ΥΠΕΞ: Ο “προσωρινός” (;) Γεραπετρίτης, η ισχυρή Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο έλεγχος του Μαξίμου
Η “διπλή” τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη και της εξαιρετικά έμπειρης διπλωμάτισσας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν περνά απαρατήρητη επειδή εγκαθιδρύει έμμεσα ένα νέο μοντέλο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής.
Ουσιαστικά πρόκειται για σαφή μετατόπιση του κέντρου βάρους από το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας στο Μέγαρο Μαξίμου και στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού. Πρόκειται αναμφίβολα για “καινοτομία” που πολλοί αναμένουν πως θα επιβεβαιώσει πως ατύπως αλλά κατ’ ουσία υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Οι φήμες αναφέρουν πως ο πρώην υπουργός Επικρατείας (με έδρα στο Μαξίμου) και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει λάβει την υπόσχεση πως σε περίπου ένα χρόνο θα αρχίσει να ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τις Βρυξέλλες. Κι αυτό διότι προαλείφεται (κατά τις φήμες) για επόμενος επίτροπος της χώρας στην ΕΕ, μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024. Εφόσον είναι ακριβές αυτό το σενάριο, ο κ. Γεραπετρίτης θα είναι ΥΠΕΞ …ενός έτους, ως εκ τούτου ο ρόλος του θα είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένος και θα αφήσει χώρο για την κ. Παπαδοπούλου, η οποία είχε διατελέσει επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν αναλάβει την πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον. Διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, όσο και με τον αμερικανικό παράγοντα, ο πρώτος, μάλιστα, της πιστώνει την μεγάλη επιτυχία της επίσκεψης στην αμερικανική πρωτεύουσα πριν ένα χρόνο και την αξιοσημείωτη ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου που ενίσχυσε το προφίλ του. Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου παρέδωσε την σκυτάλη στο Μαξίμου στην Ελένη Σουρανή. Και οι δύο είχαν αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας με τον εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν , Ιμπραχίμ Καλίν, και υπό τον συντονισμό του Βερολίνου έκαναν αρκετές “μυστικές” συναντήσεις στην προσπάθεια για εξισορρόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν θεωρείται βαθύς γνώστης στα της διπλωματίας, ωστόσο είναι πιστός στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αποφεύγεται έτσι ο “δυϊσμός” που υπήρχε την περίοδο του Νίκου Δένδια, καθώς το ειδικό πολιτικό βάρος του τελευταίου είναι γνωστό πως κατά καιρούς δημιουργούσε τριβές με το Μέγαρο Μαξίμου. Τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -με αιχμή την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στο ΥΠΕΞ- αποκτά τον πλήρη έλεγχο στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, το γεγονός, δε, πως ανακοινώθηκε ήδη η συνάντησή του με τον Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας (Σύνοδος του ΝΑΤΟ) μάλλον δείχνει πως -με τις “ευλογίες” των ΗΠΑ- εισερχόμαστε σε φάση επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών. Προς ποιά κατεύθυνση, μένει να το δούμε…