Παρασκήνιο: Γνώριζαν για την επέλαση των νεοναζί της Ντιναμό πριν αρκετές εβδομάδες!- Η συνεννόηση Μηταράκη, Μαξίμου, Οικονόμου, ΠΑΟ και ΑΕΚ με UEFA- Eκτεθειμένος βαριά ο υπουργός
Εντελώς αδικαιολόγητη αποδεικνύεται η εγκληματική αδράνεια της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με το κομβόϊ των οπαδών-δολοφόνων της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που έφτασαν ανενόχλητοι έξω από το γήπεδο Opap Arena και προκάλεσαν επεισόδια δολοφονώντας τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή.
Παρά την προσπάθεια του φέροντος μεγάλη πολιτική ευθύνη υπουργού Γιάννη Οικονόμου να κάνει λόγο για ” επιχειρησιακά σφάλματα”, εξάροντας από την άλλη την επιτυχία των συλλήψεων (μετά την δολοφονία), αποδεικνύεται πως αστυνομική και πολιτική ηγεσία γνώριζαν εδώ και μέρες από τις κροατικές αρχές, την Interpol και Europol ότι θα σημειωνόταν η επέλαση των ακροδεξιών χούλιγκανς, ενώ και η αρμόδια υπηρεσία ανάλυσης και αντιμετώπισης αθλητικής βίας της ΕΛ.ΑΣ είχε συντάξει πληροφοριακά δελτία και επισήμαινε τον κίνδυνο.
Το Libre αποκαλύπτει, σήμερα, και πρόσθετες πληροφορίες που αναδεικνύουν την πολιτική ευθύνη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Πριν μερικές εβδομάδες, οι διοικήσεις του ΠΑΟ και της ΑΕΚ (ως προς τον Παναθηναϊκό είχε ενδιαφερθεί και εμπλακεί προσωπικά ο Γιάννης Αλαφούζος) είχαν έρθει σε επαφή με τον προκάτοχο του σημερινού υπουργού, Νότη Μηταράκη, για να τον ενημερώσουν ότι κατά τις δικές τους πληροφορίες υπάρχει οπαδικό σχέδιο ακραίων οπαδών και νεοναζί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και της Μαρσέϊγ προκειμένου να προκαλέσουν επεισόδια στα παιχνίδια για τα προκριματικά των ευρωπαϊκών ομίλων με ΠΑΟ και ΑΕΚ.
Οι ιδιοκτησίες των ομάδων ζήτησαν από τον Νότη Μηταράκη να κινηθεί άμεσα και να ζητήσει από την UEFA την απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων σε αυτά τα παιχνίδια και την συνακόλουθη απαγόρευση να πάρουν εισιτήρια και να μπουν στα γήπεδα. Ο πρώην υπουργός συνομίλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με πολύ στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και έλαβε την σύμφωνη γνώμη του ώστε να διατυπώσει το σχετικό αίτημα προς την UEFA. Η τελευταία ανταποκρίθηκε και έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ των ομάδων να μην υπάρξουν μετακινήσεις φιλάθλων και αν μην δοθούν εισιτήρια.
Υπήρξε, δηλαδή, ενημέρωση και επιχειρησιακός συναγερμός αρκετές εβδομάδες νωρίτερα και επαρκής χρόνος προετοιμασίας, κάτι που δεν δικαιολογεί την εγκληματική αδράνεια της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της αστυνομίας και οι ευθύνες δεν εξαντλούνται, προφανώς, μόνο σε κάποιους …τροχονόμους.
Στην περίπτωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο, προκύπτει ένα επιπλέον ζήτημα: όταν αποπέμφθηκε ο προκάτοχός του επειδή επέλεξε να κάνει (εν γνώση του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ισχυρίζεται) ολιγοήμερες διακοπές, η αιτιολόγηση ήταν πως θα έπρεπε να προϊσταται και να εποπτεύει την φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ που δια εκπροσώπου της μετείχε στον θάλαμο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, τα κρίσιμα 24ωρα των πυρκαγιών. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν, χθες, με νόημα πως “από τον Μηταράκη ζητήθηκε να είναι επιχειρησιακά παρών σε κάτι που ήταν θέμα της αστυνομίας μόνο ως προς την συνδρομή στις υπηρεσίες του Πολιτικής Προστασίας, ο Οικονόμου, όμως, δηλώνει πως δεν ήταν δικό του θέμα να εποπτεύσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό την ευθύνη για τον οποίο έχει αποκλειστικά η ΕΛΑΣ για την ασφάλεια διεξαγωγής των αγώνων”.
Προκύπτει, μάλιστα, κάτι επιπλέον: ο κ. Οικονόμου, ως αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού είχε μετάσχει στις συσκέψεις και την συνεννόηση μεταξύ Μηταράκη, Μαξίμου, UEFA και των ΠΑΕ ΠΑΟ και ΑΕΚ. Άρα γνώριζε εξ αρχής τους φόβους για κίνηση οργανωμένων οπαδών και επεισόδια ευρείας κλίμακας.
Σε δύσκολη θέση το Μαξίμου
Σε δύσκολη πολιτικά θέση βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά την επιδρομή νεοναζί Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια (αφού πρώτα διέσχισαν ανενόχλητοι τη μισή Ελλάδα) και τη δολοφονία 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ.
Από το Μαξίμου παρέπεμπαν χθες το πρωι στην πρώτη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, με την οποία ανακοινώθηκε η απομάκρυνση επτά αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Και το απόγευμα στη συνέντευξη του κ. Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, κατά την οποία παραδέχθηκε “τραγικά επιχειρησιακά σφάλματα” και αποτυχία της ΕΛΑΣ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Ο κ. Οικονόμου δήλωσε μάλιστα ότι θα είχε παραιτηθεί εάν το σφάλμα αφορούσε πολιτικό σχεδιασμό, επικαλούμενος ότι ο εκάστοτε υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είναι επιχειρησιακός. Και φαίνεται ότι ως προς αυτό έχει αυτή τη στιγμή την πλήρη κάλυψη του Μαξίμου.
Ωστόσο, παρά την πολιτική κατακραυγή και το βαρύ κλίμα για τον κ. Οικονόμου στο Μαξίμου, θεωρείται ότι έχει πολιτικό κόστος να αποπεμφθεί και δεύτερος υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε διάστημα ενάμιση μήνα (από τις εκλογές). “Θα ήταν παγκόσμιο ρεκόρ”, έλεγε κυβερνητική πηγή, και συμπλήρωνε: “αν και ο Μητσοτάκης δεν θα είχε θέμα εάν εμφανιζόταν αυστηρός και σε αυτή την περίπτωση”…
Όμως, η διαφορετική αντιμετώπιση των (άλλης έντασης) περιπτώσεων Μηταράκη και Οικονόμου είναι εμφανής.