Διαλυτικά φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ: Συμβιβαστική πρόταση Δραγασάκη με “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”- Μπαράζ παραπομπών ως “απάντηση” στη λογική διαγραφών της ηγετικής ομάδας
Λίγα 24ωρα πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπως όλα δείχνουν επικρατούν διαλυτικά φαινόμενα. Ο Γιώργος Σταθάκης “αποχώρησε” ενώ ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από άλλα στελέχη που διαφωνούν με την ηγεσία και τις κινήσεις της ηγετικής ομάδας. Στο παρά πέντε της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που πρόκειται να γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο, παρενέβη εκ νέου ο Γιάννης Δραγασάκης και ζητά την «αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης» με 6 προτάσεις.
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα που έχει αναδειχθεί μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Κι αυτό προκύπτει καθώς απ’ τη μια πλευρά ζητά να αποσυρθούν οι προτάσεις για διαγραφή των Φίλη, Σκουρλέτη, Τζουμάκα και Βίτσα, ενώ απ’ την άλλη ζητά να σταματήσουν οι ανεπίσημες διαρροές από όλες τις πλευρές και ο κόσμος να εημερώνεται με επίσημες γραπτές ανακοινώσεις, επισημαίνοντας ότι τα κομματικά όργανα αποτελούν το μοναδικό κέντρο λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικής.
Είναι χαρακτηριστική πάντως η αναφορά του Γ. Δραγασάκη πως «το κόμμα κηρύσσεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Η επιστολή του Γ. Δραγασάκη απευθύνεται στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, στη Γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγγου και τον Αναπληρωτή Γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, στους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Στέφανο Τζουμάκα, ενώ κοινοποιείται στον Αλέξη Τσίπρα και στα μελη της Κεντρικης Επιτροπής.
Τα έξι σημεία της πρότασης:
Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη χρειάζονται μέτρα οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης συμφωνημένα από κοινού, σεβαστά από όλους. Ενδεικτικά:
- Το κόμμα κηρύσσεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Τα εκλεγμένα όργανά του αποτελούν το μοναδικό κέντρο λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικής. Σταματούν οι ανεπίσημες διαρροές από όλες τις πλευρές. Τα μέλη του κόμματος και ευρύτερα η κοινωνία, ενημερώνονται υπεύθυνα με επίσημες γραπτές ανακοινώσεις. Παράλληλα συγκροτείται από τον Πρόεδρο του κόμματος ολιγομελές, άτυπο κέντρο ευθύνης-αντιπροσωπευτικό της σύνθεσης του κόμματος- που εποπτεύει την αυστηρή τήρηση των οποίων μέτρων συμφωνηθούν.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει Προέδρο ο οποίος έχει εκλεγεί με βάση τις διαδικασίες που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αποφασίσει. Αν οι διαδικασίες δεν ήταν σωστές- και κατά τη γνώμη μου δεν ήταν-ευθύνονται όσοι τις αποφάσισαν ή τις ανέχθηκαν. Αυτό δεν αποκλείει την τροποποίησή τους στο μέλλον, στο μεταξύ όμως το αποτέλεσμα των διαδικασιών δεν μπορεί να αμφισβητείται.
- Ο Προέδρος λειτουργεί ως πρόεδρος όλου του κόμματος, υπόκειται στον έλεγχο της ΚΕ όπως προβλέπει το καταστατικό, οι θέσεις του κινούνται στο πλαίσιο των ψηφισμένων θέσεων του κόμματος ή σε νέες θέσεις που διαμορφώνονται δημοκρατικά, συλλογικά. Στο κόμμα δεν υπάρχουν «προεδρικοί» και «αντιπροεδρικοί» ούτε «υπονομευτές» και «Ηρακλείς» του Προέδρου. Υπάρχουν λειτουργίες, διαδικασίες και ρόλοι που ορίζονται από το καταστατικό και είναι σεβαστοί από όλους και όλες.
- Ο Πρόεδρος εγγυάται την εύρυθμη, δημοκρατική λειτουργία του κόμματος με βάση το ισχύον καταστατικό καθώς και την αξιοπρέπεια όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
- Οι διαγραφές που έχουν ανακοινωθεί αποσύρονται και τα όποια θέματα τίθενται και συζητούνται εντός των οργάνων με πολιτικούς όρους.
