Μητσοτάκης: Είπα στον Ερντογάν ότι “οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι απλά μη αποδεκτή” – Τα επόμενα βήματα μετά τη νέα συνάντηση
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγιπ Ερντογαν μετά τη συνάντηση τους στο Turkish House στη Νέα Υόρκη ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Αν και η επίσημη εκτίμηση της ελληνικής διπλωματίας τονίζει πως «η Χάγη είναι μακριά», ωστόσο οι δύο ηγέτες φαίνεται πως κινούνται στον «οδικό χάρτη» των επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.
Τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις των δύο ηγετών επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κατά τη χθεσινή συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να ακολουθήσουν τον «οδικό χάρτη» των επαφών των δύο χωρών, που περιλαμβάνει τον πολιτικό διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.
- Απο σήμερα τη σκυτάλη των συνομιλιών θα λάβουν και πάλι οι Υπουργοί Εξωτερικών που θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη.
Όπως έχει αποφασιστεί, ο πολιτικός διάλογος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στις 16 Οκτωβρίου, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα ενισχυθούν και θα ξεκινήσουν ξανά άμεσα, ενώ ήδη δρομολογείται η σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος του έτους, με τη συμμετοχή εκατέρωθεν συναρμοδίων για διάφορους τομείς διμερούς συνεργασίας υπουργών.
- Παράλληλα, θετικά βλέπουν και οι δύο πλευρές την προώθηση της θετικής ατζέντας, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, σε συνεργασία που θα αφορά τομείς, όπως οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία και η κλιματική κρίση.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκπροσώπους της ομογένειας στη Νέα Υόρκη εξέφρασε την σταθερή δέσμευση του για λύση του Κυπριακού που θα σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή. Αυτό είναι κάτι που είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω και πάλι σήμερα στον πρόεδρο Ερντογαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε επενδυτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός δήλωσε:
- «Είχα δεσμευτεί, πριν από την προεκλογική εκστρατεία, ότι θα ανακτούσαμε την επενδυτική βαθμίδα εντός τριών μηνών και τα καταφέραμε. Είναι ίσως το τελευταίο βήμα σε αυτή τη μακρά και επίπονη διαδικασία ώστε να αφήσουμε πίσω μας μια πολύ επώδυνη δεκαετία». Σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ υψηλότερους ρυθμούς από την υπόλοιπη ευρωζώνη εκτιμώνοντας ότι δεν θα υπάρξει ύφεση στην Ελλάδα, αλλά η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 2% φέτος. «Συνεχίζουμε να προσελκύουμε σημαντικές ξένες επενδύσεις, ενισχύουμε διαρκώς το ελληνικό brand σε διάφορους τομείς και διασφαλίζουμε ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από το τυπικό μέγεθός της, είτε πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή μας» σημείωσε.