Ακρίβεια: Καλπάζει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα – Νέα αύξηση “φωτιά” τον Ιούνιο
Στο 2,7% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο σε ετήσια βάση από 4,1% τον Μάιο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat. Ταυτόχρονα, στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 5,5% από 6,1%.Η Ελλάδα έχει τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, μαζί με την Κύπρο, μετά το Λουξεμβούργο (1%) και το Βέλγιο και την Ισπανία (1,6% και οι δύο). Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να καταγράφουν μεγάλες αυξήσεις. Τον Ιούνιο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 10,4% από 9,8% τον Μάιο, ενώ στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκαν στο 11,7% από 12,5%.
Ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά από πέρυσι τον Οκτώβριο, μετά το υψηλό επίπεδο 12,1% που είχε καταγράψει τον Σεπτέμβριο, λόγω της μείωσης των τιμών της ενέργειας. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν τον Ιούνιο 22%, λίγο περισσότερο απ’ ό,τι τον Μάιο (21,1%).
Σημαντική επιβράδυνση σημείωσαν οι τιμές των υπηρεσιών, που αυξήθηκαν 3,8% έναντι 5,8% τον Μάιο, καθώς και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων που αυξήθηκαν 6,5% έναντι 9,7%.
Η μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών των υπηρεσιών και των βιομηχανικών προϊόντων είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά και ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού – στο 4,8% από 7,3%.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Στην Ευρωζώνη, τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσαν τον Ιούνιο οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (11,7% έναντι 12,5% τον Μάιο), ενώ ακολούθησαν οι αυξήσεις στις τιμές των μη ενεργειακών προϊόντων (5,5% έναντι 5,8%), των υπηρεσιών (5,4% έναντι 5%). Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 5,6%, περισσότερο απ’ ότι είχαν μειωθεί τον Μάιο (1,8%).
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων, αλκοόλ, καπνού και της ενέργειας αυξήθηκε στο 5,4% από 5,3% τον Μάιο.