Ο Ζελένσκι κατηγορεί τον εμβληματικό Ουκρανό Ολυμπιονίκη Σεργκέι Μπούμπκα για “δουλειές με τους Ρώσους” – Η μεγάλη έρευνα εις βάρος του
Ο Σεργκέι Μπούμπκα ήταν ο πιο εμβληματικός αθλητής της Ουκρανίας. Τώρα το όνομά του είναι λάσπη. Ο θρυλικός αθλητής του άλματος επί κοντώ, μια πανύψηλη φιγούρα στη μετασοβιετική Ουκρανία που κυριάρχησε στα παγκόσμια πρωταθλήματα και κατέρριψε τα ρεκόρ πριν γίνει πολιτικός της ελίτ του αθλητισμού, συνδέθηκε με επιχειρήσεις που διεξήχθησαν στα – κατεχόμενα από τη Ρωσία – εδάφη της Ουκρανίας, ενώ ο ίδιος ζει στο λαμπερό Μονακό.
Καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αποκρούει την εισβολή του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στα παγωμένα, βρεγμένα χαρακώματα του Ντονμπάς, δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία. Ο Σεργκέι Μπούμπκα, ο πρώην αθλητικός ήρωας με καταγωγή από την ανατολική Ουκρανία, θεωρείται τώρα από πολλούς Ουκρανούς ως συνεργάτης της Ρωσίας, όπως επισημαίνει το Politico σε σχετικό δημοσίευμά του.
Η έρευνα κατά του Σεργκέι Μπούμπκα και η αντίδρασή του
Μια μεγάλη έρευνα του ουκρανικού πρακτορείου bihus.info κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποκάλυψε ότι η εταιρεία του Σεργκέι Μπούμπκα, Mont Blanc, καταχωρίστηκε επίσημα στη Ρωσία μετά την έναρξη της ολομέτωπης επίθεσης του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
Η Mont Blanc πωλούσε καύσιμα στους Ρώσους κατακτητές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, ένα ρωσικό κράτος-μαριονέτα στην ανατολική Ουκρανία,. Το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης ανακάλυψε – και δημοσίευσε – τρία συμβόλαια αξίας άνω των 14.000 δολαρίων εκείνη την εποχή. Αν και τα χρήματα είναι συγκριτικά μικρά σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια που πλανώνται στην πολεμική οικονομία της Μόσχας, οποιαδήποτε συναλλαγή με τους Ρώσους κατακτητές αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Ουκρανούς.
Επισημαίνεται ότι η εταιρεία κατέχει τουλάχιστον έξι πρατήρια καυσίμων στην κατεχόμενη περιοχή του Ντονέτσκ και ο αδελφός του Σεργκέι Μπούμπκα, Βασίλι, αναφέρεται ως διευθυντής της εταιρείας σε όλες τις συμβάσεις. Μετά τις αναφορές, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) άρχισε έρευνα και, σύμφωνα με την Ukrainska Pravda, ο Βασίλι κατηγορείται τώρα ερήμην του για συνεργασία με τους Ρώσους και «παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση».
Τον Σεπτέμβριο, ο Σεργκέι Μπούμπκα αντέδρασε στις αναφορές, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο διαδίκτυο στο οποίο ανέφερε: «Πάντα αγωνιζόμουν για την Ουκρανία, αλλά τώρα άρχισε μια εκστρατεία για να καταστραφεί η φήμη μου εναντίον μου. Δεν έχω πάει στα κατεχόμενα εδάφη από το 2014. Δεν επισκέφθηκα τους συγγενείς μου και δεν μπόρεσα καν να παραστώ, φέτος, στην κηδεία της μητέρας μου. Δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε επιχείρηση στα κατεχόμενα εδάφη».
Πάντως, το «Politico» επικοινώνησε απευθείας με την ομάδα Τύπου του Σεργκέι Μπούμπκα για σχόλια, αλλά δεν απάντησε.
Καταγγελίες πως δεν υποστήριξε τους αθλητές της Ουκρανίας
Εντούτοις, οι διαμαρτυρίες του Σεργκέι Μπούμπκα απέτυχαν να πείσουν τους Ουκρανούς – και ορισμένους από τους πιο εξέχοντες αθλητές της χώρας – ότι δείχνει αρκετή υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια του Κιέβου.
