Χαλκιδική: Μυστήριο με την εξαφάνιση 80 τόνων ελαιόλαδου – Υποψίες για υπεξαίρεση – Κλοπές σε όλη την χώρα

Χαλκιδική: Μυστήριο με την εξαφάνιση 80 τόνων ελαιόλαδου – Υποψίες για υπεξαίρεση – Κλοπές σε όλη την χώρα

Πάνω από 80 τόνοι ελαιόλαδου παραμένουν άφαντοι στη Χαλκιδική και οι ιδιοκτήτες τους επιμένουν ότι έχουν κλαπεί και δεν έχουν υπεξαιρεθεί από τον αγροτικό συνεταιρισμό, όπως τελικά αποδείχτηκε από την έρευνα της αστυνομίας. «Σίγουρα υπήρξε κλοπή από τρίτα πρόσωπα τα οποία πιστεύουμε ότι η Αστυνομία θα τους βρει σύντομα και θα τους οδηγήσει ως μοναδικούς υπαίτιους στη Δικαιοσύνη», λέει ο δικηγόρος του συνεταιρισμού, Θωμάς Καπλάνης. Αυτή είναι η πλευρά του συνεταιρισμού της Χαλκιδικής.

Οι ελαιοπαραγωγοί από την άλλη πλευρά ζητούν απαντήσεις. Πριν από περίπου 1,5 μήνα ενημερώθηκαν πως το λάδι τους έκανε «φτερά». Η περσινή συγκομιδή τους που φυλούσαν μέσα στον συνεταιρισμό μέχρι να καταφέρουν να την πουλήσουν, έγινε στόχος και σήμερα βρίσκονται στο σημείο μηδέν.

«Είναι ο κόπος των παραγωγών, που φυσικά εφέτος δεν έχουν να ζήσουν τις οικογένειές τους γιατί προσδοκούσαν από αυτήν την ποσότητα να πουληθεί το λάδι αυτό και να βγάλουν τα έξοδα της χρονιάς», λέει ο δικηγόρος των θυμάτων, Αθανάσιος Γιοβανούδας.

Η κα Χρύσα έχασε έναν τόνο και 200 λίτρα ελαιόλαδου. Οι κόποι της οικογένειάς της χάθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη. Και δεν ήταν η μοναδική περίπτωση. Δεκάδες ελαιοπαραγωγοί έχασαν σχεδόν τα πάντα.

«Όλοι μας κοπιάζουμε πάρα πολύ για να βγάλουμε αυτό το λάδι και θέλουμε φυσικά να αποδοθεί Δικαιοσύνη».

«Εμείς, όταν χρειαστήκαμε να πάμε να πάρουμε λάδι, δεν είχε να μας δώσουν και μετά μας είπαν ότι έγινε κλοπή και από αυτά που έψαξαν φαίνεται ότι έγινε υπεξαίρεση. Ήταν μεγάλο σοκ γιατί είναι πολλή η ποσότητα. Τώρα άμα βάλεις 2 τόνους από 10€ που έχει το λάδι, είναι 20.000€», λένε τα θύματα της κλοπής.

Υποψίες

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η κλοπή του ελαιόλαδου δημιουργούσε ερωτήματα και κινούσε υποψίες. Η εκδοχή που έδινε ο συνεταιρισμός τότε ήταν πως η πίσω πόρτα ήταν ανοιχτή. Όταν άνοιξε ο πρόεδρος τις δεξαμενές, είδε πως μέσα δεν υπήρχε ούτε σταγόνα ελαιόλαδου.

«Δήλωσε ο υπάλληλος που έχουμε στον συνεταιρισμό ότι τάχα το κλέψανε, λέω ‘ποιος ρε το έκλεψε;’. Εδώ είναι και κοντινά τα σπίτια και υπάρχουν και κάμερες και λοιπά. Αποδείχτηκε τελικά ότι έγινε υπεξαίρεση», υποστηρίζουν τα θύματα.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση τα μέλη του ΔΣ να προέβησαν σε υπεξαίρεση, ούτε βεβαίως σε απάτη», λέει από την πλευρά του ο δικηγόρος του συνεταιρισμού.

Ο αγροτικός συνεταιρισμός επιμένει πως έχει πέσει θύμα κλοπής και αρνείται όλες τις κατηγορίες.

«Όλα αυτά τα οποία αναφέρονται στην ανακοίνωση της αστυνομίας, στο δικό μας μυαλό φαντάζουν εξωπραγματικά».

Πάνω από 40 ελαιοπαραγωγοί από τη Χαλκιδική έχουν χάσει όλο τους το εμπόρευμα, με την έρευνα των Αρχών να συνεχίζεται και να ξεσκεπάζεται σιγά σιγά η μεγάλη απάτη.

Αυξάνονται οι κλοπές σε όλη τη χώρα

«Δεκατρείς περιπτώσεις κλοπής ελαιόκαρπου και 28 περιπτώσεις κλοπής ελαιόλαδου, έχουν σημειωθεί από την ΕΛΑΣ από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου», τόνισε στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

Η κυρία Δημογλίδου πρόσθεσε επίσης ότι «υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου γίνονται συλλήψεις από την Ελληνική Αστυνομία για νοθευμένο ελαιόλαδο, για ελαιόλαδα αμφιβόλου ποιότητας, το οποίο πωλούν διάφοροι επιτήδειοι. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τρία περιστατικά:

Ένα στη Χαλκιδική που αφορούσε υπεξαίρεση και απάτη σε αγροτικό συνεταιρισμό με μεγάλη ποσότητα ελαιόλαδου.

Ένα στην Δυτική Αχαΐα, με κλοπή ελαιόκαρπου, όπου το λάδι το οποίο πουλήθηκε ήταν αξίας πάνω από 10.000 ευρώ, και είχαμε και τρεις συλλήψεις.

Στην Πέλλα και στην Κοζάνη είχαμε δύο περιπτώσεις με πώληση ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας. Είναι αρκετά τα στοιχεία αυτά σε σχέση με πέρσι τουλάχιστον που είχαμε μεμονωμένα περιστατικά σε όλη τη χώρα. Τώρα βλέπουμε ότι όντως εβδομαδιαίως έχουμε τρεις έως τέσσερις περιπτώσεις να μας απασχολούν τόσο με την κλοπή του ελαιόλαδου όσο και με τον καρπό της ελιάς».

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ είπε επίσης ότι «παράλληλα με την καταγγελία γίνεται και έλεγχος σε αγροτικούς συνεταιρισμούς όπου μας υποδεικνύουν και τα θύματα και συνήθως κατάσχονται αυτές οι ποσότητες, καθώς και τα οχήματα με τα οποία έχει γίνει η μεταφορά. Έχουμε πάνω από δέκα συλλήψεις μέχρι στιγμής και φυσικά η έρευνα και για τις υπόλοιπες υποθέσεις συνεχίζεται ώστε να βρεθούν οι δράστες».

Σχετικά Άρθρα