- Ο Πρόεδρος του κόμματος εκπροσωπείται θεσμικά από πρόσωπα που ίδιος ορίζει και για συγκεκριμένο σκοπό. Ουδείς εκπροσωπεί τον Πρόεδρο ή ενεργεί στο όνομά του ερήμην του. Ο «προεδρισμός» και ο «αρχηγισμός» δεν συνάδουν με τις δημοκρατικές αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του, το θέμα των διαγραφών αναμένεται να τεθεί από τα μέλη της «Ομπρέλας», όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αποφάσεις το Σαββατοκύριακο. Προς αυτό το ενδεχόμενο προϊδέασε ο Γιώργος Βασιλειάδης εξηγώντας ότι για να ληφθούν αποφάσεις θα πρέπει να υπάρξει σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Δεοντολογίας και προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο μέχρι την Παρασκευή να έχει συμβεί κάτι τέτοιο.
Το τμήμα του ηγετικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζεται κυρίως από τον Παύλο Πολάκη και «απεικονίζεται» σε θορυβώδη «ποσταρίσματα» στο διαδίκτυο επιμένει στις λογικές των διαγραφών. Ένα τέτοιο ανάρτησε και χθες Τετάρτη ο βουλευτής Χανίων. Επικαλούμενος στίχους τραγουδιών και υποσχόμενος απαντήσεις στα στελέχη της Ομπρέλλας στην Κεντρική Επιτροπή. Η τακτική αυτή πάντως κάνει ακόμη και στελέχη που έχουν στηρίξει αποφασιστικά τον Στέφανο Κασσελάκη να μοιάζουν «παγωμένα» απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται.
Και όλα αυτά ενώ δημοσκοπικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να διαθέτει την «γείωση» -που συχνά επικαλείται- μόνον με ένα τμήμα των ψηφοφόρων του κόμματος στα σημερινά χαμηλά ποσοστά του
Η Ομπρέλλα, φαίνεται να μην εντοπίζει πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ «χώρο για την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά». Κάτι που διαφάνηκε από την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και άλλων στελεχών του χώρου στην εκδήλωση που διοργανώθηκε την Δευτέρα από την εφημερίδα «Εποχή». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μάλιστα κατέθεσε την διαπίστωση πως η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί πολιτική συζήτηση εντός του κόμματος αλλά μόνον καταγραφές μηχανισμών και συσχετισμών.
Δεδομένη θεωρείται η κριτική που έχουν ασκήσει τα στελέχη που συσπειρώθηκαν γύρω από την Έφη Άχτσιόγλου (Α.Χαρίτσης, Ν.Ηλιόπουλος, Δ.Τζανακόπούλος). Αν και ο χώρος αυτός τηρεί μέχρι τώρα «θεσμική στάση» στα εσωκομματικά και δεν εκφράζεται «εκτός οργάνων» έχει ήδη διατυπώσει τις σημαντικές διαφωνίες του στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όπως και στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Τάσσεται κατά των διαγραφών και απαιτεί την συνεχή συνεδρίαση των οργάνων έως ότου πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του κόμματος.
Με την θέση για «όργανα σε διαρκή συνεδρίαση» φαίνεται να συντάσσεται και ο Διονύσης Τεμπονέρας που προβάλλει μία ατζέντα υπέρβασης της εσωκομματικής κρίσης μέσω του πολιτικού διαλόγου. Μάλιστα στην προσωπική του σελίδα στα social media προκρίνει την πρόταση που κατέθεσαν εν όψει της συνεδρίασης της Κ.Ε 6 στελέχη του κόμματος (Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης, Ανδρέας Μιχαηλιδης, Ελένη Ευαγγελοπούλου, Φώτης Λαμπρινίδης, Γιάννης Μπουλέκος) με την οποία ζητούν έως το Συνέδριο «σαφές χρονοδιάγραμμα εξωστρεφούς δράσης. Για να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σε τροχιά πολιτικού φορέα ,κορμού της προοδευτικής διακυβέρνησης». Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν την «απόσυρση της πρότασης περί διαγραφών αλλά και ταυτόχρονη απόρριψη και καταδίκητ ων φραστικών/θυμικών υπερβολών».
Μπαράζ παραπομπών
Την ίδια ώρα υπήρξε μπαράζ προσφυγών στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Μαζί με τις παραπομπές των προερχόμενων από την Ομπρέλλα Ν.Φιλη, Π.Σκουρλέτη, Δ.Βίτσα και του ανεξάρτητου Στ.Τζουμάκα προστέθηκαν προσφυγές για 3 στελέχη που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη: Τους Ε.Αποστολάκη, Ε.Ακρίτα και Ν.Κασιμάτη.
Οι τρείς τελευταίοι παραπέμπονται από την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και την Ν.Ε Βόρειας Αθήνας γιατί με δημόσιες δηλώσεις τους στήριξαν υποψήφιους της Ν.Δ στις δημοτικές εκλογές. Ουσιαστικά -με όρους καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ– πρόκειται για «αντίμετρα» στην επιχείρηση της ηγεσίας να αποπέμψει τα προαναφερθέντα στελέχη της Ομπρέλλας.