Τεμπονέρας: ”Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για να πέσουν οι τόνοι – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την κουλτούρα των διαγραφών”
«Έχω την αίσθηση ότι υπήρξε μια αλληλοτροφοδοτούμενη ένταση, η οποία κάποια στιγμή έφυγε από τα όρια. Αυτό βεβαίως είναι μια παθογένεια την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, νομίζω με πολιτικό τρόπο και από εκεί και πέρα βεβαίως και τα αρμόδια όργανα θα έχουν το λόγο.
Αυτό είναι σε κάθε περίπτωση σεβαστό» είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην ΕΡΤ για την διαδικασία παραπομπής προς διαγραφή των Τζουμάκα, Σκουρλέτη, Φίλη και Βίτσα και εκτίμησε πως «θα υπάρξουν από όλες τις πλευρές πρωτοβουλίες για να πέσουν οι τόνοι».
Για τον πόλεμο στη Γάζα και το ψήφισμα υπέρ της κήρυξης ανθρωπιστικής εκεχειρίας
«Είναι μια μέρα ντροπιαστική σήμερα για τη χώρα μας, διότι εχθές στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, πάνω από 120 χώρες κατέθεσαν και ψήφισαν ένα ψήφισμα υπέρ της κήρυξης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα και δυστυχώς η χώρα μας ήταν μεταξύ εκείνων οι οποίοι απείχαν από το ψήφισμα αυτό».
«Είναι κάτι το οποίο μας λυπεί πάρα πολύ» ανέφερε και επιπλέον είπε πως «ζητάμε εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία ψήφισαν υπέρ της κήρυξης εκεχειρίας. Άρα εδώ δεν χρειάζεται μονάχα ευχολόγιο. Χρειάζεται και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αν πράγματι θέλουμε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή και η διεθνής κοινότητα βεβαίως πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της» συμπλήρωσε.
Άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας «στην επίσκεψή του στο Ισραήλ ο κύριος Μητσοτάκης έκανε το εξής πρωτοφανές. Επισκέφθηκε μονάχα τον κύριο Νετανιάχου, όταν όλες οι υπόλοιπες χώρες, η Ισπανία, η Ιταλία, ο Γάλλος πρόεδρος, τις αμέσως επόμενες μέρες συναντήθηκαν και με τους εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής».
Όταν του επισημάνθηκε ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, απάντησε:
«Η επίσκεψη όμως και η εικόνα ξέρετε ότι έχει πάντα το συμβολισμό της και υπό την έννοια αυτή δεν μπορούμε να το στηλιτεύουμε αυτό».
«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν, ούτε φυτευτοί και βαλτοί, ούτε όμως βαρίδια και υπονομευτές – Το πώς θα συγκροτήσουμε την πολιτική μας ταυτότητα το ζητούμενο της επόμενης μέρας»
Όταν ερωτήθηκε για τη νέα τάση στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κείμενο – παρέμβαση 27 στελεχών του κόμματος που στηρίζει τον Κασσελάκη και τάσσεται υπέρ της ενότητας, ανάμεσά τους και η ίδιος και η Δανάη Βουτυράκου απάντησε:
«όταν συζητάμε περί τάσεων στα κόμματα, στο μυαλό μας έρχονται πάντα μηχανισμοί της κομματικής εξουσίας, οφίτσια, θέσεις και αξιώματα. Πρέπει να σας πω ότι οι υπογράφοντες είναι μεταξύ εκείνων που ουδέποτε διεκδίκησαν ούτε αξιώματα, ούτε βουλευτικές έδρες. Άρα, μακριά από εμάς οι χαρακτηρισμοί».
Σε σχέση με τις διαγραφές
«Εγώ θεωρώ ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές, οι οποίες κατά την άποψή μου δεν λύνονται με διοικητικά μέτρα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως έχουμε συναποφασίσει και έχουμε συστήσει μια επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα βγάλει το πόρισμά της και θα αποφασίσει για τα ζητήματα αυτά».
«Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία δεν υπάρχουν, ούτε φυτευτοί και βαλτοί, ούτε όμως βαρίδια και υπονομευτές. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί, είναι κενοί πολιτικού περιεχομένου. Αν θέλουμε να εστιάσουμε στις πραγματικές διαφορές, θα πρέπει να πολιτικοποιήσουμε τη συζήτηση. Και να μιλήσουμε, για τον ιδεολογικό μας προσανατολισμό, για το πώς θα συγκροτήσουμε την πολιτική μας ταυτότητα. Αυτό είναι το ζητούμενο της επόμενης μέρας».
«Είμαστε εν μέσω ενός εκλογικού κύκλου. Και είμαι αισιόδοξος ότι με πνεύμα συμπόρευσης, συντροφικότητας αλλά και με πνεύμα επίλυσης των υπαρκτών επαναλαμβάνω διαφορών, μπορούμε να πάμε στην επόμενη μέρα».