Ελληνοτουρκικά: Η Χάγη επιστρέφει στο προσκήνιο – Μητσοτάκης: Πρόωρα τα περί προσφυγής, ενδεχομένως συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις
Μήνυμα εντός κι εκτός Ελλάδας έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ. Μια ημέρα μετά την συνάντηση του με τον τούρκο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε στη συνέντευξη του τις θέσεις της Ελλάδας και τις προσδοκίες της κυβέρνησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να συζητήσει πάνω σε μια «τολμηρή ατζέντα» που θα περιέχει τον πυρήνα της διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Δήλωσε αποφασισμένος να προσπαθήσει να επιλύσει τις διαφορές με την Τουρκία με όρους εθνικού συμφέροντας επισημαίνοντας όμως πως «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».
- Ο ίδιος επισήμανε πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται άμεσα αλλά αν ποτέ η κυβέρνηση φτάσει σε αυτό το σημείο τότε θα ζητήσει την έγκριση της Βουλής για την Συμφωνία με την Τουρκία.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν συζητήθηκε το θέμα της Χάγης, ο πρωθυπουργός ζήτησε να μη μιλήσει λεπτομερώς για το τι συζητήθηκε, αλλά χαρακτήρησε «πρόωρη» τη συζήτηση περί προσφυγής στη Χάγη. Όπως είπε, «προς όφελος για την Ελλάδα είναι να επιλύσει με δίκαιο τρόπο και με βάση το διεθνές δίκαιο τη μεγάλη της διαφορά με την Τουρκία».
Αναγνώρισε πάντως ότι «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου, μπορεί ενδεχομένως να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης… Ο σκοπός μου είναι να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία και αν καταφέρουμε, να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη. Υπάρχει μια τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία που είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω».
- Στο εσωτερικό μέτωπο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «αρρυθμίες» που παρουσιάσε τις πρώτες ημέρες η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως μπορεί να υπάρχουν και λάθη ή κάποιες μικρές αρρυθμίες, οι οποίες όμως θα διορθωθούν.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στην διάρκεια της τετραετίας θα γίνουν και λάθη. Και αν γίνονται λάθη τα οποία απαιτούν μια συγγνώμη πρωθυπουργική, θα υπάρξει. Είναι πολύ ξεκάθαρο αυτό. Από εκεί και πέρα, οι πολίτες θα μας κρίνουν για τη συνέπεια λόγων και έργων, όπως μας έκριναν και την προηγούμενη τετραετία» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την έφιππη αστυνομία που πρότεινε ο Νότης Μηταράκης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά δεν την χρειαζόμαστε τώρα. Ήταν κάτι το οποίο υπήρχε -πρέπει να σας πω- εδώ και καιρό στον προγραμματισμό του Υπουργείου ως μία σκέψη. Έκρινα ότι στην παρούσα συγκυρία είναι κάτι το οποίο δεν το χρειαζόμαστε».
Μάλιστα, δήλωσε πως ο Νότης Μηταράκης, είχε κάνει εξαιρετική δουλειά στο Υπουργείο Μετανάστευτικής Πολίτικής και δήλωσε βέβαιος πως το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στο Προστασίας του Πολίτη.