Ανοίγει τα χαρτιά του ο Τσίπρας – Αναζητά υποψήφιο η Ομπρέλα- Ταχείες διεργασίες και πιθανή επιστράτευση πρωτοκλασσάτων στην μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών
Μετά από τρεις ημέρες αφωνίας και περισυλλογής ο Αλέξης Τσίπρας λύνει τη σιωπή του και ανοίγει τα χαρτιά του στα στελέχη.Ταχείες διεργασίες εισηγούνται οι «σκληροί προεδρικοί» και καλούν τον Τσίπρα να ρίξει στη μάχη της αυτοδιοίκησης επίδοξους δελφίνους και πρωτοκλασάτα στελέχη.
Το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου δεν είναι άλλο από το αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να σπάσει κατεστημένες αντιλήψεις και λογικές μέσα στο κόμμα αλλά κυρίως αν ο ίδιος έχει αποφασίσει να υπερβεί τον ίδιο του τον εαυτό.
Το δίλημμα για τον κ. Τσίπρα είναι αν θα αποτινάξει από πάνω του τον χαρακτηρισμό του «κομματικού» ή θα επιχειρήσει να συνθέσει και να βρει ισορροπίες.
Στελέχη που εισηγούνται ρηξικέλευθες κινήσεις και τον καλούν και ελπίζουν ότι θα υπερβεί τον εαυτό του και θα εκκινήσει την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η σύγκρουση αναμένεται σφοδρή και ήδη τα πρώτα δείγματα έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών που ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν χαρακτηριστικά αλληλοσπαραγμού για τις ευθύνες της ήττας.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πως και πότε θα γίνει η εκλογή από τη βάση.
Ωστόσο μέσα στο καλοκαίρι μια διαδικασία ενός διαρκούς συνεδρίου που θα οδηγήσει τον Ιούλιο σε εσωκομματικές κάλπες ενέχει μεγάλους κινδύνους για την προθυμία των 170.000 μελών να συμμετέχουν.
Το libre είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχουν και στελέχη που θα του εισηγηθούν ακόμη και παράκαμψη της διαδικασίας εκλογής από τη βάση του κόμματος υπο την προϋπόθεση ότι θα πάρει ο ίδιος τις πρωτοβουλίες να καθαρίσει το κόμμα.
Η Ομπρέλα είναι εκείνη που έχει ίσως και το μεγαλύτερο άγχος για τις εξελίξεις καθώς η ύπαρξή της είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ύπαρξη του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ήδη έχει γίνει κάλεσμα για διαδικτυακή πανελλαδική συνεδρίαση των μελών της αν το Σαββατοκύριακο δεν συγκληθεί η ΚΕ.
Σε κάθε περίπτωση η φράση στελέχους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ότι αν δεν υπάρχει αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να τον εφεύρουμε συμπυκνώνει και την αγωνία της τάσης να κρατήσει τον ίδιο τον ίδιο στο κόμμα και κατ’ επέκταση και τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ γιατί πολύ απλά χωρίς αυτό δεν υπάρχει και μέλλον στην Κουμουνδούρου και για τους ίδιους.
Όσοι εισηγούνται ταχείες και αποφασιστικές κινήσεις στον κ. Τσίπρα έχουν αυτό ακριβώς στο μυαλό τους και για αυτό τον καλούν να υπερβεί την κατάσταση προχωρώντας σε κινήσεις επανιδρυτικού χαρακτήρα και να κόψει κάθε συζήτηση για ατέρμονες συνεδριακές διαδικασίες μέσα στο Νοέμβριο που θα βυθίσουν το κόμμα ακόμη βαθύτερα στην εσωστρέφεια και σε διαδικασίες που δε αφορούν καθόλου την κοινωνία.
Από την άλλη πλευρά στελέχη που επιθυμούν να κλείσει ο κύκλος των τάσεων και των ομαδοποιήσεων στο όνομα της πολυφωνίας και της αριστερής κουλτούρας του ΣΥΡΙΖΑ είναι και εκείνα που βλέπουν μια τυχόν υποψηφιότητα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και ως τη μεγάλη ευκαιρία για μια ανοιχτή σύγκρουση την οποία μάλιστα είναι διατεθειμένη να την πάνε στα άκρα – η διάσπαση ίσως και να ήταν λυτρωτική για κάποιους.
Όλα όπως φαίνεται πρέπει να γίνουν γρήγορα με δεδομένο ότι οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί ο πρόεδρος είναι το κόμμα να είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο για τη ΔΕΘ και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στο κάδρο μπαίνουν όλοι εκείνοι που βλέπουν τον εαυτό τους ψηλά στην κομματική επετηρίδα με ηγετικές αλλά άδηλες φιλοδοξίες απολαμβάνοντας την εύνοια του Αλέξη Τσίπρα και αντλώντας την ύπαρξή τους από αυτόν.
Είναι χαρακτηριστικό οτι με ορόσημο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δεν είναι λίγοι εκείνοι που επαναφέρουν το 2014 στη συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα τότε να ρίχνει χωρίς καμία πρότερη συνεννόηση στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών τα πρώτα βιολιά του.
Το ίδιο του εισηγούνται και τώρα για τις εκλογές του Οκτωβρίου καλώντας τον κ. Τσίπρα να ρίξει στη μάχη κρίσιμων και εμβληματικών Δήμων και περιφερειών πρωτοκλασάτα ονόματα.
Τα οποία και θα δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες εκλογικής μάχης πόρτα πόρτα αλλά και ανοιγμάτων σε όμορους χώρους και εκείνοι θα κληθούν να αποδείξουν ότι έχουν τις ικανότητες να συνθέσουν και μεγαλώσουν το ΣΥΡΙΖΑ.
Ονόματα όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπνέρας και η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι μέσα σε αυτά τα στελέχη που τα ονόματά τους ακούγονται ως προτάσεις είτε για το Δήμο της Αθήνας ή την περιφέρεια Αττικής και τη Θεσσαλονίκη.
Στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να καταγράψει μεγαλύτερα ποσοστά από τις εθνικές εκλογές άσχετα αν τελικώς θα καταφέρει να πάρει τους Δήμους ή τις Περιφέρειες.
Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η αποστροφή του συντονιστής της εκλογικής επιτροπής Διονύση Τεμπονέρα ότι επιβάλλεται η συναίνεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί όπως είπε όποιος το αρνείται δεν έχει καταλάβει τι συντελέστηκε την προηγούμενη Κυριακή στη χώρα.
Πρακτικά πρόκειται για τη γραμμή που υπήρχε και μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ωστόσο αυτή την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση δεν είναι σε θέση να δώσει επίσημη στήριξη σε ανεξάρτητους υποψήφιους ή αντίστροφα δεν φαίνονται και πολλοί εκείνοι που θα τη δεχτούν.
Ήδη πάντως ο Νίκος Παππάς με μια συνέντευξή του ουσιαστικά ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την κούρσα για το Δήμο της Αθήνας αποτινάσσοντας από πάνω του και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.