ΟΗΕ: Οι γυναίκες και τα νεογέννητα υποφέρουν περισσότερο από τις συγκρούσεις στη Γάζα
Οι γυναίκες, τα παιδιά και τα νεογέννητα στη Γάζα φέρουν δυσανάλογα το βάρος της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, τόσο ως θύματα όσο και λόγω μειωμένης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προειδοποιούν 4 διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η UNRWA (the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) και ο Οργανισμός Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA).
Ρούλα Σκουρογιάννη
Μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 2326 γυναίκες και 3760 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη λωρίδα της Γάζας, που αντιπροσωπεύουν το 67% όλων των θυμάτων, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Αυτό σημαίνει ότι 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά, μερικά από αυτά μόλις λίγων μηνών.
"There is no water.
There is no food.
There is no life.
These are children. Shame on you.
What did we do wrong?"#HearTheirVoices pic.twitter.com/Kuv3OBIT3L
— UNRWA (@UNRWA) November 3, 2023
Οι βομβαρδισμοί, οι κατεστραμμένες ή μη λειτουργικές εγκαταστάσεις υγείας, τα τεράστια ποσοστά εκτοπισμένων πολιτών, η κατάρρευση των εγκαταστάσεων προμηθειών νερού και ηλεκτρισμού καθώς και η περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα, διαταράσσουν σοβαρά την παροχή φροντίδας υγείας προς τις μητέρες, τα νεογνά και τα παιδιά.
Κρίσιμη η κατάσταση των εγκύων
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 50.000 έγκυοι στη Γάζα, με περισσότερες από 180 να γεννούν κάθε μέρα. Το 15% από αυτές είναι πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό και να χρειαστούν πρόσθετη ιατρική φροντίδα.
Αυτές οι γυναίκες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις επείγουσες μαιευτικές υπηρεσίες που χρειάζονται για να γεννήσουν με ασφάλεια και να φροντίσουν τα νεογνά τους. Με κλειστά 14 νοσοκομεία και 45 κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ορισμένες γυναίκες αναγκάζονται να γεννήσουν σε καταφύγια, στα σπίτια τους, στους δρόμους ανάμεσα στα ερείπια ή σε υπερβολικά πλήρεις από τραυματίες και εκτοπισμένους πολίτες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, όπου η υγιεινή επιδεινώνεται και ο κίνδυνος μόλυνσης και ιατρικών επιπλοκών είναι εξαιρετικά μεγάλος. Οι εγκαταστάσεις υγείας δέχονται επίσης πυρά – την 1η Νοεμβρίου βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο Al Hilo, ένα μεγάλο μαιευτήριο.
Children like baby Adam must be protected from harm. They have rights to special protection under international humanitarian and human rights laws. https://t.co/Lbt4RyA7ii
— Melissa Fleming 🇺🇳 (@MelissaFleming) November 3, 2023
Οι μητρικοί θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε επαρκή περίθαλψη. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος των εχθροπραξιών έχει επίσης άμεσες –και μερικές φορές θανατηφόρες– συνέπειες στην αναπαραγωγική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των αποβολών που προκαλούνται από το στρες, των θνησιγενών και των πρόωρων τοκετών.
Πριν από την κλιμάκωση, ο υποσιτισμός ήταν ήδη υψηλός στις εγκύους, με επιπτώσεις στην παιδική επιβίωση και ανάπτυξη. Καθώς η πρόσβαση σε τροφή και νερό επιδεινώνεται, οι μητέρες αγωνίζονται να ταΐσουν και να φροντίσουν τις οικογένειές τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο υποσιτισμού, ασθενειών και θανάτου.
Οι ζωές των νεογέννητων κρέμονται επίσης από μια κλωστή…
Εάν τα νοσοκομεία ξεμείνουν από καύσιμα, οι ζωές περίπου 130 πρόωρων μωρών που βασίζονται σε υπηρεσίες νεογνών και εντατικής θεραπείας θα απειληθούν, καθώς οι θερμοκοιτίδες και άλλος ιατρικός εξοπλισμός δεν θα λειτουργούν πλέον.
Πάνω από το μισό του πληθυσμού της Γάζας βρίσκει τώρα καταφύγιο σε εγκαταστάσεις της UNRWA σε άθλιες συνθήκες, με ανεπαρκή προμήθεια νερού και τροφής, σε κατάσταση που προκαλεί πείνα και υποσιτισμό, αφυδάτωση και εξάπλωση υδατογενών ασθενειών. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της UNRWA, 4600 εκτοπισμένες έγκυοι και περίπου 380 νεογνά που ζουν σε αυτές τις εγκαταστάσεις χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Έχουν ήδη αναφερθεί περισσότερες από 22.500 περιπτώσεις οξειών αναπνευστικών λοιμώξεων μαζί με 12.000 περιπτώσεις διάρροιας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές δεδομένων των υψηλών ποσοστών υποσιτισμού.
How many more? How much more grief and suffering?
A humanitarian ceasefire is overdue for the sake of humanity.
Four @UNRWA shelters in📍#Gaza damaged in less than 24 hours ⬇️https://t.co/vz5cqZRksg pic.twitter.com/s9L60R1B1f
— UNRWA (@UNRWA) November 2, 2023
Παρά την έλλειψη βιώσιμης και ασφαλούς πρόσβασης, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν στείλει σωτήρια φάρμακα και εξοπλισμό στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων προμηθειών για νεογέννητα και φροντίδας αναπαραγωγικής υγείας. Όμως χρειάζονται πολύ περισσότερα για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, των παιδιών και των νεογνών. Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες χρειάζονται επειγόντως βιώσιμη και ασφαλή πρόσβαση για να φέρουν περισσότερα φάρμακα, τρόφιμα, νερό και καύσιμα στη Γάζα. Κανένα καύσιμο δεν έχει εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου. Οι υπηρεσίες αρωγής πρέπει να λάβουν καύσιμα αμέσως για να μπορέσουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν νοσοκομεία, εργοστάσια ύδρευσης και αρτοποιεία.
Απαιτείται μια άμεση ανθρωπιστική παύση για να ανακουφιστεί ο πόνος και να αποτραπεί μια απελπιστική κατάσταση από το να γίνει καταστροφική.
Όλα τα μέρη στη σύγκρουση πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για την προστασία αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης. Όλοι οι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των ομήρων που κρατούνται αυτή τη στιγμή στη Γάζα, έχουν δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη. Όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς καθυστέρηση ή όρους.
Ειδικότερα, όλα τα μέρη πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά από βλάβη και να τους παρέχουν την ειδική προστασία που δικαιούνται σύμφωνα με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους και τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.