«Όταν άρχισε ο πόλεμος, όλοι οι αθλητές συνεργάστηκαν και περίμεναν τουλάχιστον μια δήλωση από τον Σεργκέι Μπούμπκα, συντάξαμε μια επιστολή, αλλά δεν έφερε ποτέ την υπογραφή του Σεργκέι Μπούμπκα», δήλωσε στο «Politico» η Γιαροσλάβα Μάχουτσιχ, η εν ενεργεία παγκόσμια πρωταθλήτρια του άλματος εις ύψος.
Ακόμα, οι Ουκρανοί αθλητές ζητούσαν την απαγόρευση των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Ο Σεργκέι Μπούμπκα είναι ένα από τα 107 μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) με επιρροή. Μάλιστα, η Γιαροσλάβα Μάχουτσιχ πρόσθεσε: «Του τηλεφωνήσαμε και του γράψαμε. Έκανε μια δήλωση αργότερα, αλλά ήταν χωρίς νόημα. Τίποτα περισσότερο δεν ήρθε από αυτόν».
Ο Σεργκέι Μπούμπκα απείλησε με μήνυση κατά των δημοσιογράφων του bihus.info, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί. Ήθελε να «υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του», δήλωσε ο Βαντίμ Γκουτζάιτ, επικεφαλής της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας. Εν τω μεταξύ, το ίδιο μέσο δημοσίευσε ακόμα δύο συμβόλαια από τον Μάιο του 2023, που δείχνουν τις περαιτέρω επιχειρηματικές συναλλαγές του Σεργκέι Μπούμπκα στην – υπό ρωσική κατοχή – Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.
Ενώ το νομικό δράμα κυριαρχεί στην Ουκρανία, ο Σεργκέι Μπούμπκα ζει στη γαλλική Ριβιέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας.
Στο Μόντε Κάρλο, ο Σεργκέι Μπούμπκα παρακολουθεί τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Μονακό στη ζώνη VIP. Ο σύλλογος της Ligue 1 ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος υπόκειται σε ουκρανικές κυρώσεις, αλλά όχι σε μέτρα της Ε.Ε., των Μονεγάσκων ή των ΗΠΑ.
Η απόρριψη που νιώθουν οι Ουκρανοί από τον Μπούμπκα εκτείνεται και στην οικογένεια του πρώην άλτη επί κοντώ. Οι παίκτες του τένις ζήτησαν, επίσης, βοήθεια από τον σημαίνοντα αθλητικό πολιτικό, καθώς ο γιος του, ο Σεργκέι Μπούμπκα Τζούνιορ ήταν και ο ίδιος επαγγελματίας τενίστας και εξακολουθεί να εργάζεται στο άθλημα.
Ο προπονητής ενός Ουκρανός τενίστα υποστήριξε: «Είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Σεργκέι Μπούμπκα Τζούνιορ κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά στο Μαϊάμι. Υποσχέθηκε να μεταφέρει οπωσδήποτε το όραμά μας για το τένις και την υποστήριξη που χρειαζόμαστε από την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Ουκρανίας και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στον πατέρα του. Τίποτα δεν συνέβη. Εξακολουθεί να εμφανίζεται σε όλα τα μεγάλα τουρνουά, αλλά πλέον δεν με κοιτάζει στα μάτια. Συνεχίζει να επικοινωνεί με εκπροσώπους των επιτιθέμενων χωρών, ακόμα και με εκείνους που υποστηρίζουν ανοιχτά τον πόλεμο».
Το «Politico» ζήτησε από τον Σεργκέι Μπούμπκα Τζούνιορ να απαντήσει, αλλά ούτε αυτός απάντησε.
Χλιαρά σχόλια για τη Ρωσία σε αντίθεση με άλλους αθλητές
Πάντως, ο Σεργκέι Μπούμπκα απέφευγε τους Ουκρανούς αθλητές στίβου όταν τους συνάντησε, τον Ιούλιο του 2022, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Γιουτζίν, σύμφωνα με ένα άτομο με γνώση του περιστατικού. Συγκεκριμένα, περπατούσαν προς τον Σεργκέι Μπούμπκα και καθώς ήταν έτοιμοι να χαιρετήσουν τον πρώην πρωταθλητή, εκείνος έστρεψε το κεφάλι του. «Τον σέβομαι ως αθλητή, αλλά όχι ως άνθρωπο», πρόσθεσε η Γιαροσλάβα Μάχουτσιχ.
