ΣΥΡΙΖΑ: Δύο εβδομάδες κρίνουν την ενότητα- Πώς έφθασαν τα πράγματα στο “σημείο μηδέν”- Οι κινήσεις των δύο πλευρών και το πολιτικό ρίσκο του isyriza
Η ψυχρολουσία των δημοσκοπήσεων ήταν ένα ηχηρό σήμα για τον κίνδυνο ρευστοποίησης με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος να υφίσταται τα «επινίκια» του ρεβανσισμού στον οποίο τον οδήγησαν τα “πρωτοπαλίκαρά” του με τις (υπερ)αντιδράσεις του απέναντι στην εσωκομματική αμφισβήτηση. Ο νέος πρόεδρος έχει μπροστά του ένα μόλις 15ημερο μέχρι την ΚΕ για να γυρίσει το κλίμα και αν επιμείνει στις διαγραφές υπάρχει πάντα και η κίνηση υψηλού ρίσκου απονομιμοποίησής του στέλνοντας το θέμα των διαγραφών με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα στα μέλη μέσω isyriza.
Το εσωκομματικό πεδίο είναι ένα ναρκοπέδιο από τη στιγμή που οι στενοί συνεργάτες του κ. Κασσελάκη – Πολάκης, Τζάκρη, Τσίπρας – επέλεξαν να αντιπαρατεθούν κατά μέτωπο και με λογική ρεβανσισμού απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση.
- Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όσα ειπώθηκαν από τα τέσσερα ιστορικά στελέχη κατά το διάστημα της απουσίας του κ. Κασσελάκη στη Νέα Υόρκη θα ήταν ανεκτά ή σε κάθε περίπτωση υποφερτά από οποιαδήποτε ηγεσία κόμματος.
Ωστόσο όταν ο ένας πατούσε μια νάρκη με τις δηλώσεις ακραίας αμφισβήτησης την ίδια στιγμή ο αντίπαλος που καραδοκούσε για το λάθος του «εχθρού» πατούσε και εκείνος μια άλλη νάρκη απειλώντας με διαγραφές.
Το ερώτημα είναι τώρα αν υπάρχει διάθεση να απασφαλιστούν οι νάρκες ή αν οι αλυσιδωτές εκρήξεις και η διάσπαση είναι η λύση στο τέλμα του ΣΥΡΙΖΑ.
“Καυτή πατάτα”
Ήδη η Επιτροπή Δεοντολογίας έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην ηγεσία ότι η απόφαση των διαγραφών κορυφαίων και ιδρυτικών στελεχών και σε ένα κόμμα χωρίς κουλτούρα διαγραφών δεν είναι μια απλή υπόθεση δεοντολογίας και τεχνοκρατισμού, αλλά βαθιά πολιτική.
- Πέταξε την καυτή πατάτα στα χέρια της ηγεσίας του κόμματος και θα παραπέμψει χωρίς γνωμοδότηση αλλά με ένα τυπικό διαβιβαστικό τους κυρίους Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα και Τζουμάκα στην αρένα της ΚΕ.
Τα κουκιά όμως για τη ώρα δεν φαίνεται να βγαίνουν στο στρατόπεδο των νεοπροεδρικών οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να διαμορφώσουν τους νέους συσχετισμούς ισχύος του νέου προέδρου, ούτε όμως έχει συγκροτηθεί και μια νέα τάση πλειοψηφίας μέσα στην ΚΕ.
Αντίστοιχα και τα στελέχη δεν εμφορούνται ακόμη από την ίδια αφοσίωση στο πρόσωπο του νεοεκλεγέντα προέδρου την οποία επιδείκνυαν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.
“Δημοψήφισμα” υψηλού πολιτικού ρίσκου
Αν στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες μέχρι το Σαββατοκύριακο της ΚΕ 11 και 12 Νοεμβρίου δεν επιτευχθεί μια εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών τότε η κατάσταση θα γυρίσει στο σημείο μηδέν.
Οι «κατηγορούμενοι» έχουν κάνει ένα βήμα πίσω αποσυρόμενοι από το δημόσιο διάλογο, ωστόσο ο σκληρός πυρήνας των συνεργατών του κ. Κασσελάκη – Τζάκρη, Αυγέρη, Πολάκης, Παππάς και Τσίπρας – επιμένουν στις διαγραφές ακόμη κι αν αυτό σημαίνει διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κασσελάκης πάντως έχει ένα όπλο ακόμη στη διάθεσή του, αλλά η ενεργοποίησή του ενέχει ένα υψηλότατο πολιτικό ρίσκο και τυχόν αποτυχία του θα σημάνει και την απονομιμοποίησή του αν αποτύχει και δεν είναι άλλο από το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα μέσω του isyriza.gr.
