Tα δυο μέτωπα της κυβέρνησης: Οι πυρκαγιές και η “φωτιά” που άναψε ο Ερντογάν
Δύο δοκιμασίες έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Η πρώτη αφορά τις πυρκαγιές που δοκιμάζουν την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και η δεύτερη αφορά το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων που δοκιμάζει την πρόσθεση της κυβέρνησης για την αναζήτηση κοινοβουλευτικών συναινέσεων.
Χθες ήταν η πρώτη δύσκολη μέρα του φετινού καλοκαιριού και όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. «Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, είναι κι αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημά μας είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές που θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες» τόνισε χαρακτηριστικά και επανέλλαβε πως μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν θέσει ως «κόκκινη γραμμή» την προστασία της ανθρωπινής ζωής, απο την πρώτη στιγμή καθώς θέλουν να καταδείξουν την ειδοποιό διαφορά που έχει η κυβέρνηση της ΝΔ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε την τραγωδία στο Μάτι.
Κυβερνητικες πηγές τονίζουν πως είναι αδύνατον η Ελλάδα να μείνει απρόσβλητη από τις συνέπειες των ακραίων συνθηκών που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης.
Παράλληλα, όμως με το μέτωπο των μεγάλων πυρκαγιών η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την φωτιά που άναψε το προσφατο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο στάθηκε αφορμή για να οχυρωθεί η Ελληνική Λύση στο «όχι σε όλα» απέναντι στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χθες, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στην Ελληνική Λύση για την πρόθεσή της να μην στηρίξει το νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού τονίζοντας πως η στάση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου «γεννά ερωτήματα», επειδή ακριβώς την ίδια διάταξη την είχε ψηφίσει ενάμιση η ίδια διάταξη που είχε ψηφίσει η Ελληνική Λύση πριν από ενάμιση χρόνο». Ο κ. Μαρινακής υπονόησε ότι πίσω από την στάσης της Ελληνικής Λύσης υποκρύπτεται μικροπολιτικά και κομματικά συμφέροντα. «Δεν υπάρχουν λόγια για την ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης. Ελπίζω η στάση της να μην συνδέεται με τις εκλογικές της επιδόσεις στους Έλληνες του Εξωτερικού» υπογράμμισε, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «ιεροκήρυκες πατριωτισμού».
Από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για μια διάταξη που ενώνει όλους τους Έλληνες και καλούν όλα τα κόμματα να συναινέσουν σε αυτή.
Να σημειωθεί πως για να περάσει από τη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, επομένως είναι αναγκαίο να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται πως η ίδια ακριβως ρύθμιση είχε ψηφιστεί το 2021 από την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση και είχε συγκεντρώσει 190 θετικές ψήφους. Τώρα τα τρία αυτά κόμματα αθροίζουν 202 ψήφους και – επειδή η ρύθμιση είναι ακριβώς η ίδια – γαλάζιες πηγές σημειώνουν πως θα ανέμενε κανείς ότι τα κόμματα θα τηρήσουν την ίδια στάση δείχνοντας συνέπεια.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση του, ενώ εκτιμούν πως η Ελληνική Λύση αναζητά προσχήματα να μην ψηφίσει. Σημειώνεται πως το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τα εθνικά, λέγοντας πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία.
«Ελπίζουμε πως και οι πολιτικές δυνάμεις που είχαν στηρίξει ακριβώς την ίδια διάταξη και το 2021, θα δείξουν συνέπεια και θα ανταποκριθούν σε ένα πάγιο αίτημα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού. Θα ήταν ένα θετικό μήνυμα να δούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο, παρότι η χθεσινή ανακοίνωση τη Ελληνικής Λύσης φέρνει επίπλαστα προσκόμματα για να μην το πράξει, σε μία άνευ προηγουμένου αναδίπλωση», πρόσθεσε ο κ Μαρινάκης.