Η λιτότητα στην Γερμανία μετά τη παράκαμψη του φρένου χρέους
Οι πληθωριστικές πιέσεις, οι ανισότητες, η αύξηση των επιτοκίων, η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η αύξηση του δημόσιου χρέους, κ.λ.π. θα αποτελούν, μεταξύ άλλων, και το 2024 τα κύρια χαρακτηριστικά των οικονομιών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους και των επιτοκίων οδηγούν σε αύξηση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους, γεγονός που σημαίνει τον προσανατολισμό σημαντικού τμήματος των φορολογικών εσόδων στην αποπληρωμή τόκων των προηγούμενων ετών.
Στις συνθήκες αυτές παρατηρείται ότι η αναζήτηση των απαιτούμενων πόρων επικεντρώνεται, κατά βάση, από τις ασκούμενες πολιτικές στις δημόσιες και κοινωνικές δαπάνες (υποδομές, υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία, κ.λ.π.), σε βαθμό που όλο και περισσότερο οι αντίστοιχοι δημόσιοι φορείς να αδυνατούν και κατά το 2024 να εκπληρώσουν πλήρως τον ιδρυτικό και ουσιαστικό τους ρόλο. Δηλαδή να ικανοποιούν τις ανάγκες του πληθυσμού και να αντιμετωπίζουν τις εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες. Βέβαια σε συνθήκες σημαντικής μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών η οποία έχει διαβρωθεί από το υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού και ιδιαίτερα του πληθωρισμού των τροφίμων επιβάλλεται μία διαφορετική φορολογική στρατηγική στα κράτη-μέλη με την έννοια ότι η αναζήτηση των απαιτούμενων πόρων θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων και στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης διαμέσου της καταπολέμησης της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ANATROPINEWS