Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας – Ζώντας με ρευματικό νόσημα σε όλα τα στάδια της ζωής
Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1996 ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» από την Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.
Βασικός στόχος του εορτασμού της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας είναι η παροχή περισσότερων πληροφοριών και η ανάδειξη των δυσκολιών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ένα άτομο με ρευματικό νόσημα, από την παιδική ηλικία (εάν βιώνει από παιδί κάποια ρευματική νόσο) αλλά και ως ενήλικας και μέχρι και το τέλος της ζωής του, με αναφορά σε όλες τις πτυχές της ζωής, όπως στην ανάπτυξη, στην εργασία, στη φροντίδα για τους άλλους.
Παράλληλα, στόχος είναι να αναδειχτεί ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας, όπως των ρευματολόγων (τόσο των παιδιατρικών όσο και των ενηλίκων), των ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και των υπολοιπων επαγγελματιών υγείας, που ασχολούνται με τα ρευματικά νοσήματα στη δια βίου αντιμετώπιση της νόσου.
Η EULAR αλλά και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα στοχεύουν στο να συμπεριλάβουν όλες τις κοινότητες, τις επιστημονικές εταιρείες, τους επαγγελματίκες ενώσεις και τους συλλόγους ασθενών, για να συνεισφέρουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους στο μακρύ και δύσκολο ταξίδι ζωής των ασθενών.
Οι ρευματικές παθήσεις είναι από τις πιο διαδεδομένες και δαπανηρές ασθένειες που προκαλούν αναπηρία, αλλά δυστυχώς δεν επικοινωνούνται.
· Στην Ευρώπη, επηρεάζουν τις ζωές περισσότερων από 120 εκατομμυρίων ανθρώπων όλων των ηλικιών,
· Στη χώρα μας, τα άτομα με ρευματικά νοσήματα αγγίζουν το 20-25%, του γενικού πληθυσμού.
Δυστυχώς, ενώ η υγειονομική περίθαλψη είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα διεθνούς συζήτησης και λόγω της πανδημίας COVID-19, οι ρευματικές παθήσεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες και αδιάγνωστες, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τη σοβαρότητα και τον επιπολασμό τους.
«Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοχευμένες θεραπείες για τις περισσότερες από τις ρευματικές παθήσεις. Η διάγνωση συχνά καθυστερεί και η θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνεται για πολλά χρόνια, έως και δια βίου. Αυτό σημαίνει τακτικούς ελέγχους από τον ρευματολόγο και τη σχετική ομάδα, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, παραμονή στο νοσοκομείο ή χειρουργική επέμβαση, που ακολουθείται από αποκατάσταση και φυσιοθεραπεία. Όλα αυτά χρειάζονται πολύ χρόνο, ενέργεια και οδηγούν σε μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον του ατόμου», αναφέρει η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρρευματικού Αγώνα, Αθανασία Παππά.
«Ως αποτέλεσμα, οι ρευματικές παθήσεις έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ατόμων με ρευματικό νόσημα. Χωρίς κατάλληλη πρόσβαση στη διάγνωση, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και τις κοινωνικές υπηρεσίες, τα άτομα με ρευματικά νοσήματα μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικά εμπόδια στην εκπαίδευση, την επαγγελματική και κοινωνική ζωή, τις σχέσεις και τη δημιουργία οικογένειας, αλλά και στις καθημερινές δραστηριότητες. Όλα αυτά συνοδεύονται από χρόνιο πόνο, παρενέργειες φαρμάκων, φόβο, μοναξιά, κατάθλιψη και κόπωση, που επηρεάζουν τη ζωή όχι μόνο του ατόμου με ρευματικό νόσημα, αλλά και των μελών της οικογένειας και των φροντιστών», καταλήγει η κα Παππά.
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (μέλος της EULAR & EULAR PARE με δικαίωμα ψήφου), στις 12 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τους Δήμους Αθήνας και Πειραιά, θα φωταγωγήσει κεντρικά κτίρια των δύο πόλεων.