Θα αφήσουμε τον Κασιδιάρη να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος; Και μετά;
Σχετικά με την ανακοινωθείσα (μέσω της δικηγόρου του) υποψηφιότητας του νεοναζί χρυσαυγίτη και πρωτοδίκως καταδικασθέντος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη για τον δήμο Αθηναίων προέκυψαν δύο σημαντικά ζητήματα:
Πρώτον, η κυβέρνηση (δια του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη) δήλωσε πως ακόμα κι αν εκλεγεί -κάτι που πρέπει να θεωρείται βέβαιο- θα παυθεί από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Αρκεί, δηλαδή, η πρωτόδικη καταδίκη του. Ωστόσο, είχε ανακοινωθεί πως θα έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει την εκλογική του κάθοδο, κάτι που με βάση την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου φαίνεται να αλλάζει. Εάν αυτή είναι όντως η απόφαση τι και γιατί έχει αλλάξει;
Δεύτερον, η υποστήριξη βουλευτή των “Σπαρτιατών” στην υποψηφιότητα Κασιδιάρη, η αντίδραση του προέδρου Βασ. Στίγγα και η ακόλουθη “ανταρσία” οκτώ βουλευτών κατά του τελευταίου και προς υποστήριξη του συναδέλφου του, αποκαλύπτουν πως το συγκεκριμένο κόμμα είναι “ιδιοκτησίας Κασιδιάρη”. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, πως ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης κατόρθωσε να υπερβεί τις τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που υποτίθεται πως θα όρθωναν τείχος στην συμμετοχή του στις εκλογές. Εμμέσως και δι’ αντιπροσώπων, ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ήδη στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Η επιρροή του Κασιδιάρη στην Α’ Αθήνας είναι γνωστή (οι “Σπαρτιάτες” συγκέντρωσαν περίπου 4,5% στις τελευταίες εκλογές), είχε δε συγκεντρώσει περίπου 17% σε παλαιότερες αυτοδιοικητικές εκλογές -πριν την καταδίκη του. Αυτό σημαίνει πως είναι περίπου βέβαιο πως ένας συνδυασμός με την δική του σφραγίδα (“Ελεύθεροι Αθηναίοι”) θα εκπροσωπηθεί εύκολα στο δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας. Με κατακερματισμένη, δε, την αντιπολίτευση λόγω της αδυναμίας να συμπράξουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο η ακροδεξιά και οι νεοναζί να συσπειρωθούν και να καταγράψουν αρκετά υψηλό ποσοστό.
Ακόμα κι αν εκ των υστέρων παυθεί από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου θα έχει κερδίσει τις πολιτικές εντυπώσεις, ο δε αποκλεισμός του θα ενισχύσει περαιτέρω την δυναμική του και αυτό θα αξιοποιηθεί ως εφαλτήριο για μία ακόμα πιο δυναμική συμμετοχή της ακροδεξιάς και των νεοναζί στις ευρωεκλογές. Η πολιτική ανισορροπία με την απουσία ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης και το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη τους ευνοεί.
Τούτων δοθέντων, προκαλεί εύλογα ερωτήματα η στάση της κυβέρνησης για εκ των υστέρων δράση, επιπλέον, δε, θα έπρεπε να αποτελέσει ένα σήμα προς τα κόμματα της κεντροαριστεράς για μία ισχυρή κοινή υποψηφιότητα που θα δημιουργούσε αναχώματα και θα συγκροτούσε μια πειστική δημοκρατική αντιπολίτευση σε μία πιθανή επανεκλογή του Κώστα Μπακογιάννη.