- Αντί λοιπόν να τεθεί το ερώτημα της διαγραφής στην επόμενη ΚΕ, να τεθεί το ερώτημα αν θα αποφασίσει η βάση του κόμματος όπως δίνει το καταστατικό τη δυνατότητα.
Στη δημοσκόπηση πάντως της GPO για το STAR μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές το 48,6 δηλώνει υπερ της παραμονής στο κόμμα των κυρίων Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα και το 43% θέλει τη διαγραφή και αποπομπή τους.
Ήδη πάντως με βάση και τη μέτρηση της metron analysis για το MEGA ο κ. Κασσελάκης υφίσταται και μια προσωπική κατάρρευση σε σχέση με την αρχική του εικόνα καθώς μέσα σε ένα μήνα η δημοτικότητά του έπεσε κατά 6 μονάδες και από το 31% μετρήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο 25%, περνώντας στην θέση από το τέλος κάτω και από τον κ. Βελόπουλο.
- Και μπορεί για την ώρα σε ένδειξη καλής θέλησης να μην του χρεώνουν μέσα στο κόμμα τη συνολική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο στον ένα μήνα και κάτι που είναι πρόεδρος το κόμμα έχει χάσει δυο επιπλέον μονάδες με την τάση σύμφωνα και τους δημοσκόπους να συνεχίζεται και τους επόμενους μήνες.
Στον ποιοτικό δείκτη αξιολόγησης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οι θετικές αξιολογήσεις για το ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζονταν με το εκλογικό του ποσοστό. Το Μάρτιο του 23 μετά την κρίση με την παρ’ ολίγο διαγραφή Πολάκη ο ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούνταν θετικά από το 17%, τον Απρίλιο εν μέσω προεκλογικής περιόδου ανέβηκε στο 20% και το Μάιο στο 19% λίγο πάνω από το 17,8 του πρώτου γύρου των εθνικών εκλογών. το Σεπτέμβριο με την εκλογή του κ. Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θετική αξιολόγηση στο 12% και στην τελευταία μέτρηση έπεσε τρεις μονάδες στο μονοψήφιο πλέον 9%.
Αλλαγές σε πρόσωπα
Η ψυχρολουσία των ποιοτικών δεικτών για τον ίδιο ήρθε να επιβεβαιώσει το λάθος και ο ίδιος τρέχει τώρα να το διορθώσει. Πως; Το πρώτο βήμα έγινε με τους ανθρώπους του 5ου και 6ου ορόφου.
Βασιλειαδης, Μπουρνούς, Σβίκγου και άλλοι που επέλεξαν από την αρχή να δώσουν χρόνο στην νέα ηγεσία και λειτουργώντας ενωτικά ήταν τα πρόσωπα στα οποία ο κ. Κασσελάκης άρχισε να δίνει περισσότερο χώρο και ρόλο.
Αυτό εκφράστηκε σε δυο φάσεις.
Σε πρώτο χρόνο με την αυτοκριτική που φέρεται να έκανε ο κ. Κασσελάκης στο εκτελεστικό γραφείο για τις επικοινωνιακές επιλογές του ποντάροντας περισσότερο στο lifestyle και σε δεύτερο χρόνο με τη συνειδητοποίηση ότι ήρθε η ώρα να μιλήσει πολιτικά και η αρχή έγινε με την ομιλία του στον economist.
- Μια ομιλία την οποία σύμφωνα πληροφορίες την έγραψαν «όλοι μαζι» εκτός από τους εκείνους που τώρα αποτελούν τα πρωτοπαλίκαρά του και που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν εμπλοκή άρα και εμπειρία στην αποτύπωση της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ σε κείμενο ομιλίας σε επίπεδο προέδρου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην κρίσιμη αυτή καμπή στους πάνω ορόφους της Κουμουνδούρου βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διάρθρωσης των νέων δομών του προέδρου που θα στελεχωθούν με ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και με την ικανότητα και την εμπειρία να συνομιλούν και με την Αριστερή πτέρυγα.