Δημοσκόπηση MRB: Οι συσπειρώσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Χαμηλή η δημοτικότητα Κασσελάκη – Δυσαρέσκεια για τα μέτρα της κυβέρνησης
Στο Β’ μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης της MRB για το OPEN, ο Δημήτρης Μαύρος παρουσιάζει τις απαντήσεις των πολιτών στα θέματα της οικονομίας και της ακρίβειας. Παράλληλα αναλύει πώς αξιολογούν οι πολίτες τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δείχνει την «ακτινογραφία» των νέων αναποφάσιστων, μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές. Στην ίδια δημοσκόπηση παρουσιάζεται η δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη σε διάφορες κατηγορίες πολιτών, αλλά και η αξιολόγηση των πολιτών για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σχετικά με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Πολύ μεγάλα ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου
Αυτό που έχει σημασία στην πρόθεση ψήφου είναι ότι, για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές, έχουμε πολύ μεγάλη αδιευκρίνιστη ψήφο, πράγμα που σημαίνει ότι, ο κόσμος, έχει αρχίσει και δημιουργεί μία απόσταση. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 21.4%- νούμερο πολύ μεγάλο το οποίο πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη του. Από την αναγωγή αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ, κρατάει το ποσοστό του αλλά υπάρχουν δύο κόμματα τα οποία ανεβαίνουν σημαντικά. Είναι το ΚΚΕ από το περίπου 7.5% πάει στο 9% και η Ελληνική Λύση, που από το 4,44% πάει στο 7.3%.
Χαμηλή η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ – Υψηλή της ΝΔ
Από τη δημοσκόπηση, επίσης, προκύπτει ότι, πολύ μεγάλη συσπείρωση Έχει η ΝΔ .Το κυβερνών κόμμα έχει -παραδοσιακά- μεγάλη συσπείρωση, που αγγίζει το 85%.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, παρότι βλέπουμε να διατηρεί σταθερό το ποσοστό του, παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση, με ποσοστό 66.7%. Το κόμμα τις αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει διαρροές προς άλλα κόμματα, με ένα 12.5% των ψηφοφόρων του να δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, την ίδια στιγμή, όμως, και οι εισροές του έχουν ενδιαφέρον, καθώς, όπως φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει αλλά και παίρνει περίπου τα ίδια, και αυτό σημαίνει μία ανακατάταξη στη δομή του κόμματος.
Πώς αξιολογούν οι πολίτες τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης
Όταν ρωτιούνται αν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης είναι αποτελεσματικά, μερικώς ή καθόλου, ένα 36% περίπου απαντά ότι τα μέτρα είναι μερικώς αποτελεσματικά ενώ υπάρχει κι ένα 55% που λέει ότι, τα μέτρα, δεν είναι αποτελεσματικά. Και μέσα στα κόμματα, όμως, οι ψηφοφόροι της ΝΔ θεωρούν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μερικώς το πρόβλημα της ακρίβειας σε ποσοστό 62,1%. Στην αντίστοιχοι ερώτηση οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για μερική αντιμετώπιση του προβλήματος σε ποσοστό 37.2%, ενώ, στην αδιευκρίνιστη ψήφο, την ίδια απάντηση έδωσαν σε ποσοστό 23.7% (περίπου ένας στους τέσσερις).
Ωστόσο, τα ζόρικα για την κυβέρνηση έρχονται μεταξύ των πολιτών που θεωρούν ότι δεν αντιμετωπίζει καθόλου το θέμα. Στην αδιευκρίνιστη ψήφο, το ποσοστό φτάνει το 67.2% ενώ υπάρχει ένα σχεδόν 21% μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, βαθμολογούν αρνητικά την κυβέρνηση.
Στην αξιολόγηση των μέτρων το 8.1% των ερωτώμενων σημειώνει ότι, η κυβέρνηση έχει λάβει περισσότερα μέτρα απ’ ότι της επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, 27.5% ότι είναι όσα αντέχει, ενώ υπάρχει ένα 56% που λέει ότι, τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, είναι λιγότερα από αυτά που της επιτρέπει η οικονομία. Αν αθροίσει κανείς τα δύο ποσοστά που αξιολογούν θετικά την κυβέρνηση, προκύπτει ένα 35.6% που έχουμε δει να έρχεται προεκλογικά. Το κυβερνών κόμμα έχει κολλήσει στο ποσοστό αυτό.
Πώς αξιολογούν τους κυβερνητικούς χειρισμούς σχετικά με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία
Διχασμένοι παρουσιάζονται οι πολίτες και στις ερωτήσεις σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας. Κατά 47.9%, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι, το φαινόμενο ήταν τόσο μεγάλο που, όποια κυβέρνηση και να ήταν δεν θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει ενώ, κατά 48% σημειώνουν ότι κάποια άλλη κυβέρνηση θα το αντιμετώπιζε αποτελεσματικότερα.
Η δημοτικότητα Κασσελάκη
Ο δημοτικότητα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 18.1%, εκ των οποίων το 20.8% αφορά σε γυναίκες αλλά και σε πολύ νεότερες ηλικίες.
Τα ελληνοτουρκικά και η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Το 40.3% του πληθυσμού δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός διαχειρίστηκε τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο σίγουρα ή μάλλον θετικά, ενώ ένα 42.3% θεωρεί ότι έχει μάλλον ή σίγουρα αρνητικές εντυπώσεις. Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ένα 9.7% των ερωτώμενων αξιολογεί ότι, οι συζητήσεις θα καταλήξουν σίγουρα ή μάλλον υπέρ της Ελλάδας, με ένα 24% να απαντά ότι, σίγουρα ή μάλλον ο μεγάλος ευνοημένος θα είναι η Τουρκία.