Σεμπάστιαν Κουρτς: Το “χρυσό παιδί” της ευρωπαϊκής δεξιάς που έγινε καγκελάριος στα 31, κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή
Όταν το 2017 ο τότε 31 ετών Σεμπάστιαν Κουρτς ανέλαβε την Καγκελαρία της Αυστρίας ήταν το παιδί-σύμβολο της ανόδου ενός νέου πολιτικού ρεύματος στην Ευρώπη, που μετατόπιζε προς τα δεξιά τον άξονα των mainstream συντηρητικών κομμάτων. Από χθες αντιμετωπίζει δίωξη και τον Οκτώβριο θα δικαστεί για ψευδή κατάθεση σε κοινοβουλευτική έρευνα.
Αφορά το σκάνδαλο διαφθοράς «Ίμπιζα» όταν το τότε συγκυβερνών ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας αποκαλύφθηκε ότι υποσχόταν δημόσια συμβόλαια και άλλες πολιτικές χάρες για να εξασφαλίζει δωρεές. Το σκάνδαλο προκάλεσε την πτώση της πρώτης κυβέρνησης Κουρτς, το 2019.
Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, ο οποίος προσέλκυσε τους ψηφοφόρους με την υπόσχεση να ξεριζώσει τις πελατειακές σχέσεις που επί μακρόν καθόριζαν την αυστριακή πολιτική σκηνή, επιμένει ότι είναι αθώος και ότι δεν έκανε τίποτα κακό.
«Ανυπομονούμε να έρθει επιτέλους η αλήθεια στο φως και να αποδειχθούν οι κατηγορίες αβάσιμες στο δικαστήριο», έγραψε – μεταξύ άλλων – ο Σεμπάστιαν Κουρτς την Παρασκευή (18/08) στο Χ.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς εντάχθηκε στην επενδυτική εταιρεία Thiel Capital του συνιδρυτή της Paypal, Πίτερ Τίελ, με έδρα τις ΗΠΑ, ως «παγκόσμιος στρατηγικός σύμβουλος» μετά την παραίτησή του από την καγκελαρία της Αυστρίας. Έχει, επίσης, εργαστεί ως σύμβουλος για νεοφυείς επιχειρήσεις. Πάντως, ο Πίτερ Τίελ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως του «Politico» σε αίτημα για σχολιασμό.
Mein Team und ich wurden gerade von mehreren Journalisten informiert, dass die Anklage wegen mutmaßlicher Falschaussage im U-Ausschuss unmittelbar bevorsteht. Aus diesem Grund möchte ich wie folgt Stellung nehmen:
(1/3)— Sebastian Kurz (@sebastiankurz) August 18, 2023
Es ist für uns wenig überraschend, dass die WKStA trotz 30 entlastender Zeugenaussagen dennoch entschieden hat, einen Strafantrag zu stellen. (2/3)
— Sebastian Kurz (@sebastiankurz) August 18, 2023
Η ποινική δίωξη, που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς της Αυστρίας, ενδέχεται να είναι μόνο η πρώτη που θα αντιμετωπίσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε σχέση με τη σαρωτική έρευνα για το σκάνδαλο «Ίμπιζα» που τον ανάγκασε σε παραίτηση το 2021.
Επισημαίνεται ότι το λεγόμενο σκάνδαλο «Ίμπιζα» ξέσπασε το 2019 μετά την αποκάλυψη ενός μυστικού βίντεο στο ισπανικό νησί της Ίμπιζα και στο οποίο ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, δηλαδή ο – τότε – εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού του Σεμπάστιαν Κουρτς, φαίνεται να προσφέρεται να ανταλλάξει πολικές χάρες με χρήματα σε μια γυναίκα που πίστευε ότι ήταν ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη.
Ομοτράπεζος του Όρμπαν
Ο ίδιος πάντως -από την εκλογή του στην ηγεσία της Αυστρίας σε ηλικία μόλις 31 ετών- είχε σπεύσει να “καλλιεργήσει” το προφίλ του ως εκπρόσωπος της σκληρής Δεξιάς, με αιχμή το μεταναστευτικό. Είχε φροντίσει μάλιστα να λειτουργήσει ως “γέφυρα” μεταξύ των χωρών του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) και των Βρυξελλών, επιχειρώντας να σύρει την ευρωπαϊκή ηγεσία στην πολιτική των “κλειστών συνόρων”.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σε κάθε περίπτωση, δεν είχε προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς ο Κουρτς την επομένη της εκλογικής του νίκης το 2017 είχε κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του, συγκυβερνώντας με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ).
Στη “γραμμή Σόιμπλε”
Εκτός όμως από ομοτράπεζος του Βίκτορ Όρμπαν ο νεαρός Αυστριακός πολιτικός λανσαρίστηκε και ως θαυμαστής του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε στο οικονομικό επίπεδο. Ενδεικτική της λογικής του ήταν η δημόσια διαφωνία του με την συγκρότηση του Ταμείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού στις χώρες της ΕΕ, υποστηρίζοντας πως η όποια βοήθεια θα έπρεπε να είναι χρονικά περιορισμένη.
