Βιτζιλάντε, συνωμοσιολόγοι και Κασιδιαραίοι: Έτοιμη η (πολιτική) καύσιμη ύλη…

 Βιτζιλάντε, συνωμοσιολόγοι και Κασιδιαραίοι: Έτοιμη η (πολιτική) καύσιμη ύλη…

Πρώτα η είδηση: Και οι 13 μετανάστες που “συνελήφθησαν” από τους ακροδεξιούς “βιτζιλάντε” του “Αινησίου Δέλτα” στον Έβρο επειδή -υποτίθεται- έβαλαν ή επρόκειτο να βάλουν φωτιά στο δάσος της Δαδιάς αφέθηκαν ελεύθεροι (με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας) και χωρίς περιοριστικούς όρους, πλήρως απαλασσόμενοι από την κατηγορία περί εμπρησμού.

Τουλάχιστον ως προς αυτούς “οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού” δεν υπήρξε, η θεωρία συνωμοσίας πρέπει τώρα να αναζητήσει αλλού “ενδείξεις” για να στηρίξει το σχετικό αφήγημα.

Πάμε τώρα σε τρία στιγμιότυπα που παρότι διαφορετικά είναι προφανές ότι συνδέονται:

Πρώτον, η κοινοβουλευτική ομάδα των “Σπαρτιατών” στηρίζει ομόθυμα την υποψηφιότητα του πρωτοδίκως καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη για τον δήμο Αθηναίων. Αφού έδρασε ως “καύσιμη ύλη” και έβαλε το ακροδεξιό μόρφωμα Στίγκα στη Βουλή, κι αφού έδειξε ποιός κάνει κουμάντο με την ανταρσία των βουλευτών εναντίον του προέδρου του κόμματος, τώρα αναδεικνύεται και επισήμως ως προμετωπίδα και σκιώδης αρχηγός.

Το φιάσκο των πρωτοβουλιών αποκλεισμού του από τις εκλογές είναι πασιφανές. Ακόμα και η νέα επίσημη θέση ότι ακόμα κι αν εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος ο Κασιδιάρης θα παυθεί βάσει της σχετικής νομοθεσίας “μπάζει από παντού”. Διότι η δυναμική των “Σπαρτιατών” του Κασιδιάρη -πιά- και όχι του Στίγκα θα έχει καταγραφεί και θα διαμορφώσει μία νέα πολιτική βάση ενόψει των ευρωεκλογών. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν νομοθετικά μέτρα αποκλεισμού του καταδικασμένου χρυσαυγίτη από τις δημοτικές εκλογές, ωστόσο η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι αρκετή η διάταξη περί παύσης μετά τις εκλογές.

Δεύτερον, στον Έβρο σημειώθηκε και δεύτερο περιστατικό με αυτόκλητους “σερίφηδες”, δηλαδή ακροδεξιά τάγματα εφόδου που δρουν ως κυνηγοί μεταναστών στο κενό που αφήνει η ανοχή κυβέρνησης και τοπικών αρχών. Ως προς την πρώτη, οι λόγοι είναι προφανώς πολιτικοί -να μην εξοργιστούν οι “φαιοί”-, έχει, όμως, ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι “βιτζιλάντε” είναι γνωστοί και δρουν επί πολλά χρόνια.

Τα “Νέα” αποκαλύπτουν πως είναι όλοι τους μέλη του “Αινησίου Δέλτα”, οργάνωση καταπατητών με δομή σχεδόν παραστρατιωτική.

Γιατί δεν εκτελέστηκαν ποτέ οι αποφάσεις του δασαρχείου για την αποβολή τους από την αυστηρά προστατευόμενη περιοχή του βιοτόπου; Πώς έχτισαν σε δημόσια γη χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς;

Στα απλά ερωτήματα δεν απαντούν ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί, ούτε η περιφέρεια, ούτε ο δήμος, ούτε κάποια άλλη τοπική αρχή. Η σιωπή και ανοχή της τοπικής κοινωνίας αφήνουν ανοικτό πεδίο δράσης στα τάγματα εφόδου και αναζωπυρώνουν (μαζί με τις εστίες του εθνικού δρυμού που καταστράφηκε) την ασυδοσία της ακροδεξιάς.

Τρίτον, εκατοντάδες πολίτες συνωθούνται έξω από αστυνομικά τμήματα για να ανανεώσουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες ώστε -όπως πιστεύουν- να αποφύγουν για αρκετά χρόνια να εκδώσουν τις νέες που, κατ’ αυτούς, περιέχουν τσιπάκι γεωεντοπισμού, συστήματα παρακολούθησης και άλλα εργαλεία του διαβόλου. Τα σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο και η αρθρογραφία δήθεν καθηγητών και άλλων “ειδικών” έχουν γίνει ανάρπαστα και, φυσικά, ενισχύονται έμμεσα ή άμεσα από κοινοβουλευτικά κόμματα (Νίκη), ή παλαιότερες πύρινες παρεμβάσεις ακόμα και κυβερνητικών στελεχών και ιερέων (η επίσημη Εκκλησία, ευτυχώς, καταδικάζει τις θεωρίες συνωμοσίας).

Πιθανότατα θα υπάρξουν και νέα δείγματα στο μέλλον, η διολίσθηση, όμως, μερίδας της κοινωνίας σε ερεβώδεις απόψεις με ρατσιστικό, διχαστικό, εκδικητικό και φασιστικό πρόσημο θα έπρεπε να έχει ήδη σημάνει συναγερμό. Θα το βρούμε μπροστά μας…

Σχετικά Άρθρα