Η Λιβύη ανακοίνωσε επέκταση χωρικών υδάτων και προκαλεί “τρικυμία” στην Αν. Μεσόγειο – Έμμεση πίεση σε Ελλάδα
Σε μία νέα κίνηση που ανακατεύει τα νερά στο σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου προχώρησε η Λιβύη με την ανακήρυξη συνορεύουσας ζώνης για ακόμη 24 ναυτικά μίλια προς Βορράν, όπως ανακοίνωσε με επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η κίνηση σύμφωνα με τους ειδικούς στρέφεται κυρίως κατά της Αιγύπτου καθώς έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά το προεδρικό διάταγμα Σίσι με το οποίο οριοθετούσε την ΑΟΖ της Αιγύπτου προς τα δυτικά μπαίνοντας σφήνα στο παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Έμμεση πίεση στην Ελλάδα για τα χωρικά ύδατα νοτίως της Κρήτης
Η Ελλάδα μπορεί να μην επηρεάζεται άμεσα, όμως όπως είπε στο OPEN ο διεθνολόγος Πέτρος Λιάκουρας, η Λιβύη ναρκοθετεί μία μελλοντική διευθέτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να διαμαρτυρηθεί. Έχει ιδιαίτερο λόγο να διαμαρτυρηθεί ατομικώς. Μεμονωμένα. Με αυτό τον τρόπο θίγονται τα μελλοντικά δυνητικά κυριαρχικά της δικαιώματα της Ελλάδος νοτίως της Κρήτης και δεύτερον διότι λαμβάνοντας υπόψη η Λιβύη ως σημείο έναρξης όλων των θαλασσίων ζωνών το κλείσιμο του κόλπου της Σύρτης σημαίνει ότι οι γραμμές οι οποίες θα χαραχθούν ανάμεσα στις δύο χώρες θα είναι πολύ εγγύτερα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία», υπογραμμίζει ο κ. Λιάκουρας.
«Η Λιβύη στηρίζεται στους ώμους της Τουρκίας»
Η Λιβύη έχει θεσπίσει ήδη ΑΟΖ αυτό το οποίο μένει είναι η οριοθέτηση. Όπως σημειώνει ο διεθνολόγος «η Λιβύη ξέρει πολύ καλά ότι στηρίζεται στους ώμους της Τουρκίας. Η Ελλάδα να βρει λύση με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Διαφορετικά η Λιβύη μπορεί να προχωρήσει τεχνηέντως και να δημιουργήσει τετελεσμένα τα οποία τετελεσμένα πρέπει να πω μετά λύπης μου ότι ποτέ δεν έχουν ανατραπεί».
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις επαναφέρουν στο τραπέζι το ερώτημα εάν τελικά η Ελλάδα θα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. νοτίου της Κρήτης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής Κώστα Λάβδα, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ «η Τουρκία μετά και από την εξέλιξη αυτή που θα δημιουργήσει ένταση στη σχέση Λιβύης και Αιγύπτου θα κρατήσει μια ήπια στάση εάν και η Ελλάδα προχωρήσει σε μία αντίστοιχη κίνηση».
Το τουρκικό casus belli
Η Ελλάδα είχε επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου αλλά δεν είχε συμπεριλάβει την Κρήτη κάτι το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί casus belli από την Τουρκία.