Ο Σεμπάστιαν Κούρτς μάλιστα σε αυτό πλαίσιο φέρεται να σχεδίαζε την δημιουργία μιας νέας μόνιμης συμμαχίας των λεγόμενων «τσιγκούνηδων» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή -εκτός της Αυστρίας- της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Δανίας, προκειμένου να καταστεί ευχερέστερη η κατοχύρωση των συμφερόντων των κρατών μελών που μετέχουν στην ομάδα.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά εντός της ομάδας των φειδωλών, προκειμένου να αντιταχθούμε αποφασιστικά στα σχέδια για την δημιουργία μιας Ένωσης χρέους και στο μέλλον να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας από κοινού και σε άλλους τομείς» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ίδιος το καλοκαίρι του 2020 στην «Die Welt».
Αξίζει να σημειωθεί πως και στα δύο αυτά ζητήματα (μεταναστευτικό, δημοσιονομική πειθαρχία εντός της ΕΕ) ο Κούρτς είχε αντιπαρατεθεί ανοιχτά με την Άγνκελα Μέρκελ, κερδίζοντας την συμπάθεια της σκληρής δεξιάς πτέρυγας του μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας, CDU/CDS.
Το σκάνδαλο που προκάλεσε την πτώση
Με τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν, το μέλλον του φιλόδοξου Αυστριακού πολιτικού φάνταζε “λαμπρό”, με τους αναλυτές να εκτιμούνε πως είχαμε να κάνουμε με μια επιλογή “μακράς πνοής” για την ευρωπαϊκή δεξιά, με επιρροή μάλιστα και στην ακροδεξιά. Μέχρι που “έσκασε” το σκάνδαλο…
Όσα ήρθαν στο φως μέσα από τις αποκαλύψεις για την υπόθεση διαφθοράς προκάλεσαν πολιτικό σεισμό, πλήττοντας τον καίρια.
Οι Αρχές υποπτεύονται τον Κουρτς και εννέα συνεργάτες του για αδικήματα δωροδοκίας, διασπάθισης δημοσίου χρήματος και κατάχρησης εξουσίας.
Η βασική κατηγορία αφορά την εσωκομματική μάχη για την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, την περίοδο 2016-1017. Εκείνη την εποχή, ο έμπιστος του Κουρτς, Τόμας Σμιντ, ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών. Οπως αποκαλύφθηκε από τον σκληρό δίσκο στον υπολογιστή του Σμιντ, που κατάσχεσαν οι διωκτικές αρχές τον Νοέμβριο του 2017, το υπουργείο Οικονομικών πλήρωνε εταιρεία δημοσκοπήσεων για «στημένες»έρευνες κοινής γνώμης, οι οποίες εμφάνιζαν ως σωτήρια λύση για το Λαϊκό Κόμμα τον Κουρτς. Στη συνέχεια, δωροδοκούσε τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Osterreich για να δημοσιεύει αυτές τις έρευνες, επηρεάζοντας καταλυτικά την εσωκομματική αναμέτρηση.
Οι αποκαλύψεις δεν είχαν τελειωμό. Κάποιες από τις συνομιλίες που ήρθαν στο φως αποδείκνυαν πως συνεργάτης του Κουρτς -κατόπιν υπόδειξής του- πίεσε εκβιάζοντας την ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας στην Αυστρία, προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις της για ένα απάνθρωπο αντιμεταναστευτικό νόμο που προωθούσε
Δεν κατάφερε να επιβιώσει αυτή τη φορά
Δεν ήταν λίγοι πάντως εκείνοι που εκτιμούσαν πως ο 35χρονος πρώην Αυστριακός καγκελάριος θα κατάφερνε να επιβιώσει πολιτικά, ακόμη κι όταν αναγκαζόταν στις αρχές Οκτώβρη να παραιτηθεί από το αξίωμά του υπό το βάρος των αποκαλύψεων.
Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι ο Κουρτς είχε καταφέρει να βγει αλώβητος από την προηγούμενη πολιτική κρίση την άνοιξη του 2019, όταν ήρθε στην επιφάνεια η “υπόθεση Ίμπιζα”, με επίκεντρο τον τότε αντικαγκελάριο, Χάνς Κρίστιαν Στράχε, επικεφαλής ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), μικρότερου κυβερνητικού εταίρου εκείνη την εποχή. Το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του Κουρτς είχε καταφέρει να κερδίσει πάλι τις πρόωρες εκλογές που ακολούθησαν, σχηματίζοντας κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Πράσινους.
Η εν λόγω ιστορία όμως δεν κατέστη δυνατό να επαναληφθεί και σε αυτή την περίπτωση, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κουρτς είχε φροντίσει να “προετοιμάσει το έδαφος”, προωθώντας στην θέση του τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και στενό του συνεργάτη του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Ο ίδιος Κουρτς διέψευδε πως θα ήταν “σκιώδης” καγκελάριος.
Mε πληροφορίες από tvxs.gr, ieidissis.gr, KREPORT