Πού το πάει ο Κασσελάκης; Η αποκωδικοποίηση της τακτικής του μετά την θύελλα που προκάλεσαν οι δηλώσεις για τα 37 δισ. και τις 600.000 χαμένες ψήφους
Συνεδριάζει στις 15:30 το μεσημέρι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη για το “μαξιλάρι” των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα. Στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου δεν θα παραβρεθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- η Έφη Αχτσιόγλου για προσωπικούς λόγους.
Στην ατζέντα της συνεδρίασης του οργανωτικού, μπαίνουν η οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση με βάση την πολιτική απόφαση της ΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί μεταξύ άλλων το θέμα του συνεδρίου ενώ μένει να φανεί εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να συγκροτήσει κάποιο άτυπο όργανο συντονισμού.
Ο πρόεδρος του κόμματος επιτέθηκε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα της φορολογίας και του μαξιλαριού των 37 δισ. ταυτιζόμενος με την γραμμή στελεχών όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Τσίπρας και ο Νίκος Παππά. «Πιο μνημονιακή απόφαση δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το μαξιλάρι του κ.Τσακαλώτου», δήλωσε προφανώς σε μια σημαντική πολιτική και στρατηγική διαφωνία με τους χειρισμούς της διακυβέρνησης Τσίπρα.
Στο ζήτημα του “μαξιλαριού” ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης αναίρεσε χθες και την δική του τοποθέτηση, δυο μόλις εβδομάδες πριν, στο συνέδριο του Economist. «Η S&P αναφέρεται επίσης στο τωρινό 37 δις ταμειακό απόθεμα ως «πολύ μεγάλη ρευστότητα» για το μέγεθος της οικονομίας. Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δις στα ταμεία το 2019, και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα», έλεγε από το βήμα του συνεδρίου.
Οι σφοδρές αντιδράσεις
Ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος τότε της κυβέρνησης Τσίπρα, ανέλαβε να απαντήσει σε προσωπικό τόνο επιπλήττοντας τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για άγνοια των πεπραγμένων του κόμματος, τα οποία είχαν εγκριθεί ομοφώνως από τα κομματικά όργανα. Σχεδόν ταυτόχρονα έγινε γνωστή η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη σε ταβέρνα στη Νέα Σμύρνη στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στον Κασσελάκη, όταν μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να πάει ο ίδιος στη γειτονιά του παλιού, στενού του συνεργάτη.
Ο Γιάννης Δραγασάκης στην ανάρτησή του επιπλήττει τον Κασσελάκη, λέγοντας ότι ο «Τσίπρας επανειλημμένα είχε δηλώσει περήφανος για το μαξιλάρι» θεωρώντας το επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προσθέτει ότι δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού (όπως το χρέωσε επιπόλαια στον Τσακαλώτο) αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή για να διευκολυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι ο επίσημος απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012 με 2019 μιλούσε για το επίτευγμα του «μαξιλαριού» και ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την Κεντρική Επιτροπή: «Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες 72-74 και αν θες να αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο να διαβάσεις τον απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι ώστε να μην εκτίθεσαι και να μη δίνεις λαβή στη Ν.Δ. με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση, να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 υπό την καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα», ήταν η αυστηρή ανάρτηση του κ. Δραγασάκη.
«Όπως ακριβώς τα λέει ο Γιάννης Δραγασάκης. Περήφανοι μέχρι τέλους για τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης μας για έξοδο από τα Μνημόνια και την ανόρθωση της κοινωνίας μας» έγραψε ο Αλέξης Χαρίτσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έδωσε και μια «απάντηση» στην έκκληση του Στέφανου Κασσελάκη για συνεργασία.
Καυστική ήταν η απάντηση και του πρώην υπουργού Γιώργου Σταθάκη για το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ. Το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ δεν ήταν φόροι, επισήμανε και είπε πως είναι αδιάβαστος ο Στέφανος Κασσελάκης.
Αναφερόμενος στην ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε την ίδια επιχειρηματολογία με τον Στέφανο Κασσελάκη για τα 37 δισ. ευρώ, ο κ. Σταθάκης τη χαρακτήρισε λαϊκιστική.
Επίσης, χαρακτήρισε επιπρόσθετη ανοησία ότι τα 37 δισ. ευρώ ήταν φόροι και σημείωσε πως στρέφονται κατά του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισαν το μαξιλάρι. Είναι δυνατόν ότι το μαξιλάρι το έφτιαξε ο Τσακαλώτος και όχι ο Τσίπρας, διερωτήθηκε.
Κωδικοποίηση της τακτικής Κασσελάκη
Η πολιτική και επικοινωνιακή τακτική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε πάντως στη χθεσινή εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και μπορεί να αποκωδικοποιηθεί στα εξής σημεία:
- Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να απαντήσει με τηλεοπτικά show στην έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση και σκληρή κριτική που δέχεται από ένα ευρύ μέτωπο. Αυτό δείχνει το πρόγραμμα συνεχούς παρουσίας στα κανάλια που έχει προγραμματίσει, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται «υψηλή δραστηριότητα» λογαριασμών υποστηρικτικών στα social media.
- Φαίνεται να «προετοιμάζει το έδαφος» ώστε να προκαταλάβει τυχόν νέο κύμα αρνητικών δημοσκοπήσεων αλλά και ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα στις επικείμενες ευρωεκλογές. Επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορεί ένα άτομο σε δύο μήνες να το κάνει κυβερνώσα παράταξη» και πως δεν υπάρχουν εκλογές αύριο και έτσι δεν σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις.
- Επίσης είπε πως «το μόνο που μετράει είναι η εμπιστοσύνη που θα δείξει ο λαός στις επόμενες ευρωεκλογές, στις επόμενες εκλογές» μεταφέροντας τον χρονικό ορίζοντα στο 2027. Αυτά ενώ ακόμη και ένας βασικός υποστηρικτής του, ο Νίκος Παππάς δήλωσε χθες πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει στις ευρωεκλογές ένα ποσοστό «πολύ μεγαλύτερο» από αυτό των εθνικών εκλογών για να μην θεωρηθεί αποτυχία.
- Εντύπωση προκαλεί η πολεμική που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης απέναντι στην κυβερνητική θητεία του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια του να πλήξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη περίοδο 2015-2019 λέγοντας ότι «πιο μνημονιακή απόφαση δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου».
- Επίσης, όμως, γενίκευσε την κριτική απέναντι στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «η βάση εκφράστηκε στις περασμένες εκλογές. Χάσαμε κόσμο. Χάσαμε 600.000 ψήφους, 600.000 συμπολίτες μας στην αποχή. Αυτό κάποιοι πρέπει να το πάρουν χαμπάρι. Εγώ δεν ήμουν στέλεχος πρώτης γραμμής τότε. Αλλά προφανώς κάποιοι ήταν μέρος μιας στρατηγικής. Κάποιας πολιτικής στρατηγικής που έλαβε την απάντησή της από τον Έλληνα και την Ελληνίδα, στις περασμένες εκλογές».