Ενώ οι άλλοι σούπερ σταρ αθλητές της Ουκρανίας – όπως η Γιαροσλάβα Μάχουτσιχ, οι ποδοσφαιριστές Ολεξάντρ Ζιντσένκο και Αντρέι Σεβτσκένκο, καθώς και οι θρυλικοί πυγμάχοι Βιτάλι και Βλαντίμιρ Κλίτσκο – υποστήριξαν την πολεμική προσπάθεια και καταδίκασαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τα σχόλια του Σεργκέι Μπούμπκα για τη Ρωσία ήταν πιο χλιαρά.
Χαρακτηριστικά, τον Απρίλιο του 2022, δηλαδή δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Σεργκέι Μπούμπκα είπε: «Ταξίδευα με το τρένο από το Κίεβο προς το Λβιβ. Κάποιοι άνθρωποι εκεί κοντά δεν είχαν φαγητό και μοιράστηκα μαζί τους ό,τι είχα. Στη συνέχεια, έπρεπε να οδηγήσω μέχρι το Ουζχόροντ για να περάσω τα σύνορα. Ένιωσα πώς είναι να είσαι πρόσφυγας».
Όπως δήλωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου στην «Ukrainska Pravda», ο Σεργκέι Μπούμπκα έφυγε από τη χώρα την 1η Μαρτίου 2022, με ειδική άδεια εφόσον οι άνδρες που είναι σε ηλικία κατά την οποία μπορούν να υπηρετήσουν στον στρατό, δεν επιτρέπεται να βγουν από την Ουκρανία χωρίς άδεια. Έπειτα, ο Σεργκέι Μπούμπκα εξήλθε από τη χώρα άλλες δύο φορές. Η τελευταία φορά που έφυγε από την Ουκρανία, ήταν στις 4 Ιουλίου 2022 και δεν επέστρεψε.
Το μόνο που μπόρεσε να πει για τη ρωσική επιθετικότητα ο Σεργκέι Μπούμπκα, ήταν το εξής: «Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, η ειρήνη και η ανθρωπιά πρέπει να επικρατήσουν».
Η πορεία του Σεργκέι Μπούμπκα
Ο Σεργκέι Μπούμπκα λατρεύτηκε από τους Ουκρανούς τη δεκαετία του 1990, ως ο πιο εξέχων αθλητής που προέκυψε από τη χώρα μετά την ανεξαρτησία της, δηλαδή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Άλλωστε, ο Σεργκέι Μπούμπκα ήταν ο πρώτος άλτης επί κοντώ που ξεπέρασε τα 6 μέτρα και κατείχε 17 παγκόσμια ρεκόρ στον ανοιχτό και 18 παγκόσμια ρεκόρ στον κλειστό στίβο. Κατά τη διάρκεια της ενεργής καριέρας του Μπούμπκα, άρχισε να διοργανώνει το τουρνουά Pole Vault Stars στο Ντόνετσκ, μια πόλη που έστησε μνημείο προς τιμήν του το 1999, όπου ο – γεννημένος στο Λουχάνσκ – αθλητής πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του.
Ύστερα, αφού αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2001, ο Σεργκέι Μπούμπκα έστρεψε την προσοχή του στην πολιτική. Έγινε μέλος της ΔΟΕ το 2008. Από το 2002 έως το 2006 ήταν μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, εκπροσωπώντας κυρίως το Κόμμα των Περιφερειών.
Στη συνέχεια, το 2005, ο ίδιος αντικατέστησε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς – τον αμφιλεγόμενο φιλορώσο πρώην Πρόεδρο που προκάλεσε τις εκτεταμένες διαδηλώσεις το 2014 – και ο οποίος ζούσε στην ίδια πολυκατοικία στο Ντόνετσκ με τον Σεργκέι Μπούμπκα για χρόνια, ως επικεφαλής της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας, διατηρώντας τη θέση του μέχρι τον Νοέμβριο του 2022.
Ο Σεργκέι Μπούμπκα, τέλος, έθεσε ανεπιτυχώς υποψηφιότητα τόσο για πρόεδρος της ΔΟΕ το 2013 όσο και για επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου το 2015.