ΗΠΑ: Βηματοδότης επαναφορτίζει την μπαταρία με τους καρδιακούς παλμούς του ασθενούς
Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν έναν βηματοδότη που επαναφορτίζει τη μπαταρία του χρησιμοποιώντας τους καρδιακούς παλμούς του ασθενούς. Μελλοντικά, οι ασύρματοι βηματοδότες θα μπορούσαν να επαναφορτίζουν εν μέρει τις μπαταρίες τους μετατρέποντας τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.
«Η μηχανική και η ηλεκτρική ενέργεια συνδέονται και μπορούν να ανταλλάσσονται εμπρός και πίσω», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Μπαμπάκ Νέιζερ, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής σε δελτίο τύπου. «Ακριβώς όπως ο υπέρηχος μετατρέπει την ηλεκτρική τάση σε πίεση ή ήχο, μπορούμε να κατασκευάσουμε παρόμοια υλικά σε εμφυτεύσιμες ιατρικές συσκευές για να μετατρέψουμε τις φυσικές ταλαντώσεις της καρδιάς σε επιστρεφόμενη τάση για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας», εξήγησε.
Οι συμβατικοί βηματοδότες αποτελούνται από τη γεννήτρια που έχει περίπου το μέγεθος ενός σπιρτόκουτου και ένα έως δύο ηλεκτρόδια που μεταφέρουν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα στις καρδιακές κοιλότητες. Η εμφύτευση της γεννήτριας γίνεται στο θώρακα μέσω χειρουργικής τομής. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν αισθητήρες για την παρακολούθηση του καρδιακού παλμού του ασθενούς και παρέχουν βηματοδότηση όταν χρειάζεται.
Αντίθετα, οι βηματοδότες χωρίς μόλυβδο είναι συμπαγείς συσκευές και τοποθετούνται στη δεξιά κοιλία της καρδιάς. Ωστόσο, η μπαταρία τους δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα επειδή η συσκευή δεν μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα από το εσωτερικό της καρδιάς.
Ο Δρ. Νέιζερ και η ομάδα του κατασκεύασαν τρεις πρωτότυπους βηματοδότες που σχεδιάστηκαν για να ανακτούν μέρος της ηλεκτρικής τους ενέργειας μέσω κάθε χτύπου της καρδιάς. Το καλύτερο από τα τρία πρωτότυπα ανέκτησε περίπου το 10 % της ενέργειας που απαιτείται για να επιταχύνει τον επόμενο καρδιακό χτύπο.
«Το επόμενο βήμα μας είναι να βελτιστοποιήσουμε τα υλικά και την κατασκευή ώστε να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα της ανάκτησης ενέργειας και στη συνέχεια να δείξουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε με συνέπεια σε μακροχρόνιες μελέτες. Όταν μπορέσουμε να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα κατά 10%, ελπίζουμε να συνεργαστούμε με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες βηματοδοτών για να ενσωματώσουμε το σχεδιασμό και το περίβλημά μας σε έναν υπάρχοντα βηματοδότη χωρίς μόλυβδο», εξήγησε ο Δρ. Νέιζερ.
«Ελπίζουμε να παρατείνουμε περαιτέρω τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και να επεκτείνουμε την πρόσβαση αυτού του προϊόντος σε νεότερους ασθενείς, οι οποίοι ελπίζουμε ότι θα χρειαστούν λιγότερα εμφυτεύματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους», πρόσθεσε.
Ενώ η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή ενέργειας από την καρδιά για την επαναφόρτιση των μπαταριών του βηματοδότη, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή είναι πειραματική και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί αν τα ευρήματα μπορούν να εφαρμοστούν με ασφάλεια και στον άνθρωπο. Επιπλέον, η μελέτη επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην ενέργεια που απαιτείται για τον επόμενο καρδιακό παλμό και δεν έλαβε υπόψη της την ενέργεια που απαιτείται για την παρακολούθηση και την επικοινωνία με τον βηματοδότη, η οποία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της απορρόφησης της μπαταρίας.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.