατοικούν, όπου και αν βρίσκονται».

«Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου και της τροπολογίας με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση θα αποτελέσει σημαντικό μήνυμα πολιτικού εκσυγχρονισμού, ένα δείγμα πολιτικής ωριμότητας και διάθεσης να πράξουμε το δημοκρατικά αυτονόητο, πέρα και πάνω από κομματικές αντιθέσεις, πέρα και πάνω από κόμματα και χρώματα, να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι στα θέματα δημοκρατίας είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν. Στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων των πολιτών, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση γι αυτή την δημοκρατική αλλαγή είναι η καλύτερη αφετηρία για τα επόμενα 50 χρόνια της ελληνικής δημοκρατίας», είπε η υπουργός Εσωτερικών.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Άμεση ήταν η αντίδραση των πολιτικών κομμάτων με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη να σημειώνει πως «η υπουργός θεωρεί ότι μπορεί να αιφνιδιάζει τα κόμματα» ζητώντας ουσιαστικό διάλογο για τα ζητήματα αυτά.

Σε νέα τοποθέτησή του, δε, ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε ότι για το ΠΑΣΟΚ “παγώνει” η διαδικασία, καθιστώντας σαφές ότι μετά την κατάθεση της τροπολογίας θα επανεξετάσει τη στάση του.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος είπε πως είναι «προφανής η αντίρρηση μας και η αντίδραση μας λόγω της συμπεριφοράς της κυβέρνησης». Χαρακτήρισε αδιανόητο η υπουργός Εσωτερικών να χειρίζεται σημαντικά θέματα «με τόσο τσαπατσούλικο τρόπο», κάνοντας λόγο για «τροπολογία λαθροχειρίας».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε για «βήματα σε μία αυταρχική δημοκρατία» μιλώντας για έναν κυβερνητικό χειρισμό τον οποίον επέτρεψαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Μίλησε μάλιστα για «προσβολή και πραξικόπημα».

Για «νομοθετικό αιφνιδιασμό» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας κατηγορώντας την κυβέρνησης πως «επιχειρείτε να παρακάμψετε συνταγματικές αρχές». Μάλιστα κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξουν την ψήφο τους επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τρεις τροπολογίες για την επιστολική ψήφο

Τρεις τροπολογίες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο που συζητείται στην Ολομέλεια.

Με την πρώτη τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αλλαγές για τα άρθρα 8, 9, 10, 11, 12, 15, 16 και 17 του σχεδίου νόμου για την επιστολική ψήφο. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την τροποποίηση της παραγράφου 4 του άρθρου 8 που αφορά την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Εγγραφής Εκλογέων Επιστολικής Ψήφου με ρυθμίσεις προκειμένου να υπάρξουν αυξανόμενοι όροι διαφάνειας λειτουργίας της Επιτροπής και διοικητικός έλεγχος. Την τροποποίηση του άρθρου 9 του νομοσχεδίου για την μεγαλύτερη προστασία της διαδικασίας της ψηφοφορίας από τη διπλοψηφία και την επακόλουθη νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος.

Την τροποποίηση του άρθρου 10 για την οργανωτική διευθέτηση της σύστασης των Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου και εκλογικών τμημάτων επιστολικής ψήφου. Την τροποποίηση του άρθρου 11 του σχεδίου νόμου με στόχο την αποτροπή των πρακτικών «άγρας ψήφων» και της «οικογενειακής ψήφου». Την τροποποίηση του άρθρου 12 με ρυθμίσεις που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της αυτόνομης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των τυφλών ατόμων με βοηθητικό εξοπλισμό που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Την τροποποίηση του άρθρου 15 για την οργανωτική διευθέτηση της σύστασης Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου και εκλογικών τμημάτων επιστολικής ψήφου βάσει των 13 Περιφερειών και ανά ήπειρο. Την τροποποίηση του άρθρου 17 με διατάξεις που έχουν ως στόχο την παρακολούθηση με όρους διαφάνειας και δημοκρατικής συμμετοχής της λειτουργίας της ειδικής εφαρμογής εγγραφής εκλογέων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο.

Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά την «αξιοποίηση καινοτομιών και ψηφιακών μέσων για τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας». Με την προτεινόμενη διάταξη, όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση της τροπολογίας «επιδιώκεται η αξιοποίηση καινοτομιών και ψηφιακών μέσων για τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας και ιδίως της διαδικασίας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με οφέλη για την διοίκηση και τον πολίτη»

Η τρίτη τροπολογία αφορά διατάξεις σχετικά με την «διευκόλυνση αυτόνομης άσκησης εκλογικού δικαιώματος ατόμων με αναπηρία» με προβλέψεις βοηθητικού εξοπλισμού που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, την ορατότητα και την προσβασιμότητα τους στα εκλογικά τμήματα.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Νέας Αριστεράς για την τροπολογία Κεραμέως

«Καλούμε έστω και τώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να αποσύρουν την συναίνεση τους στην στρατηγική Βορίδη

Η Υπουργός Εσωτερικών με μια αιφνιδιαστική τροπολογία εν μέσω της συζήτησης για την καθιέρωση επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα έρχεται να καθιερώσει την επιστολική ψήφο για τους απόδημους στις εθνικές βουλευτικές εκλογές.

Πρόκειται για ενέργεια αντιθεσμική και πραξικοπηματική που προσβάλλει βάναυσα το ελληνικό κοινοβούλιο και όλους τους πολίτες. Το χειρότερο είναι ότι το δρόμο για αυτό τον αιφνιδιασμό άνοιξε η συναίνεση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές που προσέφεραν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απλόχερα και γενναιόδωρα στον κ. Μητσοτάκη.

Καλούμε έστω και τώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να αποσύρουν την συναίνεση τους και να δηλώσουν ευθέως ότι θα καταψηφίσουν τόσο το νομοσχέδιο όσο και την τροπολογία της κας Κεραμέως. Να δηλώσουν ευθέως ότι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι στην επιχείρηση του κ. Μητσοτάκη να αλλοιώσει τις εκλογικές διαδικασίες και την ίδια την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ότι δεν θα συναινέσουν στην στρατηγική Βορίδη, δεν θα οδηγηθούν σαν πρόβατα στην σφαγή παρασέρνοντας όμως μαζί τους και την ελληνική δημοκρατία».

Πηγές ΥΠΕΣ για επιστολική ψήφο: 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν υπέρ, γιατί όχι και στις Εθνικές Εκλογές;

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν για το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο πως απαντά στο αυτονόητο ερώτημα που εξέφρασαν ομόφωνα οι φορείς της ομογένειας. «Από τη στιγμή που κόμματα που εκπροσωπούν πάνω από 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου, γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές» αναφέρουν οι πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις σχετικές αντιδράσεις που σημειώθηκαν από την αντιπολίτευση.

Στο ερώτημα, γιατί έρχεται τώρα η συγκεκριμένη τροπολογία, η απάντηση που δίνουν είναι ότι την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε «μία πρωτοφανής ιστορική συναίνεση στην επιστολική ψήφο για Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πολιτικό μας σύστημα επέδειξε τη δέουσα ωριμότητα και φάνηκε ικανό να συναινέσει στην εφαρμογή του μέτρου της επιστολικής για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές.

Εφόσον λοιπόν διαφάνηκε η ιστορική αυτή συναίνεση, που τιμά το Κοινοβούλιο, η φυσική συνέχεια ήταν η αυτονόητη επέκταση της επιστολικής ψήφου για Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Και αυτός είναι και όλος ο πλούτος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, να βελτιώνονται νομοσχέδια ως αποτέλεσμα μίας διαδικασίας που οδηγεί σε συναινέσεις. Αλίμονο αν τα νομοσχέδια ψηφίζονται αυτολεξεί όπως κατατίθενται στην αρχή μιας διαδικασίας».

Όπως δηλώνουν από το υπουργείο Εσωτερικών, η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στην αρχή μίας τριήμερης συνεδρίασης της Ολομέλειας, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να συζητηθεί, σημειώνοντας ότι η Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει για όσο χρειαστεί.

«Η συζήτηση για τη διευκόλυνση του δικαιώματος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού συζητείται στη Βουλή τα τελευταία 50 χρόνια. Ας μην αφήσουμε να περάσουν 50 ακόμα χρόνια. Η πατρίδα μας έχει μόνο να κερδίσει από την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών της με τον απόδημο Ελληνισμό

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ΝΑΙ Επί της αρχής και ναι στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε. Δεν γίνεται να συμφωνούν επί της αρχής με κάτι που θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματικό».

Σχετικά Άρθρα