Αποχωρούν οι 6+6 από τον ΣΥΡΙΖΑ – Στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης το κείμενο με τους λόγους
Σύμφωνα με πληροφορίες- το πρωί της Πέμπτης, μέσα από κείμενο που θα δώσουν στη δημοσιότητα η Έφη Αχτσιόγλου και οι 6+6 θα γνωστοποιήσουν τους λόγους που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδραση αυτή έρχεται μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να συνεδριάσει αύριο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μετέχουν αρκετά από τα στελέχη της τάσης “6+6” της Έφης Αχτσιόγλου.
Η πρόσκληση αναφέρει:
“Προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας: Συνεδρίαση αύριο Πέμπτη 23/11/2023 και ώρα 16:00 στα γραφεία Αγίου Κωνσταντίνου 40.
Θέματα: 1. Προγραμματισμός του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
2. Πρόταση του προέδρου για τη συγκρότηση άτυπου πολιτικού κέντρου”.
Οι συζητήσεις και οι συσκέψεις μεταξύ των επιτελικών στελεχών της τάσης «6+6», κατά τις πληροφορίες, εντάθηκαν την χθεσινή ημέρα γύρω από τον χρόνο και τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η έξοδος.
Από τις εξελίξεις μένει να φανεί αν η αποχώρηση της «Ομάδας Αχτσιόγλου» θα συνοδευτεί και με την δημιουργία μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας στα έδρανα της Βουλής. Για να επιτευχθεί το «10» που απαιτείται για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας θεωρείται δεδομένο πως θα προστεθούν στους 7 βουλευτές της τάσης «6+6» (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Τζούφη, Φωτίου, Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου) οι, πρόσφατα ανεξάρτητοι βουλευτές πλέον, Ευκλείδης Τσακαλωτος και Πέτη Πέρκα της «Ομπρέλας».
Η σούμα αυτή «βγάζει» εννιά βουλευτές και πλέον αναζητείται εκείνος ή εκείνη, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα κάνει το βήμα εξόδου από την αξιωματική αντιπολίτευση και θα προστεθεί στην κοινοβουλευτική σύμπραξη «Ομάδας Αχτσιόγλου» και «Ομπρέλας» ενώ, παράλληλα, δεν είναι λίγοι όσοι «βλέπουν» τον Αλέξη Χαρίτση να μπαίνει επικεφαλής αυτού του σχήματος στη Βουλή.
Ο «καταλύτης» των άμεσων εξελίξεων, σε κάθε περίπτωση, είχε αρχίσει να λειτουργεί από την Κυριακή το βράδυ, μετά το τέλος της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της τάσης «6+6». Το «απόσταγμα» της συζήτησης, σύμφωνα με πηγές της «Ομάδας Αχτσιόγλου», αποτυπώθηκε στη φράση πως «δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα» χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα και να γίνει σαφές το πότε και το πως θα πραγματοποιηθεί η έξοδος από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, τόνισε πως «όσον αφορά την κυρία Αχτσιόγλου. Χθες είπα στο ραδιόφωνο ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω δει καμία ανακοίνωση ή απόφαση από μεριάς τους οπότε θεωρώ ότι παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό για εμένα είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη».
Ο Στέφανος Κασσελάκης προανήγγειλε, από τη Θεσσαλονίκη, την εμφάνιση νέων προσώπων εντός του ΣΥΡΙΖΑ και ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσει γραφείο του στην συμπρωτεύουσα και θα το επισκέπτεται μία φορά το μήνα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε σύσκεψη με κομματικά στελέχη στα γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.
- Νωρίτερα, σήμερα, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή δήλωση τους, 90 μέλη του Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος, καθώς και 21 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά.
Οι αποχωρήσεις συνεχίζονται και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Μαγνησία, όπου αποχώρησαν από την τοπική οργάνωση του κόμματος 18 μέλη, καθώς θεωρούν πως “η κουλτούρα του αρχηγισμού, του μεσσιανισμού και της αναζήτησης εσωτερικού εχθρού είναι ξένη στις αξίες της Αριστεράς. Η αυξανόμενη τοξικότητα στη δημόσια σφαίρα, με παράλληλη ρευστοποίηση της οργανωτικής λειτουργίας, ακυρώνει την πολιτική λειτουργία”.
- “Παραμένουμε στη Ριζοσπαστική Αριστερά, αποχωρούμε από τον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ”, αναφέρουν σε κοινή επιστολή τους 21 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στον Πειραιά, με σαφείς αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη. “Σ’ αυτό το κλίμα τοξικότητας και ηγεμονικού αυταρχισμού και ενώ πολλά στελέχη και μέλη -κατά μόνας ή ομαδικά- αποχωρούν βάζοντας τροχοπέδη στον διασυρμό της Αριστεράς, ο κ. Κασσελάκης τόλμησε το επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από το να απαξιωθεί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι κυβερνητικές κυρίως επιλογές του, όπως το «μαξιλάρι» των 37 δισ ευρώ” επισημαίνουν, καταλήγοντας πως “όπως λένε και οι Χατζηφραγκέτα- “…και το Κεφάλαιο του Μαρξ που πήρα στη γιορτή σου, εάν του είχες ρίξει μια ματιά, θα ήμουνα μαζί σου”.
Στη Θεσσαλονίκη, μετά τους Γραμματείς Α’ και Β΄ Θεσσαλονίκης, την παραίτησή της από την Κεντρική Επιτροπή υπέβαλε και η Δέσποινα Κετογλίδου, αναφέροντας πως “οι τοποθετήσεις του νέου προέδρου περιλαμβάνουν απαξιωτικούς και προσβλητικούς όρους για τα κομματικά στελέχη, τις κομματικές διαδικασίες και την εν γένει κομματική λειτουργία”.